Jos tunnet itsesi yksinäiseksi nyt, se ei merkitse, että niin jatkuisi loputtomiin. Psykologi Vesa Nevalainen neuvoo, miten otetaan askeleita kohti toisia ihmisiä.

1. Hyväksy

Kun haluat elämääsi muutosta, aloita tunnistamalla ja hyväksymällä se, mikä on vialla. Uskalla siis myöntää itsellesi ja muille, että kärsit yksinäisyydestä ja että toivot saavasi uusia ystäviä.

Kun teet näin, et joudu väistelemään tilanteita, joissa asia voi tulla puheeksi. Yksinäisyys ei silloin myöskään ole enää mörkö vaan asia ominaisuuksiesi, kuten vaikka arkuuden tai äkkipikaisuuden, joukossa. Muista, että kaikkia omia piirteitään, myös yksinäisyyden tunnetta, voi halutessaan muokata, kunhan ei vaadi itseltään liikaa eikä aseta liian tiukkoja tavoitteita.

2. Ole realisti

Älä usko massaviihteen tarjoamaan ihmiskuvaan muiden upeasta elämästä: kaikki muut paitsi sinä eivät alituiseen häikäise hienoissa vaatteissaan eivätkä ole tauotta kauniita tai iloisiakaan. Muiden elämä ei myöskään ole dramaattisempaa ja jännittävämpää kuin sinun. Muista myös se, että elämäänsä voi olla tyytyväinen, vaikka ei olekaan kahtasataa ystävää Facebookissa.

3. Katso peiliin

Mieti, onko perusteltua ajatella esimerkiksi ”En ole koskaan ollut hyvä saamaan uusia ystäviä, enkä varmasti saa nytkään”. Yritä myös selvittää, mistä tämä ajatuksesi on syntynyt. Näe vaivaa, sillä tällaiset ennakkoasenteet ovat sitkeitä, ja jo niiden tunnistaminen on askel eteenpäin.

Tarkastele myös, minkälaisia tunteita muiden ihmisten kanssa oleminen sinussa synnyttävät. Jos toteat suuttuvasi tai ärsyyntyväsi muille asioista, jotka eivät niin voimakasta reaktiota ansaitse, yritä jäljittää, mistä kielteiset tunteesi tulevat. Onko syy ehkä jokin oma harmillinen ominaisuutesi, jonka näet toisessa? Vai muistuttaako toisen mielestäsi omituinen huumorintaju jostakin muusta ihmisestä, jonka kanssa et ole tullut toimeen.

Uskalla sanoa, jos toisen kommentti tai tempaus ei ollut mielestäsi erityisen onnistunut. Niin hänen ei tarvitse jäädä miettimään, mistä kimpaannuit.

Älä odota toisen olevan kaltaisesi. Huomaa, että et ehkä itsekään ole ainoa ihminen, jolla on juuri oikea määrä tervettä järkeä.

4. Ryhdy toimiin

Suostu muuttamaan tapojasi ja tottumuksiasi ja tutustumaan uusiin asioihin. Kokeile kiinnostavan ihmisen harrastusta, vaikka et koskaan ennen olisi kuvitellut tekeväsi niin.

Jos itse aloitat uuden harrastuksen, älä tee sitä vain ystävien löytämisen vuoksi. Älä mene väkisin oopperaan, jos pelkkä ajatuskin inhottaa. Oikeasti mieluinen harrastus sitä vastoin vie mukanaan. Sen parissa et muista jännittää, löytyykö uusi ystävä. Tilanne tosin on otollinen sille, että joku samanmielinen löytyy.

Viestitä myös sanoillasi ja teoillasi, että olet kiinnostunut toisen ihmisen elämästä ja ajatuksista. Suhtaudu myönteisesti siihen, mitä hän kertoo itsestään. Katso silmiin, nyökkäile hieman, mutise hyväksyvästi, nerokkaita kommentteja ei tarvitse keksiä. Kun käyttäydyt näin, toinen on melkoisen varmasti hyvillään ja alkaa kiinnostua sinusta, mukavasta tyypistä.

Opi myös ottamaan vastaan positiivista palautetta. Usko siihen, äläkä mieti, pyrkiikö toinen lompsallesi tai sänkyysi.

