Katkeruus vie voimaa. Anteeksiantoon kannattaa pyrkiä ihan itsekkäistä syistä.

Psykiatri Matti Huttunen haluaa puhua anteeksiannon puolesta.
 – Katkeruus ja viha ovat kuluttavia ja epämiellyttäviä tunteita, siksi tunnetaakan alta kannattaa pyrkiä pois, Huttunen kannustaa.

Riitojen ja loukkausten pohjalta löytyy usein väärinkäsitysten sarja, jolla on ikävä taipumus ruokkia itseään. Huttunen kuvaa ihmisten välistä vuorovaikutusta hyytävällä vertauskuvalla Lähi-idän kriisistä. Yksi ampuu ohjuksen, uhittelee hiukan. Toinen ampuu takaisin kaksi. Ja yhtäkkiä pommit putoilevat, vastikään jälleenrakennetut talot ovat raunioina ja rajan kummallakin puolella toistellaan totisina, että haluaisinhan minä rauhan, mutta kun ei tuo toinen.

Elävässä elämässä varomaton sana tai teko on kuin satunnainen ohjus, jonka tuhovoimaa lähettävä osapuoli ei aina osaa edes aavistaa. Loukattu puolustautuu helposti loukkaamalla takaisin.

Aito anteeksipyyntö

Jotta kahden ihmisen välit korjaantuisivat, molempien tulisi hetkeksi asettua toisen ihon sisään ja todella ymmärtää, miksi sanottu tuntui toisesta niin pahalta.

– Aidossa anteeksipyynnössä pyytäjä on todella ymmärtänyt, miksi toinen loukkaantui ja anteeksiantaja ymmärtää, että loukkaaminenkin on inhimillistä, Matti Huttunen toteaa.

Aina toisen tunteita ei ole helppo ymmärtää, jos ei itse ole ollut samassa tilanteessa.

– Esimerkiksi pettäjän voi olla vaikea ymmärtää, miksi teko satutti toista niin paljon, jos ei itse ole kokenut samaa.

Aina anteeksipyyntöä ei tule. Silloin anteeksianto on yksinäinen työ eikä tarkoita vääryyden hyväksymistä vaan ihmisen vajavuuden tunnustamista.

– Välien korjaantuminen loukatun ja loukkaantuneen välillä vaatii kuitenkin aina aidon anteeksipyynnön, Huttunen muistuttaa.

Epäterveellinen olo

Jos tuntee loukkaantuvansa, tilanne kannattaa ottaa myös itsetutkiskeluna. Jos esimerkiksi omaan ulkonäköön liittynyt kommentti on vihlaissut syvältä, kannattaa pohtia, miksi ulkonäkö on herkkä paikka. Katkeralla ihmisellä voi toki olla hyvä syy olla katkera, mutta katkeruudesta kärsii aina eniten sen kantaja.

– Loukkaantuminen tarkoittaa sitä, että ihminen on vihainen, ärtynyt ja ehkä jopa kostonhimoinen. Tällaiset negatiiviset tunteet eivät pidemmän päälle yksinkertaisesti tunnu mukavilta. Itse uskon, etteivät ne ole myöskään terveellisiä. On olemassa tieteellistä näyttöä, että krooniset kielteiset tunteet vaikuttavat verenpaineeseen ja voivat heikentää vastustuskykyä, Matti Huttunen perustelee.

Tutkimustenkin mukaan anteeksi antaminen vähentää vihaisuutta, masennusta ja stressiä sekä lisää toivon, rauhan, myötätunnon ja itsevarmuuden tunteita. Se parantaa ihmissuhteita sekä fyysistä terveyttä.

Mikään eläinlaji ei helli negatiivisia tunteita yhtä huolella kuin ihminen. Vain meillä tällaiset tunteet jäävät päälle. Eläimelle negatiivinen tunne on viesti ryhtyä toimintaan, paeta tai tapella. Kun on toimittu, myös tunne on hävinnyt.

– Tapahtunutta pitäisi pyrkiä katsomaan vähän yläpuolelta, sitä arvottamatta. Tämä ajatus löytyy kaikista suurista uskonnoista, erityisesti itämaisesta filosofiasta mutta myös kristinuskosta.

Hyvyyttä etsimään

Lopulta omaa oloa voi helpottaa sekin, että uskaltaa olla vähän aikaa oikein kunnolla vihainen, psykiatri Huttunen myöntää.

– Kun mitään ei päästä ulos, terve vihastus muuttuu vihaksi ja masennukseksi.

