Hyvä seksielämä pitää mielen ja ruumiin terveenä. Mutta entä jos ei ole kumppania? Tai on kumppani, joka ei halua? Voiko ilman seksiä elää tasapainoista elämää?

“Useissa tapauksissa he olivat niin hellyydenkipeitä, että pelkkä hipaisu sai heidät pois tolaltaan”, lausuu romaanihenkilö Kari Hotakaisen teoksessa Huolimattomat. Se kertoo yksinäisistä, ilman kumppania ja seksiä elävistä ihmisistä.

Yhden hengen talouksia Suomessa on Tilastokeskuksen tuoreimman tiedon mukaan melkein miljoona. Varmaan niissä tiedetään, että “Seksuaalinen mielihyvä on fyysisen, psyykkisen, älyllisen ja henkisen hyvinvoinnin lähde ja että jokaisella on siihen oikeus”, kuten kansainvälisessä seksuaalioikeuksien julistuksessa todetaan.

Pitäisikö siis huolestua, kun ei ole kumppania tai on, mutta tämä ei halua seksiä. Näkyykö se naamasta tai apteekkikuiteista, kun lakkaa saamasta?

Parisuhteeseen kuuluu pausseja

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Pari- ja seksuaaliterapeutti Teija-Liisa Ranta vahvistaa, että seksuaalisuus on osa terveyttämme, myös mielenterveyttämme.

– Mutta ei seksin puutteeseen kuole. Eikä se pilaa parisuhdetta, jos suhde muutoin on kunnossa. Pitkissä suhteissa on normaalia pitää seksittömiäkin kausia. On vain osattava sanoa: vika ei ole sinussa, en nyt halua yhdyntää, mutta haluan silti olla lähellä, suukotella, hellitellä.

Ranta tietää etenkin iäkkäämpiä pariskuntia, jotka elävät pelkkinä kaveruksina ja heillä on kivaa yhdessä.

– Läheisyyttä ja lämpöä voi olla ilman seksiäkin. Mutta kosketus on elintärkeää eikä sen tarve lopu missään iässä.

Yksinelo, rauhaa vai tuskaa?

– Ilman paria eläminen ei tietenkään ihmistä vahingoita, mikäli hänellä on ystävyyssuhteita ja hyvä ja rauhallinen olo omillaan. On myös olemassa monenlaisia intohimoja, usein työhön tai harrastuksiin liittyviä, joihin seksuaalienergia voi kanavoitua.

Ongelmasta on kyse silloin, jos yksinolo on pakon sanelemaa, omasta seksuaalihistoriasta johtuvaa. Esimerkiksi kelpaamattomuuden tai hylätyksi tulemisen pelkoa, jonka juuret kasvavat jo lapsuudesta tai aiemmista suhteista. Rannan mukaan ihminen kyllä oireilee jotenkin, jos hänellä on paha olla, ja hakee toivon mukaan apua.

– Eihän terapeutti pysty yksinäiselle kumppania löytämään, mutta hän auttaa ihmistä tiedostamaan ongelmiensa ytimen. Eheytyminen voi alkaa, uhrista kuoriutua arvonsa tunteva oman elämänsä eläjä.

Etu, jonka yhdynnästä automaattisesti saa, on lantionpohjan lihaksiston stimulaatio. Lihaksiston kunto on tärkeä asia jo virtsanpidätyskyvyn takia, joten siitä on muistettava huolehtia joko jumppaamalla tai itsetyydytyksellä.

Sooloseksi, naistenkin kivaa

Teija-Liisa Rantaa harmittaa, että itsetyydytystä ei opeteta missään. Oletetaan, että nuoruusiässä se käy pojilta luonnostaan, ja usein käykin. Tytöt tarvitsevat enemmän rohkaisua tutustuakseen omaan seksuaalisuuteensa, tutkimaan itseään aluksi peilin avulla.

Monilta tämän päivän naisilta on tutkimusretki omaan ruumiiseen jäänyt tekemättä. Ei hätää, vielä ennättää; heitetäänpä pois kaikki housut ja paidat, lähdetään lennolle!

Kirjassaan Naisen nautinto Teija-Liisa Ranta opastaa yksityiskohtaisesti löytämään sukupuolielinten sekä koko kehon tuntoherkät alueet. Kun on päässyt yli häpeän ja nolouden tunteistaan, haluaa jo opetella soolorakastelun hienoimmatkin vivahteet.

