Boulderoinnissa ei nousta päätähuimaaviin korkeuksiin.
Boulderoinnissa ei nousta päätähuimaaviin korkeuksiin.

Kiipeily ja tankotanssi kasvattavat jatkuvasti suosiotaan. Selvitimme, millaisia nämä lajit ovat?

Kiipeily

Kiipeilyä on monta lajia: seinä-, kallio- ja vuorikiipeilyä, jää- ja puukiipeilyä sekä boulderointia.

Boulderointi on kiipeämistä matalilla, alle viiden metrin seinillä tai kallioilla ilman varmistusköyttä. Yläköysikiipeilyssä köysi kiinnitetään kallion tai seinän yläosaan, jolloin köysi kulkee kiipeilijän valjaista varmistajalle. Alaköysikiipeilyssä kiipeilijä vie köyttä mukanaan ja kiinnittää sen pultteihin tai kiiloihin.

Kenelle? Laji sopii yli 12-vuotiaille.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Mitä kehittää? Kehonhallintaa, tasapainoa, voimaa, ketteryyttä ja hapenottokykyä. Keskittymiskykyä, sitkeyttä, rauhallista asennetta ja omien rajojen tuntemista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vammariski? Tavallisimmat vammat syntyvät sormiin ja nilkkoihin. Niveliin voi tulla rasitusvammoja ja jänteisiin revähdyksiä. Nyrjähdys on tavallinen nilkkavamma.

Oheisharjoittelu? Kuntosali, lihashuolto, venyttely, juoksu.

Missä voi harrastaa? Kiipeilyseurat ja yksityiset kiipeilykeskukset ympäri maan järjestävät seinä-, kallio- ja jääkiipeilykursseja.

Mitä maksaa? Alkeiskurssi Salmisaaren Kiipeilyareenalla Helsingissä 105 euroa.

Tankotanssi

Tankotanssi on yhdistelmä voimistelua, tanssia ja akrobatiaa lattian ja katon väliin viritetyllä pystytangolla. Tanssin juuret ovat kiinalaisessa tolppa-akrobatiassa.

Kenelle? Suurin osa harrastajista on 20–40-vuotiaita naisia, mutta harrastajissa on iäkkäämpiäkin. Sopii yli 12-vuotiaille lapsille. Miesten muunnos lajista on tolppa-akrobatia kumisella tangolla.

Mitä kehittää? Kehonhallintaa, voimaa, liikkuvuutta ja koordinaatiota. Myös henkisiä ominaisuuksia kuten sitkeyttä ja tietoisuutta omista rajoista.

Varusteet? Alkulämmittelyyn pitkähihaiset ja -lahkeiset treenivaatteet ja sukat. Tankoharjoitteluun sortsit ja toppi, jotta paljasta pintaa on mahdollisimman paljon ja ihon ja tangon väliin syntyy riittävästi kitkaa.

Vammariski? Hartiaseudun rasitusvammoja, lapojen ja hartioiden venähdyksiä, mustelmia, hiertymiä. Voiman ja tekniikan kehittyminen ehkäisee vammoja.

Oheisharjoittelu? Lenkkeily, uiminen, venyttely, jooga, pilates, kuntosali sekä tanssi.

Missä voi harrastaa? Isoissa kaupungeissa ympäri maata.

Mitä maksaa? Esimerkiksi Pole4fit -koulussa Helsingissä 16 euroa/kerta tai jäsenille 82 euroa/kuukausi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla