Jos tunnet itsesi yksinäiseksi nyt, se ei merkitse, että niin jatkuisi loputtomiin. Psykologi Vesa Nevalainen neuvoo, miten otetaan askeleita kohti toisia ihmisiä.

1. Hyväksy

Kun haluat elämääsi muutosta, aloita tunnistamalla ja hyväksymällä se, mikä on vialla. Uskalla siis myöntää itsellesi ja muille, että kärsit yksinäisyydestä ja että toivot saavasi uusia ystäviä.

Kun teet näin, et joudu väistelemään tilanteita, joissa asia voi tulla puheeksi. Yksinäisyys ei silloin myöskään ole enää mörkö vaan asia ominaisuuksiesi, kuten vaikka arkuuden tai äkkipikaisuuden, joukossa. Muista, että kaikkia omia piirteitään, myös yksinäisyyden tunnetta, voi halutessaan muokata, kunhan ei vaadi itseltään liikaa eikä aseta liian tiukkoja tavoitteita.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

2. Ole realisti

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Älä usko massaviihteen tarjoamaan ihmiskuvaan muiden upeasta elämästä: kaikki muut paitsi sinä eivät alituiseen häikäise hienoissa vaatteissaan eivätkä ole tauotta kauniita tai iloisiakaan. Muiden elämä ei myöskään ole dramaattisempaa ja jännittävämpää kuin sinun. Muista myös se, että elämäänsä voi olla tyytyväinen, vaikka ei olekaan kahtasataa ystävää Facebookissa.

3. Katso peiliin

Mieti, onko perusteltua ajatella esimerkiksi ”En ole koskaan ollut hyvä saamaan uusia ystäviä, enkä varmasti saa nytkään”. Yritä myös selvittää, mistä tämä ajatuksesi on syntynyt. Näe vaivaa, sillä tällaiset ennakkoasenteet ovat sitkeitä, ja jo niiden tunnistaminen on askel eteenpäin.

Tarkastele myös, minkälaisia tunteita muiden ihmisten kanssa oleminen sinussa synnyttävät. Jos toteat suuttuvasi tai ärsyyntyväsi muille asioista, jotka eivät niin voimakasta reaktiota ansaitse, yritä jäljittää, mistä kielteiset tunteesi tulevat. Onko syy ehkä jokin oma harmillinen ominaisuutesi, jonka näet toisessa? Vai muistuttaako toisen mielestäsi omituinen huumorintaju jostakin muusta ihmisestä, jonka kanssa et ole tullut toimeen.

Uskalla sanoa, jos toisen kommentti tai tempaus ei ollut mielestäsi erityisen onnistunut. Niin hänen ei tarvitse jäädä miettimään, mistä kimpaannuit.

Älä odota toisen olevan kaltaisesi. Huomaa, että et ehkä itsekään ole ainoa ihminen, jolla on juuri oikea määrä tervettä järkeä.

4. Ryhdy toimiin

Suostu muuttamaan tapojasi ja tottumuksiasi ja tutustumaan uusiin asioihin. Kokeile kiinnostavan ihmisen harrastusta, vaikka et koskaan ennen olisi kuvitellut tekeväsi niin.

Jos itse aloitat uuden harrastuksen, älä tee sitä vain ystävien löytämisen vuoksi. Älä mene väkisin oopperaan, jos pelkkä ajatuskin inhottaa. Oikeasti mieluinen harrastus sitä vastoin vie mukanaan. Sen parissa et muista jännittää, löytyykö uusi ystävä. Tilanne tosin on otollinen sille, että joku samanmielinen löytyy.

Viestitä myös sanoillasi ja teoillasi, että olet kiinnostunut toisen ihmisen elämästä ja ajatuksista. Suhtaudu myönteisesti siihen, mitä hän kertoo itsestään. Katso silmiin, nyökkäile hieman, mutise hyväksyvästi, nerokkaita kommentteja ei tarvitse keksiä. Kun käyttäydyt näin, toinen on melkoisen varmasti hyvillään ja alkaa kiinnostua sinusta, mukavasta tyypistä.

Opi myös ottamaan vastaan positiivista palautetta. Usko siihen, äläkä mieti, pyrkiikö toinen lompsallesi tai sänkyysi.

Vaikka ystävä etsiessä ei kannata keskittyä omista asioistaan puhumiseen, saat toki kertoa itsestäsikin. Älä kuitenkaan vyörytä toiselle kaikkia huoliasi.

Muista, että jotkut heikkouksiksi luulemasi ominaisuutesi, varsinkin ujous, saattavatkin osoittautua vahvuuksiksi. Arkuutensa tunnustava on rohkea ja lähes poikkeuksetta muut ihailevat hänen rehellisyyttään.

Lue lisää ujoudesta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla