Keskivartalon tuki pitää ryhdin seistessä. Sieltä tulee voima niin juostessa, tanssiessa kuin imuroidessakin ja – kuinka ollakaan – myös rakastellessa.

Vatsa sisään! Ojenna ryhti! Liike lähtee vartalon keskustasta!

Näitä ohjeita takovat meille liikunnanohjaajat jumppa- ja tanssisaleissa ja valmentajat pelikentillä. Oikeassa ovat. Pömppövatsa kertoo, että lihaskorsetti ei toimi eikä voimanpesä jyllää keskivartalossa.

– Kun syvät ja pinnalliset vatsalihakset ovat hyvässä kunnossa, ne pitävät osaltaan yllä hyvinvointia, jaksamista ja terveyttä kaikessa mitä teemme, fysioterapeutti Kirsi Töyrylä-Aapio Suomen Selkäliitosta sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Keskivartalon tuki pitää ryhdin seistessä. Sieltä tulee voima niin juostessa, tanssiessa kuin imuroidessakin ja – kuinka ollakaan – myös rakastellessa.
Vahvat, hyvin toimivat vatsalihakset valvovat myös jalkojen ja käsien liikkeitä. Ilman vatsalihasten pitoa ja joustavuutta kävelystä tulee helposti jäykkää tai holtitonta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Voimaton vatsa pömpöttää

Hoikankin ihmisen vatsa pömpöttää, jos syvät vatsalihakset ovat pois pelistä. Se voi haitata silmää, mutta ennen kaikkea se rasittaa selkää ja vaikeuttaa hengitystä: pallea toimii heikosti.

Vatsa litistyy voimanpesäksi, kun harjoitat sisempiä vinoja vatsalihaksia ja syvää poikittaista vatsalihasta. Kun ne toimivat hyvin, myös pinnalliset lihakset aktivoituvat oikealla tavalla.

Pinnallinen suora vatsalihas eli se kuuluisa sixpack on jäänyt monelta kesannolle, kun jumpissa on viime vuosina korostettu syvien vatsalihasten merkitystä.

– Suoraa vatsalihasta ei saa unohtaa. Se saa aikaan liikkeen, kumarrukset ja ojennukset. Sen voimalla myös jarrutetaan pystyasentoa niin, ettei selän painopiste kallistu taakse, Kirsi Töyrylä-Aapio sanoo.

Moni on saanut selkänsä kipeäksi suoraa vatsalihasta treenaavilla sit up -toistoilla eli liikkeellä, jossa noustaan selinmakuulta istumaan ja laskeudutaan takaisin.

– Jos siinä liikkeessä ei käytä syviä vatsalihaksia, selkä kipeytyy. Liike kulkee oikein, kun aktivoi ensin syvät vatsalihakset ja hallitsee alaselän asennon.

Pitoa ja kiertoa vatsaliikkeistä

Liikkuvassa eli dynaamisessa liikkeessä lihas vuorotellen supistuu ja tekee jarruttavaa työtä. On tutkittu, että dynaaminen lihaskuntoharjoittelu vahvistaa lihaksia tehokkaammin, kun sitä terästää staattisilla pidoilla. Niissä liike pysäytetään ääriasennossaan muutamaksi sekunniksi.

Myös ryhtiin tulee kestävyyttä ja ranka pysyy oikoisena, kun vatsalihasten staattinen kestävyys on hyvä.

Vinojen vatsalihasten treenaaminen pidentää kauniisti vyötärölinjaa. Vinoja vatsalihaksia tarvitaan selän kiertoliikkeissä, ja ne huolehtivat osaltaan rintakehän liikkuvuudesta. Selän kiertoliikkeet voitelevat puolestaan mukavasti välilevyjä.

Kokeile helppoa ja tehokasta vatsajumppa

Sisältö jatkuu mainoksen alla