Jos tunnet itsesi yksinäiseksi nyt, se ei merkitse, että niin jatkuisi loputtomiin. Psykologi Vesa Nevalainen neuvoo, miten otetaan askeleita kohti toisia ihmisiä.

1. Hyväksy

Kun haluat elämääsi muutosta, aloita tunnistamalla ja hyväksymällä se, mikä on vialla. Uskalla siis myöntää itsellesi ja muille, että kärsit yksinäisyydestä ja että toivot saavasi uusia ystäviä.

Kun teet näin, et joudu väistelemään tilanteita, joissa asia voi tulla puheeksi. Yksinäisyys ei silloin myöskään ole enää mörkö vaan asia ominaisuuksiesi, kuten vaikka arkuuden tai äkkipikaisuuden, joukossa. Muista, että kaikkia omia piirteitään, myös yksinäisyyden tunnetta, voi halutessaan muokata, kunhan ei vaadi itseltään liikaa eikä aseta liian tiukkoja tavoitteita.

2. Ole realisti

Älä usko massaviihteen tarjoamaan ihmiskuvaan muiden upeasta elämästä: kaikki muut paitsi sinä eivät alituiseen häikäise hienoissa vaatteissaan eivätkä ole tauotta kauniita tai iloisiakaan. Muiden elämä ei myöskään ole dramaattisempaa ja jännittävämpää kuin sinun. Muista myös se, että elämäänsä voi olla tyytyväinen, vaikka ei olekaan kahtasataa ystävää Facebookissa.

3. Katso peiliin

Mieti, onko perusteltua ajatella esimerkiksi ”En ole koskaan ollut hyvä saamaan uusia ystäviä, enkä varmasti saa nytkään”. Yritä myös selvittää, mistä tämä ajatuksesi on syntynyt. Näe vaivaa, sillä tällaiset ennakkoasenteet ovat sitkeitä, ja jo niiden tunnistaminen on askel eteenpäin.

Tarkastele myös, minkälaisia tunteita muiden ihmisten kanssa oleminen sinussa synnyttävät. Jos toteat suuttuvasi tai ärsyyntyväsi muille asioista, jotka eivät niin voimakasta reaktiota ansaitse, yritä jäljittää, mistä kielteiset tunteesi tulevat. Onko syy ehkä jokin oma harmillinen ominaisuutesi, jonka näet toisessa? Vai muistuttaako toisen mielestäsi omituinen huumorintaju jostakin muusta ihmisestä, jonka kanssa et ole tullut toimeen.

Uskalla sanoa, jos toisen kommentti tai tempaus ei ollut mielestäsi erityisen onnistunut. Niin hänen ei tarvitse jäädä miettimään, mistä kimpaannuit.

Älä odota toisen olevan kaltaisesi. Huomaa, että et ehkä itsekään ole ainoa ihminen, jolla on juuri oikea määrä tervettä järkeä.

4. Ryhdy toimiin

Suostu muuttamaan tapojasi ja tottumuksiasi ja tutustumaan uusiin asioihin. Kokeile kiinnostavan ihmisen harrastusta, vaikka et koskaan ennen olisi kuvitellut tekeväsi niin.

Jos itse aloitat uuden harrastuksen, älä tee sitä vain ystävien löytämisen vuoksi. Älä mene väkisin oopperaan, jos pelkkä ajatuskin inhottaa. Oikeasti mieluinen harrastus sitä vastoin vie mukanaan. Sen parissa et muista jännittää, löytyykö uusi ystävä. Tilanne tosin on otollinen sille, että joku samanmielinen löytyy.

Viestitä myös sanoillasi ja teoillasi, että olet kiinnostunut toisen ihmisen elämästä ja ajatuksista. Suhtaudu myönteisesti siihen, mitä hän kertoo itsestään. Katso silmiin, nyökkäile hieman, mutise hyväksyvästi, nerokkaita kommentteja ei tarvitse keksiä. Kun käyttäydyt näin, toinen on melkoisen varmasti hyvillään ja alkaa kiinnostua sinusta, mukavasta tyypistä.

Opi myös ottamaan vastaan positiivista palautetta. Usko siihen, äläkä mieti, pyrkiikö toinen lompsallesi tai sänkyysi.

Vaikka ystävä etsiessä ei kannata keskittyä omista asioistaan puhumiseen, saat toki kertoa itsestäsikin. Älä kuitenkaan vyörytä toiselle kaikkia huoliasi.

Muista, että jotkut heikkouksiksi luulemasi ominaisuutesi, varsinkin ujous, saattavatkin osoittautua vahvuuksiksi. Arkuutensa tunnustava on rohkea ja lähes poikkeuksetta muut ihailevat hänen rehellisyyttään.

Lue lisää ujoudesta.

Kuva Shutterstock. Kuvan henkilö ei liity juttuun.
Kuva Shutterstock. Kuvan henkilö ei liity juttuun.

Olen 15-vuotias tyttö, jolle alkoi tulla outoja oireita reilu kuukausi sitten. Ymmärsin heti, että tämä ei ole normaalia. En pysty keskittymään kunnolla oikein mihinkään, kun minun pitää sulkea kaappeja, harjata hiuksia, lukea samaa, katsoa tiettyyn paikkaan ja paljon muuta. En haluaisi kertoa vanhemmilleni, häpeän ja haluaisin yrittää päästä näistä irti omin voimin. Tuntuu, että oireet hallitsevat elämääni ja että kohta räjähdän. Mitä voin tehdä?

Kuvaamiesi oireiden perusteella kärsit pakko-oireisesta häiriölle tyypillisistä oireista. Pakko-oireinen häiriö ilmenee pakonomaisina ajatusmalleina tai toimintoina, joiden tarkoituksena on suojella ihmistä oletetulta uhkalta.

Monilla nuorilla ilmenee ajoittain tällaisia pakonomaisia ajatuksia tai toimintoja, mutta häiriöksi ne muodostuvat, kun niihin menee runsaasti aikaa tai ne häiritsevät elämää. Pakko-oireinen häiriö on yleinen, sillä ainakin 2-3 % ihmisistä kärsii siitä. Oireilun alku liittyy usein ahdistavaan tai stressaavaan elämäntilanteeseen.

Etenkin lieväasteisina pakkoajatuksia tai -toimintoja voidaan vähentää itsehoito-ohjelmilla. Esimerkiksi HUSin ylläpitämiltä nettisivuilta mielenterveystalo.fi löytyy pakko-oireiden omahoito-ohjelma. Voit tutustua mielenterveystalon tarjontaan tästä.

Myös Edna Foan ja Reid Wilsonin opas Kerrasta poikki - vapaaksi pakko-oireista ja rituaaleista voi auttaa.

Itsehoito-ohjelmissa hyödynnetään samoja periaatteita kuin pakko-oireisen häiriön käyttäytymisterapiassa tai kognitiivisessa terapiassa. Jos itsehoito-ohjelma ei auta, on viisasta kääntyä joko pakko-oireiden psykoterapiaan perehtyneen psykologin tai psykiatrin puoleen. Hankalampia pakko-oireita voidaan lievittää myös serotoninergisillä masennuslääkkeillä.
 

Matti Huttunen
psykiatri, psykoterapeutti

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Näetkö itsessäsi paljon hyvää – vai paljon virheitä? Itsetunto vahvistuu, kun kääntää katseen tietoisesti omiin vahvuuksiin ja heittäytyy epämukavuusalueelle.

1. Listaa hyvät ja huonot puolesi – ja lue ääneen

Terve itsetunto on kuin vaaka, jossa omat hyvät ja huonot puolet ovat tasapainossa. Onnistumisia ei tarvitse ylikorostaa, mutta myös vähemmän mairittelevat piirteet kestävät päivänvaloa.

Psykoterapeutti Maarit Lassander neuvoo listaamaan omat vahvuudet ja heikkoudet paperille: yhtä paljon molempia. Aina, kun mieleen nousee uusi kielteinen piirre, vastapainoksi pitää kirjata yksi hyvä puoli: Jätän projektit usein puolitiehen enkä jaksa keskittyä, mutta toisaalta olen helposti innostuva ja osaan innostaa muita.

Jos ei ole tottunut ajattelemaan itsestään hyvää, voi kysyä mielipidettä läheiseltä: mitkä kolme asiaa minussa ovat rakastettavimpia? Myös vanhoja kohteliaisuuksia kannattaa kirjata.

– Huomion kääntäminen vahvuuksiin tietoisesti auttaa. Kyse on ennen kaikkea siitä, mihin kiinnittää huomiota, Maarit Lassander sanoo.

Valmista listaa hän neuvoo lukemaan ääneen, mielellään joka päivä.

2. Selvitä arvosi

Onnellisimmat eivät yritä taipua muiden muottiin vaan rakentavat itse oman elämänsä tärkeysjärjestyksen. Jos minäkuva on hatara, omat ja muiden tarpeet sotkeentuvat herkästi toisiinsa. Ydinarvojensa pohtimiseen kannattaa käyttää aikaa. Mistä haaveilen tai inspiroidun?

Millaiset ihmiset, ajanvietteet ja paikat tekevät minut onnelliseksi?

Avuksi voi ottaa paperin, jossa on kolme saraketta. Ensimmäiseen kirjataan erilaisia arvoja, kuten perhe, ystävyys ja terveys. Toiseen sarakkeeseen merkitään jokaisen arvon tärkeys itselle asteikolla yhdestä kymmeneen. Kolmanteen sarakkeeseen tulee samalla asteikolla oma arvio siitä, kuinka tyytyväinen tällä hetkellä on tuohon osa-alueeseen omassa elämässään. Jos kakkos- ja kolmossarakkeen välillä on ristiriitoja, niihin on hyvä kiinnittää erityishuomiota.

– Seuraava askel on pohtia, miten oma toiminta edistää arvojen toteutumista. Jos esimerkiksi todella perhekeskeinen ihminen viettää kaiken aikansa töissä, siinä on ristiriita, Maarit Lassander toteaa.

Arvojen pohtimisen kautta vertailun ja suorittamisen tarve vähenee, kun päämäärät kirkastuvat.

3. Lepää hetki

Vaaditko itseltäsi aina kymppiä vai riittääkö välillä seiska? Suorituskeskeinen itsetunto uuvuttaa, sillä se kaipaa loputtomasti pönkittämistä. Jos itsearvostus on kokonaan kiinni onnistumisista, pienikin moka kasvaa mielessä suhteettomaksi.

Jokaiseen päivään kannattaa mahduttaa ainakin yksi lepohetki suorittamisesta. Se voi olla mitä tahansa rentouttavaa tekemistä, kuten meditointia tai kahvihetki ystävän kanssa. Oleellista on pyrkiä tietoisesti eroon itsekritiikistä. Silloin mieli saa tilaa pohtia, millaisista asioista oikeasti nauttii.

– Vaativa persoona asettaa itselleen usein mittareita, jotka tulevat ulkopuolelta. Silloin voi menettää kosketuksen siihen, mikä juuri minulle tekee elämästä hyvän, Maarit Lassander sanoo.

Hän muistuttaa, että suorittaminen ei itsessään ole pahasta. Muutoksen paikka on silloin, kun suorittaminen estää elämästä täydesti.

4. Hyppää uuteen

Olemme ahkeria liimailemaan otsaamme nimilappuja: olen harkitsematon, temperamenttinen, tuppisuu. Usein määritelmät tulevat ulkopuolelta. Herkkä saattaa painaa yhden kommentin mieleensä vuosikymmeniksi.

Toisinaan omia uskomuksia on hyvä koetella tekemällä jotain täysin niiden vastaisesti. Varaa siis laulutunti, vaikka uskot laulavasi nuotin vierestä tai ota puheenvuoro, vaikka olet yleensä se hiljaisin. Epämukavuusalueelle heittäytyminen on parhaita keinoja itsearvostuksen rakentamiseen. Kun löytää itsestään uusia puolia ja taitoja, minäkuva vahvistuu vähä vähältä.

Isoimman pelon kimppuun ei kannata hypätä lämmittelemättä. Siirry helposta vaikeampaan aina sitä mukaa, kun rohkeus kasvaa.

– Heittäytyminen vaatii uteliasta asennetta. Ole avoin uudelle, jotta voit muodostaa myönteisiä kokemuksia itsestäsi, Lassander sanoo.

5. Uskalla pyytää muilta apua

Kun liukastut talvikeleillä ja tuntematon tarjoaa kättään, tukeudutko apuun vai kieltäydytkö lähes loukkaantuneena? Häpeilyllä on kulttuurinen perusta.

– Suomalainen mieluummin puree hampaat yhteen ja kärsii kuin kertoo omasta hädästään. Tämä on onneksi muuttumassa. Meillä kasvaa uusi sukupolvi, joka jakaa enemmän ja avoimemmin.

Pyynnön pukeminen kysymykseksi voi auttaa: Osaatko neuvoa, miten minun pitäisi edetä? Avun pyytäminen ei tarkoita uhriksi heittäytymistä, heikkoutta tai epäonnistumista.

– Pikemminkin päinvastoin. Vaatii hyvää itsetuntoa pyytää apua ja tunnustaa, ettei osaa tai jaksa

yksin. Mitä enemmän kontaktia uskallamme ottaa toisiin, sitä helpommaksi elämämme muuttuu, Lassander sanoo.

6. Ymmärrä tunteitasi – ja päästä niistä irti

Millaisissa tilanteissa riittämättömyyden tunne pulpahtaa esiin? Töissä, ystävien kanssa, harrastuksissa? Päiväkirjan pitäminen omista tunteista auttaa ymmärtämään, mistä vaativuus on peräisin.

–Jos kokee, ettei saa ystäväpiirissä hyväksyntää, voi tuntea itsensä epäonnistuneeksi. Myös yksinäisyyden tunteet vaikuttavat, samoin lapsuudessa hylkäämiskokemukset tai toisaalta ylisuojelu. Herkille ja temperamenttisille voi kehittyä heikko itsetunto ilman vaikeita kokemuksiakin, sillä he reagoivat ympäristön vaatimuksiin muita voimakkaammin, Maarit Lassander sanoo.

Menneisyyden ymmärtäminen auttaa, mutta tarkoitus ei ole jäädä vellomaan vanhaan. Ennemminkin tavoitteena on vapauttava oivallus: Olen nyt aikuinen ja uudessa elämäntilanteessa. Miksen siis luopuisi vanhoista ajatusmalleista?

–Jos sivuuttaa vaikeat tunteet vuodesta toiseen, alkaa helposti vain vaatia itseltään enemmän ja enemmän. Tunteiden kohtaaminen auttaa hyväksymään ne ja päästämään niistä irti.

Asiantuntija: Maarit Lassander, psykoterapeutti, psykologi, Suomen Mielenterveysseura.