Boulderoinnissa ei nousta päätähuimaaviin korkeuksiin.
Boulderoinnissa ei nousta päätähuimaaviin korkeuksiin.

Kiipeily ja tankotanssi kasvattavat jatkuvasti suosiotaan. Selvitimme, millaisia nämä lajit ovat?

Kiipeily

Kiipeilyä on monta lajia: seinä-, kallio- ja vuorikiipeilyä, jää- ja puukiipeilyä sekä boulderointia.

Boulderointi on kiipeämistä matalilla, alle viiden metrin seinillä tai kallioilla ilman varmistusköyttä. Yläköysikiipeilyssä köysi kiinnitetään kallion tai seinän yläosaan, jolloin köysi kulkee kiipeilijän valjaista varmistajalle. Alaköysikiipeilyssä kiipeilijä vie köyttä mukanaan ja kiinnittää sen pultteihin tai kiiloihin.

Kenelle? Laji sopii yli 12-vuotiaille.

Mitä kehittää? Kehonhallintaa, tasapainoa, voimaa, ketteryyttä ja hapenottokykyä. Keskittymiskykyä, sitkeyttä, rauhallista asennetta ja omien rajojen tuntemista.

Vammariski? Tavallisimmat vammat syntyvät sormiin ja nilkkoihin. Niveliin voi tulla rasitusvammoja ja jänteisiin revähdyksiä. Nyrjähdys on tavallinen nilkkavamma.

Oheisharjoittelu? Kuntosali, lihashuolto, venyttely, juoksu.

Missä voi harrastaa? Kiipeilyseurat ja yksityiset kiipeilykeskukset ympäri maan järjestävät seinä-, kallio- ja jääkiipeilykursseja.

Mitä maksaa? Alkeiskurssi Salmisaaren Kiipeilyareenalla Helsingissä 105 euroa.

Tankotanssi

Tankotanssi on yhdistelmä voimistelua, tanssia ja akrobatiaa lattian ja katon väliin viritetyllä pystytangolla. Tanssin juuret ovat kiinalaisessa tolppa-akrobatiassa.

Kenelle? Suurin osa harrastajista on 20–40-vuotiaita naisia, mutta harrastajissa on iäkkäämpiäkin. Sopii yli 12-vuotiaille lapsille. Miesten muunnos lajista on tolppa-akrobatia kumisella tangolla.

Mitä kehittää? Kehonhallintaa, voimaa, liikkuvuutta ja koordinaatiota. Myös henkisiä ominaisuuksia kuten sitkeyttä ja tietoisuutta omista rajoista.

Varusteet? Alkulämmittelyyn pitkähihaiset ja -lahkeiset treenivaatteet ja sukat. Tankoharjoitteluun sortsit ja toppi, jotta paljasta pintaa on mahdollisimman paljon ja ihon ja tangon väliin syntyy riittävästi kitkaa.

Vammariski? Hartiaseudun rasitusvammoja, lapojen ja hartioiden venähdyksiä, mustelmia, hiertymiä. Voiman ja tekniikan kehittyminen ehkäisee vammoja.

Oheisharjoittelu? Lenkkeily, uiminen, venyttely, jooga, pilates, kuntosali sekä tanssi.

Missä voi harrastaa? Isoissa kaupungeissa ympäri maata.

Mitä maksaa? Esimerkiksi Pole4fit -koulussa Helsingissä 16 euroa/kerta tai jäsenille 82 euroa/kuukausi.

Kuva Shutterstock

Näin vartalonmuokkaus onnistuu.

Kiinteytyminen on sitkeimpiä laihdutusmyyttejä. Varsinkin naisia kehotetaan usein pumppaamaan kuntosalilla kevyitä ja pitkiä, yli 15 toiston sarjoja. Todellisuudessa pikkupainot eivät muokkaa kroppaa juuri lainkaan.

Kuormittava lihaskuntoharjoittelu muokkaa vartaloa parhaiten.

Kiinteytyminen tarkoittaa sitä, että ihonalainen rasvakerros pienenee ja lihas kasvaa. Lihasten kasvu taas vaatii isompia painoja.

Valitse vastukset, joilla jaksat tehdä 8–12 toistoa ja 3–4 sarjaa, sillä tällä alueella lihas kasvaa tehokkaimmin.

