Ystävätoiminnan kautta löytyy paitsi seuraa myös ovi ulos omasta kuplasta. Kaikki voittaa! Kaksi kaveriparia kertoo, mitä he ovat toisiltaan saaneet.

Leeni Salmenkangas, 68, ja Humaira Masoumi, 58 viettävät yhdessä syntymä­päiviä, kiertävät asuntonäyttöjä ja hoitavat ­toistensa ­lapsenlapsia.

 

– Ai, oletko sä ruvennut juomaan kahvia, päivittelee Leeni Salmenkangas ystävälleen Humaira Masoumille Jyväskylän pääkirjaston kahvilassa.
Humaira ei ole päivittelystä moksiskaan vaan kaataa tyynesti kahviinsa maitoa. Ulkona on säkkipimeä marraskuu, muttei sekään Humairaa hätkähdytä. 15 vuotta Suomessa ovat tehneet tehtävänsä.

– Rakastan jouluvaloja ja piparkakun tuoksua.

Afganistanilainen englannin ja venäjän kielen opettaja Humaira oli ehtinyt olla miehensä ja seitsemän lapsensa kanssa Suomessa kuukauden, kun he ensi kertaa tapasivat Leenin vuonna 2000.

Leeni järjesti tutustumispiknikin talonsa naapuripuistoon. Humaira muistaa hyvin, että tarjolla oli keksejä ja jäätelöä. Sen jälkeen lähdettiin kävellen katsomaan vähän matkan päässä olevaa perhepuistoa.

– Sulla oli korkkarit jalassa, Leeni nauraa.

Masoumin perheen matka pohjois­afganistanilaisesta Mazar-i-Sharifin kaupungista Jyväskylään kesti 17 kuukautta. Kotikaupunkiin jäi iso talo.

– Kun taleban aloitti sodan, meidän oli lähdettävä. Ei siellä kenelläkään ollut rahaa ostaa meidän taloamme.

He saivat kiintiöpakolaispaikan olleessaan pakolaisleirillä Pakistanissa, mutta eivät tienneet, mihin maahan heidät sijoitetaan. Nyt koko perheellä on Suomen kansalaisuus ja kotona syödään makaronilaatikkoa ja jauhelihakastiketta. Humairan pojat ovat käyneet armeijan, kolme lapsista on ylioppilaita, ja kaikilla lapsilla on koulutus ja töitä. Humaira työskentelee Jyväskylän kouluissa darin kielen opettajana.

Leeni innostui SPR:n ystävätoiminnasta jäätyään viisikymppisenä terveyssyistä eläkkeelle.

– Kaipasin tekemistä, jota voin tehdä omilla ehdoillani ja omalla aikataulullani.

Humairan perheestä on tullut Leenille toinen perhe, ja päinvastoin. On käyty asuntonäytöissä yhdessä, järjestelty ajokortti- ja autonostoasioita, vierailtu mökillä ja juhlittu kymmeniä kertoja syntymäpäiviä. Nyt molemmilla on myös viisi lastenlasta. Mummoina he ovat kuulemma ihan samanlaisia.

– Hoidamme toistemme lapsenlapsia ristiin, he nauravat.

 

Helli Kainulainen, 89, ja Laura Kuivalahti, 25 vaihtavat kuulumiset ja juovat teetä yhdessä joka toinen viikko.

 

– Helli oli minusta niin kaunis nimi, nauraa opiskelija Laura Kuivalahti, kun hän kertoo, miten tuli ryhtyneeksi SPR:n kautta ystäväksi nimenomaan Helli Kainulaiselle.

Hellin olohuone Jyväskylän Mäki-Matissa on juuri niin kuin suloisessa mummolassa: roosalla plyysillä päällystetty rokokookalusto, seinällä ristipistotöitä ja vitriinikaapissa hienoja laseja. Täällä Helli ja Laura istuvat juttelemassa ja juomassa teetä joka toinen maanantai.

Viime aikoina on puhuttanut Hellin tulevasta putkiremontista. Pitäisi lähteä evakkoon, eivätkä Hellin lonkat enää kestä kävelemistä. Hissittömän talon kolmanteen kerrokseen Hellin kauppa-asiat hoitavat "rouvat työvoimatoimistosta", kun tytär asuu Lahdessa. Lauran kanssa vain jutellaan.

— Onhan se mukavaa, johan tässä muuten kieli kangistuisi, Helli nauraa.

Tai jos totta puhutaan, niin eniten Helliä puhuttaa politiikka. Kotona ollessa tulee seurattua kaikki ajan­kohtaisohjelmat. Suomen talous­tilanne, työttömyys ja tietysti pakolaiset ovat olleet agendalla.

— Ei ollut Suomessa sodan aikaan tällaista, nykyajan sota on paljon kauheampaa. Kyllä me ollaan maailmaa parannettu Lauran kanssa monta kertaa, Helli kertoo.

Ja sodasta Helli tietääkin, hän oli sen alkaessa 13-vuotias ja joutui syntymäpaikassaan Nilsiässä kaikkiin mahdollisiin maatilatöihin, koska miehet olivat rintamalla.

— Varsinainen puute alkoi sodan jälkeen, kun kaikki oli kortilla. Kun muutin miehen perässä Jyväskylään, laihduin ensimmäisen talven aikana seitsemän kiloa, vaikka äiti lähetti ruokapaketteja.

Jyväskylässä Helli on asunut nyt 68 vuotta, Hämeenlinnasta kotoisin oleva Laura viisi vuotta. Historiasta kiinnostuneen Lauran mielestä on mahtavaa ihmetellä yhdessä myös kaupunkikuvan muutosta.

— Minulla on sattumalta siirtolapuutarhapläntti samassa paikassa, missä Helli aikoinaan kasvatti perheelle talveksi sipulit ja perunat. Minä taas kasvatan siellä modernisti salaattitarpeita, Laura vertaa.

Helli ei ole lauralle mummonkorvike vaan ystävä, vaikka SPR:n ystävätoimintaan hänet ohjasikin se, että omat isovanhemmat ovat kaukana.

— On ihanaa tulla tänne Hellin luo ihan erilaiseen ympäristöön, missä yleensä arkena vietän aikaa. Pääsen hyvin irti yliopistokuplasta.

Helli ole moksiskaan siitä, että juttukaveri on vuosikymmeniä ja vähän päälle nuorempi.

— Eihän tämä ikäero mitään hait­­taa, kun ei olla pariskunta, Laura lohkaisee.

 

 

 

Näin pääset mukaan

Tutustuu erilaisiin ihmisiin, joihin ei muuten ehkä tutustuisi, saa uusia näkökulmia elämään ja kuulee elämäntarinoita – ja samalla tekee hyvää tavalla, josta itsekin nauttii. Siinä vapaaehtoisten ystävien syitä olla mukana toiminnassa.

– Ystäviksi ilmoittautuu kaikenikäisiä, mutta ehkä vähän enemmän eläkkeelle jääneitä, joilla on aikaa. Myös opiskelijoita on paljon, kertoo Suomen Punaisen Ristin ystävä­välittäjä Päivi Polvi Jyväskylästä.

– Monet opiskelijat haluavat itselleen ystäväksi mummo- tai pappaikäisen, kun omat isovanhemmat ovat kaukana.

Tänä syksynä vapaaehtoisten ystävien määrä on moninkertaistunut, samoin kuin halukkuus hyväntekeväisyyteen.

Polvi arvelee syiksi sekä pakolaistilanteen että valtionbudjetin leikkaukset, joita kohdistuu jo valmiiksi heikompiosaisiin. Vapaaehtoistyö on myös ollut paljon esillä julkisuudessa.

– Jyväskylässä on yleensä 2–4 ystäväkurssia vuodessa, nyt pelkästään syksyllä niitä pidettiin kolme, Polvi kertoo.
SPR:llä käydään ensin 12 tunnin kurssi, jonka jälkeen SPR:n työntekijä vielä haastattelee vapaaehtoisen ja etsii mahdollisimman hyvin toisilleen sopivat kave­rukset.

Ensimmäisellä tapaamiskerralla SPR:läinen on mukana, sitten ystävät saavat tapailla kes­kenään.

– Meiltä saa kuitenkin aina apua ja ohjausta, jos tarvitsee.

Lisätietoja tästä.

Kuva Shutterstock

Kun lähellä tapahtuu kauheita, selviytyjä voi tuntea syyllisyyttä. Reaktio on luonnollinen keino yrittää pysyä järjissään. Syyllisyydestä on kuitenkin osattava päästää irti.

Mieti alla olevia kysymyksiä. Jos vastaat myöntävästi useampaan, tämä artikkeli on sinulle ja läheisillesi.

 • Onko joku lähipiiristäsi sairastunut vakavasti?
 • Oletko menettänyt yllättäen puolisosi, lapsesi tai muun läheisen?
 • Oletko ollut osallisena tai todistanut pahassa kolarissa?
 • Oletko kohdannut luonnononnettomuuden?
 • Onko sinulla tapana ajatella, että muiden vastoinkäymiset ovat sinun syytäsi?
 • Tunnetko olevasi vastuussa asioista, joihin muut sanovat, ettet olisi voinut vaikuttaa?
 • Ajatteletko, että et ansaitse hyvää, kun olet itse niin paha?
 • Onko sinusta tuntunut siltä kuin olisit vaarassa liueta pois olemassaolosta? Tai että maailma on menossa sirpaleiksi?
 • Onko sinun vaikea luottaa enää asioihin, joita ennen pidit itsestäänselvyyksinä?

Tuntuu järjenvastaiselta, että joku syyttää itseään läheisen kuolemasta, koska jäi itse henkiin – tai potee syyllisyyttä siitä, että itse selvisi auto-onnettomuudesta, kun muut vammautuivat. Psykologi ja kriisi- ja traumapsykoterapeutti Eija Palosaari näkee tällaista itsensä syyllistämistä jatkuvasti. Sen voi laukaista melkein mikä tahansa kriisi työpaikan menettämisestä parisuhteen kariutumiseen tai talon palamisesta tsunamiin.

– Silloin ihminen tuntee menettäneensä elämänsä hallinnan. Asiat tapahtuvat niin nopeasti, että vaikka älyllisesti tietää mitä on tapahtunut, tunteet eivät ehdi mukaan, Palosaari kuvailee.

Kun kaikki ympärillä menee pirstaleiksi, elämän ennustamattomuus tulee näkyväksi. Jos se tuntuu mahdottomalta hyväksyä, syyllisyydentunne voi olla ainoa keino palauttaa hallinnan tunne.

– Tilanteen kääntäminen mielessä niin, että onkin itse subjekti eli tekijä eikä objekti, jolle mullistava asia tapahtuu, palvelee valtavan tärkeää tehtävää. Asioissa tuntuu olevan enemmän järkeä kuin löytää syyllisen.

Liukenemisen pelko saa syyllistymään

Onnettomuuden kohdattua jopa oma olemassaolo saattaa tuntua olevan vaarassa. Jos mihinkään ei voi luottaa, missään ei ole järkeä. Merkityksettömyyden ja mitättömyyden tunteet käyvät yli voimien.

– Uhrit kertovat usein liukenemisen tai katoamisen tunteesta, joka on valtavan uhkaava. Se saa päätymään syylliseksi, Palosaari sanoo.

Näin käy aivan terveille ja järkeville ihmisille. Trauman laukaisema syyllisyys kestää yleensä vain viikkoja tai kuukausia. Se helpottaa, kun tunne-elämän kaaos alkaa laantua ja järkiperustelut pikkuhiljaa yltävät tunteiden tasalle.

Jossakin vaiheessa itseään syyllistänyt ymmärtää, ettei hän voi olla oikeasti syypää tapahtuneeseen.

Koska itsensä syyllistämisen tehtävä on pitää ihminen järjissään, sen tilapäinen hyväksyminen tuottaa helpotusta. Vaihe päättyykin monesti helpottavaan nauruun, että minäkö tämän olen muka aiheuttanut.

– Se minkä on järjen tasolla tiennyt koko ajan, tulee myös tunteissa todeksi. Totuuden sisäistäminen voi tapahtua hyvin tarkkana, yksittäisenä hetkenäkin, Eija Palosaari sanoo.

Hyvästä voi tulla paha

Jokaisen suruprosessi on yksilöllinen, eikä hyödyllisen tuntemuksen muuttumista taakaksi voi päätellä pelkästään sen kestosta. Palosaari on havainnut, että syyllisyydentunne ei palvele oikeaa tarkoitustaan, jos se alkaa kaventaa elämänpiiriä tai supistaa maailmankuvaa.

Silloin surija ei huomioi sitä, miten maailma menee eteenpäin ympärillä – esimerkiksi hallituksen vaihtumista tai lapsien syntymistä lähipiirissä. Uudet ihmissuhteet eivät johda myönteisiin tunnesiteisiin, tai niistäkin syyllistytään herkästi.

– Kun jotain pahaa tapahtuu, tällainen ihminen ajattelee, että hän on aina syyllinen. Syyllisyys alkaa levitä elämässä muuallekin, Palosaari kertoo.

Syyllisyydentunne palvelee aina ensin hyvää, olipa sen laukaisija mikä vain. Siitä pitää kuitenkin osata päästää irti, kun se on tehnyt tehtävänsä.

Joskus syyllisyydestä kiinni pitäminen houkuttelee: menetyksen tuskaa ei tarvitse katsoa silmiin ja hyväksyä, jos kieltäytyy tunnustamasta tosiasioita. Syyllisyydessä roikkuvan täytyy kuitenkin rajoittaa elämänpiiriään ja kieltäytyä menemästä eteenpäin, jotta elämä pysyisi mahdollisimman samanlaisena kuin ennen kriisiä.

Joskus syyllisyys on myös keino pitää menehtynyttä rakasta ihmistä edelleen lähellä itseään.

– Syyllisyydentunne tulee joskus korvaamaan rakkautta, joka on muuttunut yksipuoliseksi toisen kuoltua. Eloon jäänyt kokee olevansa edelleen tiiviisti yhdessä menehtyneen kanssa, kun hän vaalii syyllisyyttään, Palosaari selittää.

Rutiinit ja muiden seura auttavat

Heti kriisin kohtaamisen jälkeen olisi hyvä pitää kiinni omista rutiineista, kuten ruoka-ajoista, nukkumaan menemisestä, hampaiden pesusta ja muista tottumuksista.

Se on kaikkein tärkein tapa edistää toipumista. Läheiset voivat olla tässä avuksi seuraamalla, pystyykö surija pitämään itsestään huolta vai pitäisikö peseytymisestä ja ulkoilemisesta muistuttaa. Rutiinit antavat ihmiselle kaaoksen keskellä jotakin, johon hän voi luottaa.

– Ne tuottavat tunteen, että koska sama asia tapahtui eilen ja tänään, se tapahtuu huomennakin. Vähitellen elämän jatkuvuuteen oppii taas luottamaan.

Lohtua ja turvaa voi hakea ja saada myös elämänkatsomuksellisista asioista, kuten uskonnosta tai meditaatiosta – mikä sitten itselle onkin se tärkeä.

Muiden seura, harrastaminen, ajankohtaisten asioiden seuraaminen ja työn tekeminen, jos sitä vain on, helpottavat oloa vähitellen.

Monia itselle tärkeän ihmisen menettäneitä on auttanut sen ajatteleminen, mitä menehtynyt neuvoisi tekemään, jos häntä voisi vielä kuulla.

–Vaikka olisi ollut menetyksen aikaan riidoissa toisen kanssa, mielikuva on aina se, että kyllä tämä käskisi itseä menemään eteenpäin ja nauttimaan elämästä, Palosaari toteaa.

Siitäkin on yleensä paljon apua, jos syyllisyyttä poteva tietää edes jonkin verran kriisireaktioista. Kun tiedostaa, että syyllisyys on väliaikaisena tunteena ihan luonnollista ja että tuska kuuluu asiaan, helpottaa. Se vapauttaa epäilyksestä, että omissa tuntemuksissa olisi jotakin vikaa.

Solmut auki traumaterapialla

Jos itseään syyllistävän elämä kapenee rajusti, hän eristäytyy eikä pysy todellisuuden tasalla, voi olla aiheellista mennä ammattiauttajan pakeille. Silloin taustalla voi olla asioita, joiden selvittämiseen tarvittaisiin traumaterapiatekniikoita. Niihin kuuluu muutakin kuin puhumista.

Jos avun tarvitsijalla ei ole omaa tahtoa hakeutua terapiaan, läheiset voivat auttaa.

Psykoterapeutille houkuttelu voi onnistua parhaiten rehellisellä ja suoralla keskustelulla. Samalla kannattaa esitellä traumaterapiassa käytettäviä erityisiä menetelmiä, kuten silmänliiketekniikka EMDR:ää ja sensorimotorisen psykoterapian muotoja. Trauman jälkeiseen hoitoon erityisesti tarkoitetuilla tekniikoilla aivoja voidaan ohjata käsittelemään uudelleen sitä, mikä mielessä on mennyt lukkoon.

– Meillä kaikilla on taito lukita kipeät tunteet sisällemme ja työntää ne taka-alalle. Jos tällaista tunnelastia on paljon, se vie psyykkistä energiaa. Se on sen hinta. Vaikka haudatut tunteet ovat kipeitäkin, ne on viisainta kohdata ja käydä läpi, Palosaari sanoo.

Keskeneräiseksi jäänyt henkinen toipuminen voi tuntua myös voimakkaana väsymyksenä, jolle ei löydy mitään selkeää syytä.

– Tietysti on tärkeää, että fyysisetkin syyt väsymykselle tutkitaan. Kun ne on suljettu pois, jäljelle jää se vaihtoehto, että väsymys voi johtua pidätellyistä tunteista.

Toipuminen alkaa hyväksymisestä

Toipumisprosessin vaikein osuus on hyväksyä muutosten lopullisuus. Aluksi psyyke voi kamppailla tapahtunutta vastaan ja jopa kieltää sen. Pohdinnat siitä, että tapahtunut ei voi olla totta tai että sitä ei saisi tapahtua tai ainakaan pitänyt voida tapahtua itselle, saattavat tulla mieleen hyökyinä yhä uudelleen.

– Toipuminen vaatii sen hyväksymisen, että näin kävi. Sitä ei tarvitse hyväksyä, että omainen menehtyi väkivallanteossa, onnettomuudessa tai tsunamissa, vaan se, että minunkin elämääni saattoi osua tällainen asia. Rakas ihminen on poissa tai vaurioitunut. Kun jaksaa hyväksyä tilanteen, toipumista tukeva suru pääsee alkamaan, Palosaari selittää.

Syyllisyysreaktio voi pulpahdella pintaan vielä vuosienkin päästä. Jos saavutettu mielenrauha järkkyy uudelleen, syyllisyys voi tulla hetkeksi takaisin voimakkaanakin. Reaktiota ei tarvitse pelätä, sillä tunne helpottaa aivan kuten se teki aikaisemminkin.

Traumasta selviäminen on hyvässä vaiheessa, kun uskaltaa päästää irti menetetystä, paneutua muihin asioihin ja iloita elämästä kuten ennen traumaattista kokemusta eikä vain pieninä hetkinä.

– Silloin tietää, että vaikka itse nauttisi elämästä, menetetyn läheisyyden, rakkauden tai vaikka terveyden arvo ei kärsi. Se on edelleen muistoissa arvokkaana ja voimia antavana asiana, Eija Palosaari sanoo.


Asiantuntija: Eija Palosaari, psykologian tohtori, kriisi- ja traumapsykoterapeutti, Helsinki.

 

  "Luonteeni on niin melankolinen, että yritän välttää melankoliaa", Kjell sanoo.

  Kun uupumus iskee ja keho ja mieli kaipaavat rentoutusta, Kjellillä on konstit valmiina.

  Kirjailija Kjell Westön kulunut vuosi on ollut kiireinen: heinäkuussa ilmestyi seitsemäs romaani Rikinkeltainen taivas. Kiireen mukana tulee usein stressi, vaikka sitä yrittäisi kuinka välttää.

  Westö tunnistaa stressin siitä, että aivot raksuttavat tuhatta ja sataa ja päässä sihisee kuin ampiaispesässä. Silloin hän yrittää painaa jarrua ja hengittää syvään. Siten voi löytää keskittymiskykynsä uudelleen.

  Keino toimi vastikään, kun Westö oli työmatkalla Ruotsissa. Yhdeksän päivän työreissu päättyi Huskvarnan kaupunkiin, jonne Westö tuli läkähtyneenä ja aika ahdistuneena.

  – Minun oli määrä esiintyä siellä eräässä metodistikirkossa ja kävi ilmi, että kirkon perällä, lähes pimeässä huoneessa, oli piano. En osaa soittaa pianolla kuin muutaman kappaleen, muu on lähes pimputusta, mutta ennen esiintymistä istuin pimeässä huoneessa ja soitin puoli tuntia. Voimat palautuivat ja keikasta tuli yllättävän hyvä.

  Stressi oireilee kehossa

  Jos Kjell ei saa stressiä kitkettyä, se voi kääntyä ahdistukseksi ja apatiaksi ja oireilla myös kehossa.

  – Joskus saan vatsakipuja ja toisinaan myös lihaskipuja. Mutta jos näin käy, pitää olla itselleen armollinen. Itsesyytökset johtavat helposti siihen, että huono kierre vain syvenee.

  Joulustressiä Kjell Westö ei enää pode. Toista oli silloin, kun lapset olivat pieniä – silloin stressi oli tuttu seuralainen.

  – Joulun kulutusluonteeseen kuului, että lahjojen kuului olla juuri oikeanlaiset. Nyt ei ole sellaista. Olen oppinut, että jos täydellistä lahjaa ei löydy, sen voi yrittää korvata lämmöllä ja läsnäololla. Jos joulustressi kuitenkin iskee, takuuvarma keino irtaantua siitä on kuunnella gospelia, vaikken olekaan uskovainen. Esimerkiksi Mahalia Jacksonin tai Elvis Presleyn joulugospelit suojaavat stressiltä.

  Kjell Westön vinkit stressaaviin tilanteisiin

  1. Liiku. Kuntoilu on tehokas rentouttaja ja stressinpoistaja. En lähde vuorokautta pitemmälle matkalle ilman lenkki- tai salivaatteita. Toinen hyvä keino on livahtaa elokuviin ihan ex tempore, mielellään sateisena iltana. Yritän myös ehtiä soittaa kitaraa ainakin hetken ajan joka päivä. Se rentouttaa kummasti.
  2. Ota päiväunet. Löysin voimanokoset viitisentoista vuotta sitten. Ne virkistävät kummasti ja saavat aivot toimimaan hyvin. Mutta nokosten on oltava tarpeeksi lyhyet. 10–12 minuuttia on optimini, 15 minuuttia jo riskirajoilla. Nuorempana, kun oli univelkaa, saatoin nukkua liikaa. Sen seurauksena tylsistyin loppupäiväksi.
  3. Opettele stressinhallintaa. Yksi niksi esimerkiksi työstressin kitkemiseen on tämä: Nouki yksi tehtävä kerrallaan, tee se niin hyvin kuin pystyt äläkä sillä aikaa ajattele muita edessä olevia töitä. Jos käy niin, että jokin työ myöhästyy, pyydä anteeksi ja hyväksy nöyrästi se, että tässä en onnistunut.