Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Tuntuuko, että olet juhlien ainoa mörökölli? Tuskin sentään, vaan todennäköisemmin ujohko oma itsesi. Näillä neuvoilla selviät.

1. Säätele tunteitasi

Vaikka normit säätelevät sitä, minkälaiset tunnetilat erilaisiin juhliin kuuluvat, mitkään tunteet eivät ole kiellettyjä. Coctailkutsuilla voi näyttää iloista ilmettä, vaikka tunteet ovat muuta. Hautajaisissa saa yhtä aikaa surra kuollutta mutta myös tuntea huojennustakin. Silti niin tunteiden näyttämistä on yleensä viisasta säädellä.

Kun käytät järkeäsi, sinäkin pystyt juhlan luonteen mukaisesti teeskentelemään kyllin seurallista. Voi olla, että se käy työstä, mutta olethan toki selviytynyt suuremmistakin urakoista. Kun vielä muistat, että kaikki juhlijat keskittyvät ainakin jossain määrin huolehtimaan omasta imagostaan, tajuat, ettei heiltä riitä kovin paljon energiaa juuri sinun puutteittesi tarkkailuun.

2. Harjoittele rohkeutta

Jos muiden juhlijoiden sulava käytös pahentaa omaa ujouttasi, muokkaa mielikuvituksessasi heistä tavallisia tallaajia. Kuvittele heidät vaikka vastaheränneinä paljain jaloin ruttuisissa pyjamissa.

Muistuta myös itsellesi, että kaikki ihmiset pohjimmiltaan pelkäävä hylätyksi tulemista.

Seurallisinkin juhlija voi ahdistuneena pohtia, kelpaako varmasti roolissa, jota kenties hampaat irvessä vetää.

Päätä tämän oivalluksen innoittamana puhua ainakin yhden sellaisen juhlavieraan kanssa, jota et entuudestaan tunne. Huomaat, ettei siitä seuraa mitään kauhistuttavaa, paremminkin päinvastoin.

3. Päätä rauhoittua

Kun jännität kovasti mitä tahansa, suoniisi alkaa pumppautua stressihormoneita kortisolia ja adrenaliinia. Seurauksena on tiedostamaton taistele tai pakene -reaktio. Pakeneminen näyttäisi hölmöltä eikä taisteleminenkaan ole tarpeen, mutta rauhoittuminen on. Aloita hengittämällä sisään laskien viiteen, pidätä hengitystä laskien kahteen ja hengitä ulos viiteen laskien. Toista muutaman kerran. Tämän jälkeen sinun on helpompi tajuta, että tilaisuus kestää vain tietyn ajan.

Tasaannuttuasi vereesi alkaa erittyä mielihyvähormoneja endorfiinia ja oksitosiinia sekä mielihyvän kokemuksiin ja tunteiden säätelyyn osallistuvaa dopamiini-hormonia. Tämä sisäinen cocktail auttaa sinua asettamaan ahdistuksesi ja pelkosi mittasuhteisiinsa. Oivallat todennäköisesti myös sen tosiasian, että et ole ainoa, jota hormonit höykyttävät.

4. Ota mallia

Tuntuuko kaikista ponnisteluistasi huolimatta siltä, että saat suustasi vain muutaman sanan ja nekin kuulostavat typeriltä? Silloin on viisainta hyväksyä se, että olet enemmän tai vähemmän sisäänpäinkääntynyt, pienissä piireissä tai omassa seurassasi viihtyvä introvertti. Taitavat juhlijat taas ovat ulospäin suuntautuneempia, hauskassa seurassa viihtyviä extroverttejä. Tai osaavat ainakin esittää sellaista.

Katsele silloin, miten nämä kadehtimasi sulavat seurustelijat toimivat, mieti, mitä heidän ominaisuuksiaan haluaisit itsellesi. Onko se lämmin hymy, puhekumppaniin keskittyminen, alkoholinsietokyky vai rento fiilis? Ala harjoitella ihailemiasi taitoja. Muista kuitenkin, että lähes jokainen meistä on epävarmempi kuin päältä näyttää ja että jokaisella – sinullakin – on oikeus olla omien arvojen mukainen oma itsensä.

 

Asiantuntija psykologi Tuija Matikka

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Mieheni käyttää unilääkkeitä nukahtamiseen ja paetakseen todellisuutta. Viime aikoina olen huomannut aggressiivisuutta hänen käytöksessään lääkkeen ottamisen jälkeen – toki lievää mutta joka tapauksessa vierasta uhoa. Hän tekee asioita, joita ei normaalisti tee, ja hetken mielijohteesta. Hän käyttää unilääkettä ja kaikkea muutakin mitä käsiinsä saa, myös alkoholia niiden kanssa. Kyse on mielestäni riippuvuudesta. Nyt kuitenkin haluaisin tietää, muuttaako unilääkkeiden pitkäaikainen käyttö (5 v) ihmisen persoonallisuutta?

Pitkäaikaisen unilääkkeiden käytön ei tiedetä muuttavan ihmisen persoonallisuutta. Miehesi muuttuneen käytöksen taustalla on luultavasti ongelmat, jotka saavat hänet käyttämään pakonomaisesti tavanomaista suurempia annoksia unilääkkeitä ja samanaikaisesti myös alkoholia.

Tilanne ei selviä ennen kuin miehesi kykenee puhumaan niistä ongelmista, jotka ovat hänen muuttuneen käytöksen ja pakonomaisen unilääkkeiden ja alkoholin käytön taustalla.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

5 vaaranmerkkiä ja 10 askelta kohti parempaa oloa.

 1. KIUKKUISUUS Jatkuva ärtymyksen tunne, erityisesti pinnan palaminen kotona. Tavallisia ovat myös yllättävät ja voimakkaat tunteenpurkaukset. Tunnelma on kireä eikä mikään naurata.
 2. STRESSIOIREET Päänsäryt ja selkäkivut lisääntyvät, sydän hakkaa, vatsa oireilee ja unihäiriöt piinaavat. Sosiaalinen elämä ei kiinnosta. Mieli tekee makeaa ja vain alkoholi antaa rentoutusta.
 3. JATKUVA VÄSYMYS Uni ei virkistä. Jatkuva väsymys, nukahtamisvaikeudet ja keskellä yötä heräily voivat olla merkkejä uupumuksesta tai masennuksesta. Iltaisin tekee mieli vain vajota sohvalle.
 4. MIELIALAN LASKU Suhtaudutko asioihin yhä useammin kielteisesti? Onko töissä kivaa? Menetkö mielelläsi töihin? Saatko aikaan sen, mitä pitääkin? Jaksatko liikkua tai harrastaa töiden jälkeen? Vai huomaatko miettiväsi murheita ja kokevasi itsesi entistä huonommaksi.
 5. TYÖ EI KIINNOSTA Et jaksa enää innostua mistään eikä luovuus kuki. Asenne työtä ja itseä kohtaan muuttuu kyyniseksi. Työ alkaa tuntua turhalta tai mahdottomalta.

10 askelta ylös uupumuksesta

 1. ARVIO TILANNE: Pysähdy. Mieti, mistä tilanne johtuu. Mitä tästä seuraa, jos jatkat näin? Voitko tehdä jotain toisin? Voitko ottaa aikalisän?
 2. ETSI APUA: Kuka tai mikä voisi auttaa sinua? Voitko keskustella esimiehen kanssa? Miten työt voisi organisoida? Auttaisiko työterveyshuolto?
 3. OTA LUPA LEVÄTÄ: Jokaisessa päivässä tulisi olla hetkiä rentoutumiselle. Osaatko antaa asioiden vain olla? Jos työssä on tiukkaa, vapaa-ajan olisi hyvä olla ohjelmoimatonta.
 4. MÄÄRITTELE ARVOSI: Mieti ja kirjoita paperille, mikä Sinulle on elämässä tärkeää? Mille asioille haluat antaa aikaasi ja uhrata voimiasi? Mistä haluaisit, että Sinut muistetaan?
 5. HUOMAA TOIMINTASI: Osaatko kieltäytyä ylitöistä vai uhraudutko aina? Tunnetko syyllisyyttä, jos pidät puolesi?
 6. KIITÄ ITSEÄSI: Kun lähdet töistä, tee kerrankin lista kaikesta siitä, mitä olet saanut päivän mittaan aikaan. Kiitä itseäsi! Muista, että vähempikin riittää.
 7. KERÄÄ OIVALLUKSET: Ota talteen kultajyvät eli onnistumiset matkan varrelta. Mikä on toiminut ja miksi?
 8. KOKEILE MUUTOSTA: Etsi eri toimintamalleja. Yritä toimia hiukan toisin. Sekin on osa muutosta, että hyväksyt sen, ettet aina pysty etkä onnistu.
 9. HYVÄKSY LEMPEÄSTI: Myötätuntoa voi harjoittaa itseäänkin kohtaan. Muista kuitenkin, että asenteesi toisiin vaikuttaa siihen, miten itseesi suhtaudut.
 10. PYSY NYKYHETKESSÄ: Harjoittele tuomaan ajatukset nykyhetkeen. Päästä irti menneistä ja tulevista, sillä nyt kaikki saattaa olla aivan hyvin. Tällä minuutilla ei ole mitään hätää.

Asiantuntija: kuntoutuspsykologi Heli Nurmi, Härmän Kuntoutus oy.