Monet meistä on kasvatettu pitämään suuttumuksen ja vihan ilmaisemista sopimattomana, mutta se voi myös puhdistaa. Pahinta hallaa loukkaantunut tekee itselleen jäämällä yksin pyörittelemään tapahtunutta. Sen sijaan, että antaa loukkaajan ja loukkauksen vallata mielensä ja sitoa elämänvoimansa, kannattaa ympäriltä etsiä rakkautta, kauneutta ja ystävällisyyttä.

Lue lisää Anteeksi antaminen antaa voimaa, Kannattaako antaa anteeksi, Pettäjä rikkoo rakkauden

 1. Muista, että annat anteeksi itsesi vuoksi.
 2. Pyri mielenrauhaan, ei välttämättä sovintoon.
 3. Hae hyödyllinen näkökulma tapahtuneeseen. Loukkaantumisen vatvominen ei auta.
 4. Muista, että paras kosto on se, että menestyt elämässä. Älä anna loukkaajallesi valtaa hallita mieltäsi vaan etsi ympäriltäsi hyvää.
 5. Korjaa vääryyden kokemisen tarinaasi muistuttamaan sankarillisesta päätöksestäsi antaa anteeksi.
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

5 vaaranmerkkiä ja 10 askelta kohti parempaa oloa.

 1. KIUKKUISUUS Jatkuva ärtymyksen tunne, erityisesti pinnan palaminen kotona. Tavallisia ovat myös yllättävät ja voimakkaat tunteenpurkaukset. Tunnelma on kireä eikä mikään naurata.
 2. STRESSIOIREET Päänsäryt ja selkäkivut lisääntyvät, sydän hakkaa, vatsa oireilee ja unihäiriöt piinaavat. Sosiaalinen elämä ei kiinnosta. Mieli tekee makeaa ja vain alkoholi antaa rentoutusta.
 3. JATKUVA VÄSYMYS Uni ei virkistä. Jatkuva väsymys, nukahtamisvaikeudet ja keskellä yötä heräily voivat olla merkkejä uupumuksesta tai masennuksesta. Iltaisin tekee mieli vain vajota sohvalle.
 4. MIELIALAN LASKU Suhtaudutko asioihin yhä useammin kielteisesti? Onko töissä kivaa? Menetkö mielelläsi töihin? Saatko aikaan sen, mitä pitääkin? Jaksatko liikkua tai harrastaa töiden jälkeen? Vai huomaatko miettiväsi murheita ja kokevasi itsesi entistä huonommaksi.
 5. TYÖ EI KIINNOSTA Et jaksa enää innostua mistään eikä luovuus kuki. Asenne työtä ja itseä kohtaan muuttuu kyyniseksi. Työ alkaa tuntua turhalta tai mahdottomalta.

10 askelta ylös uupumuksesta

 1. ARVIO TILANNE: Pysähdy. Mieti, mistä tilanne johtuu. Mitä tästä seuraa, jos jatkat näin? Voitko tehdä jotain toisin? Voitko ottaa aikalisän?
 2. ETSI APUA: Kuka tai mikä voisi auttaa sinua? Voitko keskustella esimiehen kanssa? Miten työt voisi organisoida? Auttaisiko työterveyshuolto?
 3. OTA LUPA LEVÄTÄ: Jokaisessa päivässä tulisi olla hetkiä rentoutumiselle. Osaatko antaa asioiden vain olla? Jos työssä on tiukkaa, vapaa-ajan olisi hyvä olla ohjelmoimatonta.
 4. MÄÄRITTELE ARVOSI: Mieti ja kirjoita paperille, mikä Sinulle on elämässä tärkeää? Mille asioille haluat antaa aikaasi ja uhrata voimiasi? Mistä haluaisit, että Sinut muistetaan?
 5. HUOMAA TOIMINTASI: Osaatko kieltäytyä ylitöistä vai uhraudutko aina? Tunnetko syyllisyyttä, jos pidät puolesi?
 6. KIITÄ ITSEÄSI: Kun lähdet töistä, tee kerrankin lista kaikesta siitä, mitä olet saanut päivän mittaan aikaan. Kiitä itseäsi! Muista, että vähempikin riittää.
 7. KERÄÄ OIVALLUKSET: Ota talteen kultajyvät eli onnistumiset matkan varrelta. Mikä on toiminut ja miksi?
 8. KOKEILE MUUTOSTA: Etsi eri toimintamalleja. Yritä toimia hiukan toisin. Sekin on osa muutosta, että hyväksyt sen, ettet aina pysty etkä onnistu.
 9. HYVÄKSY LEMPEÄSTI: Myötätuntoa voi harjoittaa itseäänkin kohtaan. Muista kuitenkin, että asenteesi toisiin vaikuttaa siihen, miten itseesi suhtaudut.
 10. PYSY NYKYHETKESSÄ: Harjoittele tuomaan ajatukset nykyhetkeen. Päästä irti menneistä ja tulevista, sillä nyt kaikki saattaa olla aivan hyvin. Tällä minuutilla ei ole mitään hätää.

Asiantuntija: kuntoutuspsykologi Heli Nurmi, Härmän Kuntoutus oy.

Barbie-näyttelyn tulo Kansallismuseoon on herättänyt hirveästi muistoja ja keskustelua.

Minulle Barbeista tulee mieleen isä. Kerran 60-luvulla, kun olin pikku tyttö, isä oli Pariisissa työmatkalla ja lähetti sieltä kiiltävän postikortin minulle. Tärkein lause oli tämä: ”Menen huomenna katsomaan Barbien vaatteita.”

Isä oli ajatellut minua siellä Eiffel-tornin juurella. Isä tiesi, mikä minua kiinnostaa. Hienosti sanottuna: koin tulleeni nähdyksi.

Nyt olen 56-vuotias, enkä käännä Barbeille selkääni, vaikka niitä kuinka kritisoitaisiin.

Mitäs pahaa niissä Barbeissa taas olikaan? Entä mitä hyvää?

Onneksi feministikavereiden kanssa on helppo puhua barbeista. Hannele Harjunen on yliopistonlehtori Jyväskylän yliopistossa. Hän sanoo heti, että barbit ovat klassinen esimerkki niin sanotun epärealistisen naisvartaloihanteen pönkittämisestä. Vaikutteitahan saadaan populaarikulttuurin kuvastosta, johon kuuluvat myös muoti, mallit ja elokuvatähdet.

Mutta. Barbie on ollut myös parantamassa naisten ja tyttöjen asemaa. Se sai heti rooleja, jotka eivät olleet tytöille tyypillisiä, olihan se astronautti ja presidenttiehdokaskin jo kymmeniä vuosia sitten.

Sitä paitsi oikeasti tytöt ovat toimijoita, jotka leikkivät barbeilla ihan mitä huvittaa, eivätkä pysy tarjotuissa rooleissa. Hannelen Barbie oli Ursula, asianajaja, joka harrasti ampumista.

”Minähän rakastin Barbeja”, hän sanoo.

Vanha ystäväni Leena-Maija Rossi on sukupuolentutkimuksen yliopistonlehtorina Lapin yliopistossa. Hän sanoo, että Barbiet ovat todella ristiriitainen juttu naisen elämässä. Niinpä.

Hämmentävää, että tytöille on tuotettu leluksi aikuinen nainen. Ja sitten lelun mahdoton ruumiinkuva on alkanut edustaa aikuisille naisille ihannetta.

Mutta. Ehkä Barbien kroppa on niin älyttömän karrikoitu, että sen ohittaa saamatta mitään ”ruumisvaatimuksia”. Lapsena Barbien käsittämättömälle vyötärölle naurettiin, sanoo Leena-Maija.

En minä halunnut näyttää barbilta. Kun nyt hypistelin isän Pariisista tuomaa Barbien iltapukua, yllätyin. Tajusin, että 2000-luvun alussa, kun pääsin Linnan juhliin, olin teettänyt itselleni saman mallisen puvun.

Barbie-leikeissä sai täysillä nauttia vaatteiden yliampuvasta estetiikasta, sanoo Leena-Maija. Hänen räätälimummunsa teki barbeille vaatteita ja selvisi pienistä saumoista helposti.

Meillä molemmilla oli myös musta barbi. Olihan sitä moninaisuutta. ”Lapsikin ymmärsi, ettei kauneusihanteen tarvitse olla valkoinen”, sanoo Leena-Maija.

Barbien aikuisuus on mainio pointti. Vauvanuket vasta sitovatkin tytöt tiettyyn rooliin. Aikuista naista ei ole pakko hoivata. Päinvastoin.

Facebookissa Kasia Babisin sarjakuvaan tuli satoja kommentteja, joissa muistellaan leikkejä. Barbeilla on sodittu, niitä on pudotettu portailta (turistit tippuivat kalliolta), hirtetty rikoksista, haudattu kompostiin, josta ne nousivat zombeina, pehmoeläimet ovat raadelleen niitä... Ja tietysti Barbeilla on ollut villiä seksiä.

Minulta löytyy Barbien irtopää, jolle on kuulakärkikynällä tehty Kissanaisen naamio.

Pyssyleikkejä paheksutaan. Barbileikkien väkivaltaisuutta ei ole edes huomattu. Se vähän hymyilyttää.