Seikkailunhaluinen voi kävistä seksivälinekaupassa, myös internetin kautta, ja hankkia lempileluja.

– Mutta vain, jos se tuntuu luontevalta. Omia rajojaan pitää aina kunnioittaa eikä mennä pidemmälle vain siksi, että jokin on trendikästä. Tämä pätee ehdottomasti myös parisuhteissa.

Haluttomuuden syyt syvällä

Parisuhteen seksihäiriöitä on monenlaisia: erilaisista sairauksista ja niiden hoidoista, erektiovaikeuksista, vaihdevuosista tai henkilökohtaisista kriisivaiheista johtuvia, ja usein ne ovat ohimeneviä.

Isoksi ongelmaksi on kuitenkin noussut haluttomuus. Parisuhteissa saatetaan elää vuosiakin ilman seksiä, tietää pari- ja seksuaaliterapeutti Teija-Liisa Ranta.

Haluttomuuden syynä voi olla ihan silkka väsymys: liikaa töitä, stressiä, vastuuta, velvollisuuksia. Seksistä tulee rutiininomaista suoritusta, jossa ei aidosti kohdata. Usein syynä ovat kuitenkin puhumatta jääneet asiat, pettymykset, torjutut tunteet, jotka ovat kasaantunut vuosien mittaan ja etäännyttäneet parin toisistaan.

– Lapsuudesta otetaan malli omaan seksuaalisuuteen. Naisille isän rooli on ratkaiseva. Jos ei isästä päästä irti, jos on isään liittyviä käsittelemättömiä asioita ja tunteita, ei elämässä ole tilaa muille miehille, Ranta kertoo.

Mitä tehdä, jos kumppani ei lähde terapiaan, vaikka itse olisi valmis?

– Jos mikään ei auta, vastuu jää haluavalle: päättääkö hän sietää pakkoselibaattiaan vai lähteekö.

Kiiltokuvamaailma luo paineita

Etenkin naisia uuvuttaa usein täydellisyyden tavoittelu, ja se saattaa estää myös nauttimasta seksistä. Omaa kehoa selluliittireisineen verrataan mainosmaailman barbiehin eikä alemmuudentunnoltaan pystytä heittäytymään. Halut häviävät.

– Mitkään seksigurujen pinnalliset kikat, että hierokaa tuolta ja näykkikää täältä, eivät auta pitkään jatkuneeseen haluttomuuteen, Ranta tietää.

Pintamedia ei aiheuta paineita vain naisille: kunnon uroksen pitäisi olla aina valmiina ja varustettu akrobaatin taidoilla ja lihaksilla.

Onneton orgasmipakko

Elina Haavio-Mannilan ja Osmo Kontulan tutkimuksen mukaan noin kolmasosalla naisista on toistuvia vaikeuksia kokea orgasmia. Seksuaaliterapeutti Teija-Liisa Ranta perusti orgasmiongelmaisille terapiaryhmät, ja tietää, että ongelmien osatekijänä on usein ollut torjuva tai hylkäävä, alkoholiriippuvainen isä. Tyttö ei ole saanut turvallisen ja rakastavan miehen mallia eikä hyväksyntää, jota naiseuteen kasvamiseen tarvitaan.

Monet naiset ovat päätyneet teeskentelemään orgasminsa. Miksi?

– Useastakin syystä. Joku pelkää, ettei muuten saa haluamaltaan mieheltä ihailua ja rakkautta, toinen alistuu miehensä egon pönkittäjäksi. Yksi tietää, että tapahtuu ikäviä jos ei suostu seksiin, ja näyttelee orgasmin päästäkseen pois tilanteesta. Mikään näistä ei ole tervettä eikä rehellistä.

Ranta tietää, että asiaa on hyvin vaikea ottaa esille; kuinka kertoa toiselle, että on kaikki nämä vuodet vain teeskennellyt? Mies ottaa sen valtavana loukkauksena, ikään kuin nainen paljastaisi, että hän onkin huono rakastaja. Sehän ei ole totta.

– Asiantuntijan läsnäolo keskustelussa mahdollistaa sen, että asiasta voidaan ylipäänsä rauhoittua puhumaan. Apua seksiongelmiin saa kunhan vain tahtoa löytyy. Olisi hyvä muistaa, että kaikilla on oikeus seksiin mutta myös oikeus elää ilman seksiä.

Lue lisää:

Seksille aikaa
Seksistä terveyttä
Naisen seksiongelmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla