Vaikka yksinäisyys pelottaa, se on myös omien valintojen seurausta. Tietyssä vaiheessa elämää se on luonnollistakin.

Mistä johtuu, että ihmisen on niin vaikea löytää toistensa luo? Suomen Mielenterveysseuran toiminnanjohtaja Pirkko Lahti tietää. Hän tuntee tuhansien puheluiden, tapaamisten ja kirjeiden kautta suomalaisten sielun ja sen yksinäisyyden.

Hän muistuttaa, että kaksi kolmasosaa ”sinkuista” – siis yksinelävistä ihmisistä – on yli 75-vuotiaita. Ironista, että palvelutaloissa ihmiset elävät ryppäissä, mutta ovat silti yksin.

– Tämän ajan rakastama termi on itsemääräämisoikeus. Se perustuu ajatukseen, että minä olen aina se, joka päättää kaikesta. Mutta jos tämä yksittäinen minä asuu asunnossa, josta pitää aina lähteä ulos saadakseen haluamansa, saattaa tulla iso ongelma. Lähtemisen kynnys nimittäin tulee monella vanhemmiten yhä korkeammaksi.

Lahden mielestä jonkun pitäisi poimia ihmisiä mukaan, sillä yksinäisyyttä ei voi hoitaa muuten kuin saattamalla ihmisiä yhteen.

– Nykyisin se tehdään nurinpäin niin, että vanhainkoteihin tuodaan laulajia tai muita esiintyjiä. Eivät vanhat ihmiset sitoudu tähän ohjelmanumeroon, koska se on tuotu ulkopuolelta. Pitäisi olla paljon enemmän sellaista, että oma lusikka on sopassa. Tehtäisiin jotain omasta halusta ja aloitteesta, ja ihmisillä pitäisi olla luontevia mahdollisuuksia päästä mukaan. Ranskassa korttelikapakoissa käyvät vanhatkin ihmiset syömässä omassa pöydässään ja tarjoilija kysyy, kuinka madame voi tänään. Sehän on ravintolaterapiaa.

Lohkottu elämä

Itsemääräämisoikeuden lisäksi muodissa on taas myös parisuhde, oma talo ja mielellään kaksi lasta.

– Mielenterveystyössä näkyy, että ne kaksi lasta tehdään elämänvaiheessa, jossa niille ei ole aikaa.

Pirkko Lahden mielestä ihmiset suhtautuvat usein itseensä ja toisiinsa kuin tapauksiin, joissa kokonaisuuden osat – esimerkiksi perheenjäsenet, elämän tapahtumat ja vaikka sairaudet – ovat toisistaan irrallisia. Sen sijaan ei nähdä sitä, mikä niitä yhdistää.

Työkaverina tietokone

Moderni työelämä ei tue ihmisten toiveita olla tekemisissä toistensa kanssa. Lähin työkaveri on tietokone, ja itsenäinen työ aiheuttaa sen, ettei työkavereidenkaan kanssa tarvitse olla tekemisissä. Kun on istunut täyden työpäivän tietokoneen kanssa, täytyy olla vahva persoona, että jaksaa vastapainoksi rakentaa sosiaalista kenttää. Ja kun ihmisten elämänpiiri iän myötä yleensä luonnostaankin supistuu, ei ole ihme, että ystävät tuntuvat katoavan.

Ystäväverkon tärkeyden huomaa tietysti erityisesti silloin, jos jää yllättäen yksin keskellä elämää.

– Kun ihmiset avioerotilanteissa itkevät sitä, että ovat jääneet aivan yksin, yritän aina sanoa, että on myös hyvä, kun joutuu opettelemaan yksin jäämistä. Se tulee kuitenkin eteen jossain vaiheessa elämää.

Yksinäisyyden opettelu nuorempana on helpompaa, sillä silloin kaikki mahdollisuudet ovat vielä nenän edessä. Kokemus on kahta kauheampi, jos ei pääse esimerkiksi liikkumaan eikä pysty enää solmimaan uusia ihmissuhteita.

Ystävistä pitää huolehtia

Miten sitten yksinäisyydestä ei tulisi uhkakuva?

– Ajatus kokonaan yksin jäämisestä on aika lohduton. Siksi jokaisen kannattaisi ylläpitää viiden–kuuden ihmisen kontaktikenttää, joka voi lähteä luontevasti esimerkiksi omista lapsista. Vaikka tämän lähipiirin kanssa ei olisi tekemisissä tiheästi, on tärkeää tietää, että se on olemassa.

Vanhukset ja lapset pitäisi konkreettisesti viedä muiden ihmisten pariin. Terveet aktiivi-ikäiset ovat kuitenkin asia erikseen.

– Ihmistä ei saa vapauttaa ottamaan vastuuta yksinäisyydestään. Kriisivaiheiden jälkeen ei ehkä jaksa hoitaa ihmissuhteitaan ja silloin voi tarvita ammattiapuakin, mutta muuten yksinäisyys on pitkälti omien valintojen seurausta. Ei kukaan tule poimimaan ketään sohvalta, jos ei itse lähde. Jos karttaa ihmisiä, niin taatusti on yksin.

Pirkko Lahden mielestä yksinäisyydestä on tehty lääketieteellinen ja sosiaalinen ongelma, kuten lähes kaikista muistakin asioista, jotka ihmisillä eivät mene hyvin. Aina ei oikein tajuta, että joissakin elämänvaiheissa yksinäisyys on aivan luonnollinenkin olotila.

Lue lisää ujoudesta.

Vierailija

Yksinäisyys kuuluu elämään

Suomeen on syntynyt vanhojen yksinäisten ihmisten kurjalisto. Lapset ovat muilla mailla joko työssä tai työttöminä. Maaseutu on tyhjätty, on vaan tyhjiä taloja, jotka elämä on jättänyt. Kidu siinä sitten yksin niin joulut kuin juhannuksetkin. On turhaa huutaa pitkästä onnellisesta iästä. Kuolema työelämän jälkeen on ainut onnellinen ratkaisu hyvin monelle ja toivottu. Ei ole enää ketään edes kenelle soittaisi. Kaikki läheiset jo maan mullassa. Niin pieni sukulaisverkko kuin työ ja ystävätkin...
Lue kommentti
Karla N.

Yksinäisyys kuuluu elämään

Kun pahimman vaiheen yli on päässyt tai jos ei vielä ole lamauttavan pahassa yksinäisessä vaiheessa, niin itse voi tehdä paljon. Haaste voi usein olla se, ettei missään kerrota konkreettisesti, mitä pitäisi tehdä, jotta saa ystäviä. Jos ei itse käy missään, ei osaa kuunnella toista eikä osaa tehdä aloitteita tai pitää yhteyttä, niin ystävystyminen on vaikeaa. Pyrin kertomaan tämän tiedon käytännöllisesti vinkkiblogissani, jotta jokaiselle löytyisi ystäviä: http://jaanmurtajat.blogspot.fi
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

5 vaaranmerkkiä ja 10 askelta kohti parempaa oloa.

 1. KIUKKUISUUS Jatkuva ärtymyksen tunne, erityisesti pinnan palaminen kotona. Tavallisia ovat myös yllättävät ja voimakkaat tunteenpurkaukset. Tunnelma on kireä eikä mikään naurata.
 2. STRESSIOIREET Päänsäryt ja selkäkivut lisääntyvät, sydän hakkaa, vatsa oireilee ja unihäiriöt piinaavat. Sosiaalinen elämä ei kiinnosta. Mieli tekee makeaa ja vain alkoholi antaa rentoutusta.
 3. JATKUVA VÄSYMYS Uni ei virkistä. Jatkuva väsymys, nukahtamisvaikeudet ja keskellä yötä heräily voivat olla merkkejä uupumuksesta tai masennuksesta. Iltaisin tekee mieli vain vajota sohvalle.
 4. MIELIALAN LASKU Suhtaudutko asioihin yhä useammin kielteisesti? Onko töissä kivaa? Menetkö mielelläsi töihin? Saatko aikaan sen, mitä pitääkin? Jaksatko liikkua tai harrastaa töiden jälkeen? Vai huomaatko miettiväsi murheita ja kokevasi itsesi entistä huonommaksi.
 5. TYÖ EI KIINNOSTA Et jaksa enää innostua mistään eikä luovuus kuki. Asenne työtä ja itseä kohtaan muuttuu kyyniseksi. Työ alkaa tuntua turhalta tai mahdottomalta.

10 askelta ylös uupumuksesta

 1. ARVIO TILANNE: Pysähdy. Mieti, mistä tilanne johtuu. Mitä tästä seuraa, jos jatkat näin? Voitko tehdä jotain toisin? Voitko ottaa aikalisän?
 2. ETSI APUA: Kuka tai mikä voisi auttaa sinua? Voitko keskustella esimiehen kanssa? Miten työt voisi organisoida? Auttaisiko työterveyshuolto?
 3. OTA LUPA LEVÄTÄ: Jokaisessa päivässä tulisi olla hetkiä rentoutumiselle. Osaatko antaa asioiden vain olla? Jos työssä on tiukkaa, vapaa-ajan olisi hyvä olla ohjelmoimatonta.
 4. MÄÄRITTELE ARVOSI: Mieti ja kirjoita paperille, mikä Sinulle on elämässä tärkeää? Mille asioille haluat antaa aikaasi ja uhrata voimiasi? Mistä haluaisit, että Sinut muistetaan?
 5. HUOMAA TOIMINTASI: Osaatko kieltäytyä ylitöistä vai uhraudutko aina? Tunnetko syyllisyyttä, jos pidät puolesi?
 6. KIITÄ ITSEÄSI: Kun lähdet töistä, tee kerrankin lista kaikesta siitä, mitä olet saanut päivän mittaan aikaan. Kiitä itseäsi! Muista, että vähempikin riittää.
 7. KERÄÄ OIVALLUKSET: Ota talteen kultajyvät eli onnistumiset matkan varrelta. Mikä on toiminut ja miksi?
 8. KOKEILE MUUTOSTA: Etsi eri toimintamalleja. Yritä toimia hiukan toisin. Sekin on osa muutosta, että hyväksyt sen, ettet aina pysty etkä onnistu.
 9. HYVÄKSY LEMPEÄSTI: Myötätuntoa voi harjoittaa itseäänkin kohtaan. Muista kuitenkin, että asenteesi toisiin vaikuttaa siihen, miten itseesi suhtaudut.
 10. PYSY NYKYHETKESSÄ: Harjoittele tuomaan ajatukset nykyhetkeen. Päästä irti menneistä ja tulevista, sillä nyt kaikki saattaa olla aivan hyvin. Tällä minuutilla ei ole mitään hätää.

Asiantuntija: kuntoutuspsykologi Heli Nurmi, Härmän Kuntoutus oy.

Barbie-näyttelyn tulo Kansallismuseoon on herättänyt hirveästi muistoja ja keskustelua.

Minulle Barbeista tulee mieleen isä. Kerran 60-luvulla, kun olin pikku tyttö, isä oli Pariisissa työmatkalla ja lähetti sieltä kiiltävän postikortin minulle. Tärkein lause oli tämä: ”Menen huomenna katsomaan Barbien vaatteita.”

Isä oli ajatellut minua siellä Eiffel-tornin juurella. Isä tiesi, mikä minua kiinnostaa. Hienosti sanottuna: koin tulleeni nähdyksi.

Nyt olen 56-vuotias, enkä käännä Barbeille selkääni, vaikka niitä kuinka kritisoitaisiin.

Mitäs pahaa niissä Barbeissa taas olikaan? Entä mitä hyvää?

Onneksi feministikavereiden kanssa on helppo puhua barbeista. Hannele Harjunen on yliopistonlehtori Jyväskylän yliopistossa. Hän sanoo heti, että barbit ovat klassinen esimerkki niin sanotun epärealistisen naisvartaloihanteen pönkittämisestä. Vaikutteitahan saadaan populaarikulttuurin kuvastosta, johon kuuluvat myös muoti, mallit ja elokuvatähdet.

Mutta. Barbie on ollut myös parantamassa naisten ja tyttöjen asemaa. Se sai heti rooleja, jotka eivät olleet tytöille tyypillisiä, olihan se astronautti ja presidenttiehdokaskin jo kymmeniä vuosia sitten.

Sitä paitsi oikeasti tytöt ovat toimijoita, jotka leikkivät barbeilla ihan mitä huvittaa, eivätkä pysy tarjotuissa rooleissa. Hannelen Barbie oli Ursula, asianajaja, joka harrasti ampumista.

”Minähän rakastin Barbeja”, hän sanoo.

Vanha ystäväni Leena-Maija Rossi on sukupuolentutkimuksen yliopistonlehtorina Lapin yliopistossa. Hän sanoo, että Barbiet ovat todella ristiriitainen juttu naisen elämässä. Niinpä.

Hämmentävää, että tytöille on tuotettu leluksi aikuinen nainen. Ja sitten lelun mahdoton ruumiinkuva on alkanut edustaa aikuisille naisille ihannetta.

Mutta. Ehkä Barbien kroppa on niin älyttömän karrikoitu, että sen ohittaa saamatta mitään ”ruumisvaatimuksia”. Lapsena Barbien käsittämättömälle vyötärölle naurettiin, sanoo Leena-Maija.

En minä halunnut näyttää barbilta. Kun nyt hypistelin isän Pariisista tuomaa Barbien iltapukua, yllätyin. Tajusin, että 2000-luvun alussa, kun pääsin Linnan juhliin, olin teettänyt itselleni saman mallisen puvun.

Barbie-leikeissä sai täysillä nauttia vaatteiden yliampuvasta estetiikasta, sanoo Leena-Maija. Hänen räätälimummunsa teki barbeille vaatteita ja selvisi pienistä saumoista helposti.

Meillä molemmilla oli myös musta barbi. Olihan sitä moninaisuutta. ”Lapsikin ymmärsi, ettei kauneusihanteen tarvitse olla valkoinen”, sanoo Leena-Maija.

Barbien aikuisuus on mainio pointti. Vauvanuket vasta sitovatkin tytöt tiettyyn rooliin. Aikuista naista ei ole pakko hoivata. Päinvastoin.

Facebookissa Kasia Babisin sarjakuvaan tuli satoja kommentteja, joissa muistellaan leikkejä. Barbeilla on sodittu, niitä on pudotettu portailta (turistit tippuivat kalliolta), hirtetty rikoksista, haudattu kompostiin, josta ne nousivat zombeina, pehmoeläimet ovat raadelleen niitä... Ja tietysti Barbeilla on ollut villiä seksiä.

Minulta löytyy Barbien irtopää, jolle on kuulakärkikynällä tehty Kissanaisen naamio.

Pyssyleikkejä paheksutaan. Barbileikkien väkivaltaisuutta ei ole edes huomattu. Se vähän hymyilyttää.