Vaikka ystävä etsiessä ei kannata keskittyä omista asioistaan puhumiseen, saat toki kertoa itsestäsikin. Älä kuitenkaan vyörytä toiselle kaikkia huoliasi.

Muista, että jotkut heikkouksiksi luulemasi ominaisuutesi, varsinkin ujous, saattavatkin osoittautua vahvuuksiksi. Arkuutensa tunnustava on rohkea ja lähes poikkeuksetta muut ihailevat hänen rehellisyyttään.

Lue lisää ujoudesta.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Asennesiivous tekee elämästä kukoistavampaa, neuvoo valmentaja ja improvisaattori Tuomas Mikkonen.

1. Leiki ja innostu

Tee tänään ainakin vartin ajan sitä, mikä innostaa ja missä olet parhaimmillasi. Ihanteellisia olosuhteita ei ehkä tule koskaan: puuttuu sopiva hetki tai rahaa, tai joku ilmestyy muistuttamaan aiemmista epäonnistumisista. Ole kuin historiaa tai ankeuttajia ei olisi. Jos pystyt kaikesta huolimatta nauttimaan puuhasta, sinulla menee hyvin. Anna kukoistuksen tuntua huomennakin.

2. Helli ja auta

Vältä kohtaamisia, jotka tekevät sinut huolista sairaaksi, jopa voimattomaksi. Kun maailman epäreiluus ja sosiaalisen median ahdistuneisuus vyöryvät päälle, vetäydy tynnyriin. Keskity sitten hellimään ja huolehtimaan heikommista. Voisitko auttaa jotakuta lastenhoidossa tai lähiseudun vanhuksia? Hyvän tekeminen lisää kukoistamista. Pessimismi sen sijaan passivoi.

3. Toimi ja rauhoitu

Sopiva määrä intohimoa innostaa kohti tavoitetta, mutta pakkotahtisuus stressaa. Luovu ajatuksesta, että olet korvaamaton. Myös liian leppoisa elämä ahdistaa, jos tuntuu, ettei omalla työllä tai olemassaololla ole merkitystä. Näiden välitilassa voi tavoittaa kukoistuksen, tunteen rauhasta, voimasta ja onnesta. Tärkeää on tasapaino tekemisen ja tekemättömyyden välillä.

Tuomas Mikkosen ajatuksista enemmän hänen kirjassaan 100 tapaa uudistua ja kukoistaa, Docendo 2018.

 

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Kun puoliso sairastuu tai vammautuu, kyseessä on iso kriisi. Arki muuttuu, sairastunut oireilee ja talous temppuilee. Kaikki pyörii sairauden ympärillä.

Miten ihmeessä terve puoliso jaksaa?

Se on kysymys, jota juuri kukaan ei muista kysyä. Olettamus on, että hän jaksaa, mutta kuinka kauan?

– Alkuun terve puoliso jaksaakin tsempata. Mutta jos tilanne jatkuu pitkään tai uusiutuu,  voimat vähenevät. Moni pari jää liian yksin, toteaa Liisa Välilä, Parisuhdekeskus Kataja ry:n toiminnanjohtaja ja psykoterapeutti.

Liisa Välilä tietää, mistä puhuu, sillä hän on pitkään taistellut puolisonsa Juhan erilaisten sairauksien keskellä.

– Kunpa joku kysyisi, miten terve puoliso jaksaa, Liisa Välilä summaa sekä omaa että kanssasiskojen kokemusta.

– Aina kysytään sairaan vointia, mutta terveen voimia harvoin tiedustellaan.

– Suomessa sairaus kyllä hoidetaan, mutta henkinen puoli jää valitettavasti usein huoltamatta, Välilä toteaa.

Tämän vuoksi Parisuhdekeskus Kataja on käynnistänyt laajan yhteistyön eri potilasjärjestöjen kanssa. Heillä on meneillään hanke Kun puoliso sairastuu, jossa koulutetaan ja kannustetaan terveydenhuollon ammattilaisia huomaamaan parisuhde ja perhe.

– Teetimme aiheesta myös kyselyn. Tuloksen voi  summata juuri tuohon toiveeseen: ”Kunpa joku kysyisi, miten siellä kotona menee!” Välilä jatkaa.

Miten suhteessa on puhuttu?

Liisa Välilä ymmärtää hyvin, että akuutin sairauden tullen voimat menevät arjesta selviämiseen. Silti puhuminen ja omien tunteiden tunnistaminen olisi paras lääke yhteyden säilyttämiseen.

– Sairastumistilanteessa korostuu, millainen on ollut pariskunnan puhumisen kulttuuri. Kaikille puhuminen ei ole yhtä luontevaa. Jos puhuminen on vaikeaa, asiantuntijan avusta olisi hyötyä.

– Lääkäreidenkin olisi hyvä kysyä, mikä on henkinen vointi ja mikä kannattelee.

Eri sairaudet tuovat erilaiset tunteet pintaan. Monissa tilanteissa sairastuneen toimintakyky saattaa muuttua, seksuaalisuus vähentyä ja mieliala vaihtelee. Voimat menevät sairauden kanssa kamppailuun.

– Täysin ymmärrettävää on, ettei sairastunut ihminen näe itseään realistisesti. Harva hoksaa olevansa hankala tai kiukkuinen kumppani, josta on vaivaa. Tästäkin olisi hyvä avoimesti puhua, Välilä sanoo.

Terve parisuhde perustuu vastavuoroisuuteen. Oleellista on edelleen muistaa kysyä, mikä antaa toisella kokemuksen rakastetuksi tulemisesta.

– Sitoutuminen ja rakkaus kantavat toivottavasti  vaikeassakin tilanteessa. Kannattaakin miettiä, mitä vielä voimme tehdä yhdessä  näillä mahdollisuuksi Ja kannattaa myös  etsiä ammattiapua suhteen tueksi.

Hyödyksi olisi myös sen keskusteleminen, onko pariskunta naimisissa sairauden kanssa vai toistensa kanssa. Eletäänkö elämää vain sairauden ehdoilla? Vaatiiko sairas osapuoli, että toinenkin luopuu elämästään?

– Paljon riippuu siitä, millaista perinnettä itse kantaa. Ääriesimerkki ovat huolenkantajat, ehkä useimmiten naiset, jotka kokevat, että sairastuneelle on omistauduttava ja luovuttava kaikesta muusta.

Muista hoitaa myös itseäsi

Joskus käy myös niin, että sairastunut osapuoli tulee hyvin mustasukkaiseksi. Kun hän ei pääse minnekään, toinenkaan ei saa nauttia elämästä.

– Tai saattaahan sairastunut ihminen joskus vaipua itsesääliin ja kokea olevansa uhri, jonka elämä on ohi.

Liisa Väliä muistuttaa, että harva on alun perin mennyt naimisiin sairauden kanssa. Koska kyseessä on uusi tilanne, myös pelisäännöt on syytä päivittää.

Jos terve osapuoli luopuu oman itsensä hoitamisesta, vaarana on uupuminen. Tuolloin ollaan tilanteessa, että raikasta happea ja uutta virtaa suhteeseen ei tule mistään.

– Terveen puolison kannattaa miettiä, miten hän tankkaa itseään. Liian usein käy niin, että pariskunta sinnittelee äärirajoille asti. Avuntarve uskalletaan tuoda esiin vasta romahtamispisteessä.

Siksi hyvässä vaiheessa ja terveenä ollessa kannattaisi keskustella tulevista haasteista: Jos jompikumpi sairastuu, mitä toiselta toivotaan?  Saako puoliso viedä intervallishoitoon, vaikka hän vastustelisi? Mitä toiselta toivoo sairauden tullen. Hoitotahtokin selkeyttää tilannetta.

Asiantuntijana toiminnanjohtaja, psykoterapeutti Liisa Välilä Parisuhdekeskus Kataja ry:stä. Lisätietoa hankkeesta Kun puoliso sairastuu.

Lue lisää Hyvä terveys 5/18, jossa on muotoilija Päivi Rintaniemen ja insinööri Markku Rintaniemen tarina, kun Markku sairastui vaikeahoitoiseen glaukoomaan. Tilaajana voit lukea koko lehden maksutta digilehdet.fi-palvelusta.