Se hyppii silmille kaikkialla – paitsi omassa makuuhuoneessa. Parisuhteen seksielämän hiipumiselle on monia syitä, mutta halut voi koettaa virittää uudelleen.

Halujen hiipuminen on yleistä pitkissä parisuhteissa. Miksi?

Siihen on tuhat syytä. Seksin vakiintuminen rutiininomaiseksi, koettu arvostuksen puute tai puolisoiden keskinäiset valtataistelut voivat vähentää haluja. Liiallinen läheisyyskin voi aiheuttaa haluttomuutta. Myös seksin harrastaminen normien täyttämiseksi, siksi, että ”pitää” harrastaa tietty määrä seksiä, saa sen tuntumaan tympeältä.

Heikko itsetunto voi aiheuttaa sen, että vieroksuu toista. Jos ei tykkää itsestään ja omasta vartalostaan, on vaikea olla toista lähellä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Onko haluttomuus vain naisten ongelma?

Ei, mutta naiset voivat helposti puhua siitä gynekologille. Miehillä ei ole vastaavaa henkilöä, jolle avautua. Naisissa on kuitenkin enemmän sellaisia, jotka eivät tunne omaa seksuaalista nautintoaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Onko seksin vähyys suhteessa aina ongelma?

Seksin mittarina ei koskaan saa olla pelkkä määrä. Jos molemmat ovat tyytyväisiä, kaikki on hyvin. Useimmat sopeutuvat siihen, että seksi vähenee suhteessa alkuhuuman jälkeen. On hyvä, jos ihmisillä on elämässä myös muita nautintoa tuottavia asioita.

Jokaisella on elämässään kausia, jolloin seksi painuu taka-alalle. Esimerkiksi silloin, kun lapset ovat pieniä. Kun on taas enemmän aikaa, seksielämäkin voi vilkastua.

Täytyykö toisen mieliksi suostua seksiin?

Jos ryhtyy seksiin sitä haluamatta, halut vain vähenevät entisestään. Kumppania ei myöskään saa painostaa seksiin. Aina täytyy kunnioittaa toisen itsemääräämisoikeutta.

Vähemmän haluava voisi itse tehdä jotakin, jonka tietää kiihottavan ja innostavan itseään. Molempien tulisi ottaa vastuu omasta seksuaalisuudestaan.

Kannattaako seksiin lähteä vain, kun tuntee haluavansa sitä tosissaan?

Halu ei aina herää pelkästä ajatuksesta, vaan vaikka hyväilyjen avulla. Ei ole haitaksi kokeilla, syttyykö vai ei. Pitää osata sanoa sekä kyllä että ei, mutta myös ehkä.

Pitääkö enemmän haluavan luopua halunsa toteuttamisesta?

Ensimmäinen apu enemmän haluavalle on sooloseksi, rakastelu itsensä kanssa. Fantasioiden ja hyväilyjen kautta voi kehitellä nautintoa.

Voiko uusi parisuhde olla ratkaisu?

Jos on pariuduttu hyvin nuorena, kun ei vielä ole tunnettu itseä kovin hyvin, saattaa myöhemmin huomata, ettei ole kovin paljon yhteistä kumppanin kanssa.

Joskus seksi voi kukoistaa helpommin toisen kanssa, ainakin alkuhuuman aikana. Pitkä parisuhde on haasteellinen, sillä moni kaipaa vaihtelua. Silloin toinen tai kolmas parisuhde voi jo kestää.

Usein kumppanin vaihtaminen ei kuitenkaan auta. Käsittelemättömät ongelmat tulevat vastaan uudessakin suhteessa.

Jos ei halua vaihtaa kumppania, mitä voi tehdä seksielämänsä eteen?

Alan kirjallisuudesta saa apua, samoin seksuaalineuvonnasta ja -terapiasta. Avoin keskustelu kumppaneiden kesken on tärkeintä. Voi esimerkiksi miettiä, miksi seksi joskus toimi paremmin ja mikä seksissä ei innosta. Syyttelemään ei kannata lähteä. Omien tarpeiden tiedostaminen auttaa paljon.

Kannattaako seksielämän parantaminen?

Jokainen on seksuaalisen nautinnon arvoinen. Parhaimmillaan seksi liimaa parisuhteessa osapuolia yhteen, ja hyvästä seksistä saa mielettömästi voimaa. Miksi ei hakisi hauskuutta päiviänsä piristämään?

Asiantuntijana gynekologi, kliininen seksologi Leena Väisälä

Lue lisää seksipulmista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla