Lapselle pitää kertoa vanhemman masennuksesta tai muusta mielenterveyden häiriöstä. Muuten lapsi kuvittelee olevansa aikuisen muuttuneen käytöksen syy ja saattaa kantaa siitä syyllisyyttä aikuisikään asti.

Isä ei lähdekään aamulla töihin ja on pyjamassa vielä, kun lapset palaavat koulusta. Hän ei jaksa kuunnella heidän iloista pulputustaan vaan vetäytyy makuuhuoneeseen ja sulkee oven. Lapset eivät syytä siitä itseään vaan toteavat, että se on sitä sen masennusta, ja ryhtyvät puuhaamaan välipalaa.

Tämä on lastenpsykiatri Tytti Solantauksen tavoite. Lapselle pitäisi kertoa aikuisen masennuksesta, jottei lapsi syyllistä itseään.

– Jo hyvin pienet lapset huomaavat muutoksen vanhemmassa. Jos sitä ei selitetä, lapsi kokee, että syy on hänessä, Solantaus korostaa.

Ihan helppoa puhuminen ei kuitenkaan ole, vaan se vaatii usein kypsyttelyä. Hankalaksi puhumisen tekee sairastumisen aiheuttama järkytys, joka koskee myös lähipiiriä. Seurauksena on vuori huolia. Mielenterveyden häiriöön liittyy ihmisten mielissä myös häpeää. Se voidaan kokea vähemmän oikeana tautina kuin esimerkiksi syöpä, vaikka mieli sairastuu ja toipuu siinä missä ruumiskin.

Mielen sairautta on myös vaikea pukea sanoiksi. Masennusta, yleisintä mielenterveyden häiriötä, kuvataan tyhjyydeksi, jossa ei ole iloa eikä surua. Miksi sitten tyhjyys saa vanhemman ärtyneeksi ja itkuiseksi? Kaikkia väsyttää, mutta miten voi olla niin uupunut, että leikkaa kengännauhansa pois, kun ei jaksa solmia niitä?

Moni päätyykin kätkemään sairauden ja puhuu vain epämääräisesti väsymyksestä. Pelätään juoruja ja yritetään säästää lapsia. Vaikeneminen voi kuitenkin rasittaa lasta enemmän, koska vanhemman voinnin vaihtelut vaikuttavat häneenkin.

Ikä ei suojaa lasta

Lapsuuden kokemus voi jäädä osaksi kehittyvää identiteettiä ja heittää varjon aikuisikään asti. Emme ole suojassa missään elämänvaiheessa. Esimerkiksi vauva kehittyy vuorovaikutuksessa läheisten kanssa. Jos sitä on liian vähän eikä aikuinen vastaa pitkään aikaan hymyllä vauvan tekemään aloitteeseen, vauva saattaa reagoida sulkeutumalla itsekin.

– Pitkäaikainen kontaktia vaille jääminen vaikuttaa myös vauvan aivojen hermoratojen kehitykseen. Lohdullista kuitenkin on, että vauvat kurovat kehityksen kiinni tilanteen korjaantuessa.

Koulun aloittava lapsi taas astuu uuteen maailmaan, ja koulutien pitäisi lähteä eteenpäin hyvissä merkeissä. Sama koskee murrosikää: jos vanhempi on kovin sairas, nuori voi jäädä kotiin tai häntä näkyy vain suurimmissa mutkissa, jolloin hänen itsenäistymiskehityksensä saattaa kärsiä.

– Pahinta on, jos vaikea kotitilanne jatkuu läpi lapsuuden. Vanhemmat eivät saa apua ja ongelma jää piiloon, Tytti Solantaus sanoo.

Omin sanoin

Solantaus huomauttaa, että vanhempien pitäisi ottaa itse aloite eikä odottaa, että lapsi kysyy. Puhumalla vanhempi osoittaa ottavansa vastuun taudistaan, kun kertoo käyvänsä hoidossa, syövänsä lääkkeitä ja huolehtivansa itsestään.

– Monet psyykkiset häiriöt vaikuttavat kykyyn kontrolloida impulsseja, ja vahvat tunteet purkautuvat suoraan. Silloin ei pysty asettumaan toisen ihmisen asemaan, Tytti Solantaus muistuttaa.

Vaikka purkaukselle ei voi mitään, sen jälkeen voi selittää miksi niin kävi: Itkin, koska itketti, enkä siksi, että toit huonon todistuksen. Mielenterveyden häiriön diagnoosi ei ole tärkein, vaan sen vaikutus arkiseen käyttäytymiseen.

– Tämän takia sairas vanhempi on paras kertomaan taudista lapselle: hän voi selittää heti käytöksensä. Asiantuntijan antama tieto taas voi jäädä etäiseksi: ”Depressio on mielenterveyden häiriö, johon kuuluu väsymystä, kiukkua ja ruokahalun muutoksia”, Solantaus vertaa.

Hän kuvailee sairauden ymmärtämistä koko perheen yhteiseksi matkaksi. Ammattilaiset voivat auttaa vanhempaa puhumaan mutta eivät puhua hänen puolestaan. Poikkeus on vain psykoosi tai muu äkillinen häiriö, joka valtaa vanhemman maailman kokonaan. Silloinkaan ei saa jättää lasta yksin miettimään vanhemman sairautta.

– Puhumisen tarkoitus on lähentää vanhempaa ja lasta. Pelkkä tieto voi olla jopa vahingoksi, hän huomauttaa. Puhuminen myös auttaa saamaan selkoa sekavaan tilanteeseen. Lapset nostavat vanhemmista esiin voimavaroja, jotka voivat osoittaa tien tervehtymiseen.

Vanhemmuus ei häviä

Tytti Solantaus on huomannut, että hyvinkin sairaat vanhemmat kantavat huolta lapsista. He ymmärtävät, että lasten elämä on kapeutunut, mutta eivät ota huoltaan esille, koska pelkäävät menettävänsä lapset.

Psyykkisesti sairaat vanhemmat syyllistyvät jo huolesta, jota lastensuojelu tuntee heidän lapsistaan. He tuntevat etteivät kykene vanhemmuuteen entiseen tapaan mutta eivät uskalla kertoa jaksamattomuudestaan. Kyse ei olekaan vanhemmuuden rappiosta, vaan sairaus verottaa vanhemman ihmissuhdetaitoja. Jos silloin moititaan ja sanotaan, ettei noin saa toimia, vanhempi vain vetäytyy.

– Lastensuojelulain mukaan lapset pitää ottaa huomioon, jos vanhempi on hoidossa mielenterveyssyistä. Vanhemmat, vaatikaa sitä, Tytti Solantaus kannustaa.

Muut aikuiset tueksi

Lapsen suhteet perheen ulkopuolelle korostuvat, kun vanhemmalla on mielenterveyshäiriö.

– Hyvin kehittyvien lasten perheissä on puhuttu auki vanhemman sairaus. Ymmärrys onkin kaiken pohja.

Sen lisäksi lapsi tarvitsee sosiaalista elämää kodin ulkopuolella. Hänen on tärkeä tuntea kuuluvansa kouluun tai päivähoitoon, johon menee mielellään. Siellä hän saa ystäviä ja iloa, jos kotona on ilotonta. Jaksamisen puute näkyy ensimmäiseksi perheen sosiaalisessa elämässä – eristäydytään ja lapsi eristäytyy mukana. Häntä ei jakseta viedä harrastuksiin, eivätkä vanhemmat jaksa käydä vanhempainilloissa.

– Silti lapsia pitäisi kannustaa menemään, harrastamaan ja kutsumaan kavereita, Tytti Solantaus kehottaa.

Lapsi tarvitsee ympärilleen myös aikuisia, joihin turvautua. Heidän pitäisi olla herkkiä huomaamaan lapsen avun tarve. Jos vaikka läksyt jäävät tekemättä ja lapsi myöhästelee, opettaja voisi jutella mahdollisuudesta, että kotona on sattunut jotakin. Lapsen ongelmiin on etsittävä ratkaisuja kodin ja oppilashuollon kanssa. Mutta avoimesti, sillä vanhemman on koettava, että häntä ymmärretään.

Selitä ja rauhoita

 • Kerro miksi käytöksesi on muuttunut. Käytä omia sanoja ja kuvaile tilaasi lapsen iän mukaisesti: ”Äidillä on unitauti tai itkutauti. Sen takia väsyttää ja itkettää, ja siksi raivostun välillä turhasta.”
 • Mainitse myös, että käyt hoidossa ja syöt lääkkeitä. Osoita lapselle, että pidät itsestäsi huolta.
 • Kannusta lasta kertomaan aina, kun hän huolestuu, ja kysymään, kun hänellä on kysyttävää.
Anna-Stina Nykänen:

Olen aina ollut taitava vinoilemaan. Olen matkinut opettajia ja pomoja takana päin. En ole tyytynyt helppoihin haukkumanimiin, kuten höhlä, pönttö tai pimee. Olen mennyt pidemmälle.

Se vaatii tarkkanäköisyyttä. Kuin karikatyyrin piirtäminen.

Nyt olen alkanut käyttää tätä taitoa kehumiseen.

Ihminen kaipaa kannustusta ja ihailua. Mutta kehujen pitää olla tosia. Silloin kehut menevät ihon alle.

Vetelät kehut valuvat pitkin pintaa. Surkeimmat kehut ärsyttävät. Jos elämäntyönä on lastenhoito, pitää kehua hoitotyöstä, eikä säästötavoitteiden saavuttamisesta.

Kaikki voivat kehua. Seniori kehuu kokemuksella, juniori nuoruuden innolla. Myös pomoa voi kehua! Kerran kehuin pomoa tavasta, jolla hän otti alaisten esittämän rankan kritiikin vastaan: ei jäänyt kantamaan kaunaa, miettimään salaliittoja tai kostamaan. Ei ihminen nopeasti muutu, mutta jo heikkouksien myöntäminen ja yrittäminen on hienoa.

 

Lasten kehuminen on usein löysää ja laiskaa, persoonatonta ja sukupuolittunutta. Reipas poika, kiltti tyttö – ylimalkaista ja tarkoitushakuista, aikuista hyödyttävää.

Kehun lapset huolella. Mutta joskus sattuu kommelluksia. Kerran kehuin mieheni pojanpojan pomppuja, tosi hyvät reisilihakset! Pojan naama meni mutruun. ”Etkö tiedä, että minä olen poika, eikä meillä pojilla ole sellaisia”, hän sanoi.

En nauranut yhtään, opetin anatomiaa.

Kehun hänelle myös hänen vanhempiaan. Äidin kauriinsilmiä ja ajotaitoa. Isän uskomatonta tietomäärää ja tennarikokoelmaa. Syntyy kivoja keskusteluja.

Viimeksi puhuttiin pojanpojan ammatinvalinnasta. Hänestä ei tulekaan arkeologia: ”Ei mun maltti riitä.” Kehuin, että on hyvä tunnistaa oma luonteensa.

 

Ulkonäön kehuminen on vaikeaa. Eihän vain arvoteta ihmistä pelkän ulkonäön kautta? Tai pidetä seksiobjektina?

Pitää tavoitella samaa otetta kuin Jorma Uotisella Tanssii tähtien kanssa -ohjelman tuomaristossa. Että kehuu kuin ammattilaisen silmin toisen suoritusta. Aivan fantastinen asuvalinta, noi kengät hienona aksenttina tossa kokonaisuudessa. Silloin toinen on ulkonäkönsä subjekti. Huomioidaan hänen valintojaan, ei olemusta tai tyylin osoittamaa asemaa.

Varon silti. Kehuallergikot reagoivat ulkonäköä koskeviin kommenteihin rajusti.

 

Usein kehutaan vääristä asioista. Ylistämällä jopa alistetaan: miehiä kehutaan ruoanlaitosta kuin se olisi naisten hommaa.

Teinejä ei kehuta siitä, mikä heitä itseään kiinnostaa.

Entäs vanhukset! Äiti oli tyytyväinen, kun geriatrin lausunnossa luki, että hän on nuorekas ja virkeä. Sanoin, että sehän on selvä. Moni muu on hänen iässään ihan mölö, ilmeetön, passiivinen, epäluuloinen. En ole älynnyt, että äitiäkin pitäisi kehua.

Kehuminen liittyy ikään. Nuorempana tuli piruiltua, kun piti haastaa auktoriteetteja ja pitää show’ta yllä. Sitä jatkui ehkä – viisikymppiseksi.

Senioriteetti tuo tasa-arvoa. Voi kokea, että on annettavaa, sanoilla on merkitystä. Vaikka on nuortenkin sanomisilla iso arvo. Sitä ei vain silloin tajunnut.

 

Anna-Stina Nykänen on porvoolainen toimittaja, joka ihastelee arjen rumuutta.

Kuva Shutterstock

Kun lähellä tapahtuu kauheita, selviytyjä voi tuntea syyllisyyttä. Reaktio on luonnollinen keino yrittää pysyä järjissään. Syyllisyydestä on kuitenkin osattava päästää irti.

Mieti alla olevia kysymyksiä. Jos vastaat myöntävästi useampaan, tämä artikkeli on sinulle ja läheisillesi.

 • Onko joku lähipiiristäsi sairastunut vakavasti?
 • Oletko menettänyt yllättäen puolisosi, lapsesi tai muun läheisen?
 • Oletko ollut osallisena tai todistanut pahassa kolarissa?
 • Oletko kohdannut luonnononnettomuuden?
 • Onko sinulla tapana ajatella, että muiden vastoinkäymiset ovat sinun syytäsi?
 • Tunnetko olevasi vastuussa asioista, joihin muut sanovat, ettet olisi voinut vaikuttaa?
 • Ajatteletko, että et ansaitse hyvää, kun olet itse niin paha?
 • Onko sinusta tuntunut siltä kuin olisit vaarassa liueta pois olemassaolosta? Tai että maailma on menossa sirpaleiksi?
 • Onko sinun vaikea luottaa enää asioihin, joita ennen pidit itsestäänselvyyksinä?

Tuntuu järjenvastaiselta, että joku syyttää itseään läheisen kuolemasta, koska jäi itse henkiin – tai potee syyllisyyttä siitä, että itse selvisi auto-onnettomuudesta, kun muut vammautuivat. Psykologi ja kriisi- ja traumapsykoterapeutti Eija Palosaari näkee tällaista itsensä syyllistämistä jatkuvasti. Sen voi laukaista melkein mikä tahansa kriisi työpaikan menettämisestä parisuhteen kariutumiseen tai talon palamisesta tsunamiin.

– Silloin ihminen tuntee menettäneensä elämänsä hallinnan. Asiat tapahtuvat niin nopeasti, että vaikka älyllisesti tietää mitä on tapahtunut, tunteet eivät ehdi mukaan, Palosaari kuvailee.

Kun kaikki ympärillä menee pirstaleiksi, elämän ennustamattomuus tulee näkyväksi. Jos se tuntuu mahdottomalta hyväksyä, syyllisyydentunne voi olla ainoa keino palauttaa hallinnan tunne.

– Tilanteen kääntäminen mielessä niin, että onkin itse subjekti eli tekijä eikä objekti, jolle mullistava asia tapahtuu, palvelee valtavan tärkeää tehtävää. Asioissa tuntuu olevan enemmän järkeä kuin löytää syyllisen.

Liukenemisen pelko saa syyllistymään

Onnettomuuden kohdattua jopa oma olemassaolo saattaa tuntua olevan vaarassa. Jos mihinkään ei voi luottaa, missään ei ole järkeä. Merkityksettömyyden ja mitättömyyden tunteet käyvät yli voimien.

– Uhrit kertovat usein liukenemisen tai katoamisen tunteesta, joka on valtavan uhkaava. Se saa päätymään syylliseksi, Palosaari sanoo.

Näin käy aivan terveille ja järkeville ihmisille. Trauman laukaisema syyllisyys kestää yleensä vain viikkoja tai kuukausia. Se helpottaa, kun tunne-elämän kaaos alkaa laantua ja järkiperustelut pikkuhiljaa yltävät tunteiden tasalle.

Jossakin vaiheessa itseään syyllistänyt ymmärtää, ettei hän voi olla oikeasti syypää tapahtuneeseen.

Koska itsensä syyllistämisen tehtävä on pitää ihminen järjissään, sen tilapäinen hyväksyminen tuottaa helpotusta. Vaihe päättyykin monesti helpottavaan nauruun, että minäkö tämän olen muka aiheuttanut.

– Se minkä on järjen tasolla tiennyt koko ajan, tulee myös tunteissa todeksi. Totuuden sisäistäminen voi tapahtua hyvin tarkkana, yksittäisenä hetkenäkin, Eija Palosaari sanoo.

Hyvästä voi tulla paha

Jokaisen suruprosessi on yksilöllinen, eikä hyödyllisen tuntemuksen muuttumista taakaksi voi päätellä pelkästään sen kestosta. Palosaari on havainnut, että syyllisyydentunne ei palvele oikeaa tarkoitustaan, jos se alkaa kaventaa elämänpiiriä tai supistaa maailmankuvaa.

Silloin surija ei huomioi sitä, miten maailma menee eteenpäin ympärillä – esimerkiksi hallituksen vaihtumista tai lapsien syntymistä lähipiirissä. Uudet ihmissuhteet eivät johda myönteisiin tunnesiteisiin, tai niistäkin syyllistytään herkästi.

– Kun jotain pahaa tapahtuu, tällainen ihminen ajattelee, että hän on aina syyllinen. Syyllisyys alkaa levitä elämässä muuallekin, Palosaari kertoo.

Syyllisyydentunne palvelee aina ensin hyvää, olipa sen laukaisija mikä vain. Siitä pitää kuitenkin osata päästää irti, kun se on tehnyt tehtävänsä.

Joskus syyllisyydestä kiinni pitäminen houkuttelee: menetyksen tuskaa ei tarvitse katsoa silmiin ja hyväksyä, jos kieltäytyy tunnustamasta tosiasioita. Syyllisyydessä roikkuvan täytyy kuitenkin rajoittaa elämänpiiriään ja kieltäytyä menemästä eteenpäin, jotta elämä pysyisi mahdollisimman samanlaisena kuin ennen kriisiä.

Joskus syyllisyys on myös keino pitää menehtynyttä rakasta ihmistä edelleen lähellä itseään.

– Syyllisyydentunne tulee joskus korvaamaan rakkautta, joka on muuttunut yksipuoliseksi toisen kuoltua. Eloon jäänyt kokee olevansa edelleen tiiviisti yhdessä menehtyneen kanssa, kun hän vaalii syyllisyyttään, Palosaari selittää.

Rutiinit ja muiden seura auttavat

Heti kriisin kohtaamisen jälkeen olisi hyvä pitää kiinni omista rutiineista, kuten ruoka-ajoista, nukkumaan menemisestä, hampaiden pesusta ja muista tottumuksista.

Se on kaikkein tärkein tapa edistää toipumista. Läheiset voivat olla tässä avuksi seuraamalla, pystyykö surija pitämään itsestään huolta vai pitäisikö peseytymisestä ja ulkoilemisesta muistuttaa. Rutiinit antavat ihmiselle kaaoksen keskellä jotakin, johon hän voi luottaa.

– Ne tuottavat tunteen, että koska sama asia tapahtui eilen ja tänään, se tapahtuu huomennakin. Vähitellen elämän jatkuvuuteen oppii taas luottamaan.

Lohtua ja turvaa voi hakea ja saada myös elämänkatsomuksellisista asioista, kuten uskonnosta tai meditaatiosta – mikä sitten itselle onkin se tärkeä.

Muiden seura, harrastaminen, ajankohtaisten asioiden seuraaminen ja työn tekeminen, jos sitä vain on, helpottavat oloa vähitellen.

Monia itselle tärkeän ihmisen menettäneitä on auttanut sen ajatteleminen, mitä menehtynyt neuvoisi tekemään, jos häntä voisi vielä kuulla.

–Vaikka olisi ollut menetyksen aikaan riidoissa toisen kanssa, mielikuva on aina se, että kyllä tämä käskisi itseä menemään eteenpäin ja nauttimaan elämästä, Palosaari toteaa.

Siitäkin on yleensä paljon apua, jos syyllisyyttä poteva tietää edes jonkin verran kriisireaktioista. Kun tiedostaa, että syyllisyys on väliaikaisena tunteena ihan luonnollista ja että tuska kuuluu asiaan, helpottaa. Se vapauttaa epäilyksestä, että omissa tuntemuksissa olisi jotakin vikaa.

Solmut auki traumaterapialla

Jos itseään syyllistävän elämä kapenee rajusti, hän eristäytyy eikä pysy todellisuuden tasalla, voi olla aiheellista mennä ammattiauttajan pakeille. Silloin taustalla voi olla asioita, joiden selvittämiseen tarvittaisiin traumaterapiatekniikoita. Niihin kuuluu muutakin kuin puhumista.

Jos avun tarvitsijalla ei ole omaa tahtoa hakeutua terapiaan, läheiset voivat auttaa.

Psykoterapeutille houkuttelu voi onnistua parhaiten rehellisellä ja suoralla keskustelulla. Samalla kannattaa esitellä traumaterapiassa käytettäviä erityisiä menetelmiä, kuten silmänliiketekniikka EMDR:ää ja sensorimotorisen psykoterapian muotoja. Trauman jälkeiseen hoitoon erityisesti tarkoitetuilla tekniikoilla aivoja voidaan ohjata käsittelemään uudelleen sitä, mikä mielessä on mennyt lukkoon.

– Meillä kaikilla on taito lukita kipeät tunteet sisällemme ja työntää ne taka-alalle. Jos tällaista tunnelastia on paljon, se vie psyykkistä energiaa. Se on sen hinta. Vaikka haudatut tunteet ovat kipeitäkin, ne on viisainta kohdata ja käydä läpi, Palosaari sanoo.

Keskeneräiseksi jäänyt henkinen toipuminen voi tuntua myös voimakkaana väsymyksenä, jolle ei löydy mitään selkeää syytä.

– Tietysti on tärkeää, että fyysisetkin syyt väsymykselle tutkitaan. Kun ne on suljettu pois, jäljelle jää se vaihtoehto, että väsymys voi johtua pidätellyistä tunteista.

Toipuminen alkaa hyväksymisestä

Toipumisprosessin vaikein osuus on hyväksyä muutosten lopullisuus. Aluksi psyyke voi kamppailla tapahtunutta vastaan ja jopa kieltää sen. Pohdinnat siitä, että tapahtunut ei voi olla totta tai että sitä ei saisi tapahtua tai ainakaan pitänyt voida tapahtua itselle, saattavat tulla mieleen hyökyinä yhä uudelleen.

– Toipuminen vaatii sen hyväksymisen, että näin kävi. Sitä ei tarvitse hyväksyä, että omainen menehtyi väkivallanteossa, onnettomuudessa tai tsunamissa, vaan se, että minunkin elämääni saattoi osua tällainen asia. Rakas ihminen on poissa tai vaurioitunut. Kun jaksaa hyväksyä tilanteen, toipumista tukeva suru pääsee alkamaan, Palosaari selittää.

Syyllisyysreaktio voi pulpahdella pintaan vielä vuosienkin päästä. Jos saavutettu mielenrauha järkkyy uudelleen, syyllisyys voi tulla hetkeksi takaisin voimakkaanakin. Reaktiota ei tarvitse pelätä, sillä tunne helpottaa aivan kuten se teki aikaisemminkin.

Traumasta selviäminen on hyvässä vaiheessa, kun uskaltaa päästää irti menetetystä, paneutua muihin asioihin ja iloita elämästä kuten ennen traumaattista kokemusta eikä vain pieninä hetkinä.

– Silloin tietää, että vaikka itse nauttisi elämästä, menetetyn läheisyyden, rakkauden tai vaikka terveyden arvo ei kärsi. Se on edelleen muistoissa arvokkaana ja voimia antavana asiana, Eija Palosaari sanoo.


Asiantuntija: Eija Palosaari, psykologian tohtori, kriisi- ja traumapsykoterapeutti, Helsinki.