Kehoa muokkaavat perusliikkeet, kuten kyykyt, maastaveto ja erilaiset punnerrusliikkeet. Ne rasittavat isoja lihasryhmiä ja kuluttavat paljon energiaa myös treenin aikana.

Salitreeni ei lihota

Kova liikunta voi kerryttää lihaksiin nestettä ja nostaa vaakalukemia hetkellisesti.

Kova harjoittelu aiheuttaa lihaksiin pieniä repeämiä. Kun keho alkaa korjata vaurioita, lihaksiin pakkautuu tulehdusta parantavia aineita ja nestettä. Vaakalukemat saattavat hetkellisesti kivuta muutaman kilon. Tilanne kuitenkin tasaantuu yleensä viimeistään parin kuukauden jälkeen.

Myös lihasmassan kertyminen voi nostaa vaakalukemia. Lihas kasvaa kuitenkin hitaasti kuukausien saatossa. Aloittelija voi kerryttää tyypillisesti noin puoli kiloa lihasmassaa kuukaudessa säännöllisellä voimaharjoittelulla, kolme kiloa vuodessa on varsinkin naiselle jo kova saavutus.

Paino vaihtelee myös vuorokaudenajan mukaan. Vaakaa realistisemman kuvan laihtumisesta antaa mittanauha. Kokeile ensin treenata kuukausi ja vertaile lukemia vasta sitten.

Ajan kanssa vaatekoko todennäköisesti pienenee, sillä kilo lihasmassaa vie vähemmän tilaa kuin sama määrä rasvaa. Lihassolut pitävät myös aineenvaihdunnan vilkkaana: mitä enemmän lihasmassaa, sitä enemmän energiaa kuluu levossakin.

Asiantuntija: Katriina Kukkonen-Harjula, liikuntalääketieteen dosentti, erikoislääkäri, Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri.

 

Kuva Shutterstock

Rivakka suursiivous voi olla yhtä hyvää rasvanpolttoliikuntaa kuin spinningtunti.

Kaikki liikunta polttaa rasvaa, spurttailu jopa tasaista puurtamista tehokkaammin.

Keho käyttää suhteessa enemmän rasvaa energianlähteenä, kun liikkuu matalalla sykkeellä, esimerkiksi kävellen. Kova treeni kuitenkin kuluttaa samassa ajassa enemmän energiaa, ja siinä sivussa rasvakin palaa tehokkaammin. Siksi kevyen reippailun kutsuminen rasvanpolttoliikunnaksi johtaa herkästi harhaan.

Harva myöskään tietää omaa maksimisykettään, josta rasvanpolttoalue lasketaan.

Joidenkin tuoreiden tutkimusten mukaan rasvasoluja polttaa parhaiten sykettä nostava intervallitreeni.

Eräässä tutkimuksessa lyhyet, kahdeksan sekunnin kiihdyttelyt puolen tunnin pyörälenkin lomassa kolminkertaistivat rasvan palamisen.

Yhtenä selityksenä tutkijat pitävät katekoliamiini-hormoneita, joita nopea spurttailu vapauttaa erityisen tehokkaasti. Ne polttavat etenkin keskivartalolle ja sisäelimien ympärille kertyvää rasvaa.

Intervalleilla voi kokeilla maustaa muuta liikuntaa vaikka kerran tai kahdesti viikossa.

Sykkeitä tai vauhteja tärkeämpää on se, että liikkuu usein.

Treenin jälkeen aineenvaihdunta kiihtyy, mutta vain tunniksi pariksi. Harjoittelun jälkeen keho alkaa välittömästi valmistautua seuraavaan koitokseen ja korjata itseään, jolloin aineenvaihdunta kiihtyy.

Jälkipolton roolia on kuitenkin liioiteltu rutkasti. Sitä on tutkittu lähinnä huippu-urheilijoilla, ei peruskuntoilijoilla. Tunnin hölkkälenkin jälkeen aineenvaihdunta palautuu yleensä jo tunnissa normaaliuomiinsa. Ekstrakaloreita kuluu tavallisesti muutama kymmenen, eli suklaapalan verran.

Asiantuntija: Katriina Kukkonen-Harjula, liikuntalääketieteen dosentti, erikoislääkäri, Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri.