Moni hämmästyy ja hämmentyykin, jos lääkäri ehdottaa hoidoksi mielialalääkettä, vaikka vaiva olisi pelkkää alavireisyyttä tai täysin fyysinen. Aivojen aineenvaihdunta selittää, miksi mielialalääke auttaa monipuolisesti.

Jos lääkäri ehdottaa tavallisen tuntuiseen vaivaan mielialalääkettä, onko syytä epäillä, että vika on sittenkin päässä?

– Ei ole, sanoo psykiatrian professori Hasse Karlsson.

Hänen mukaansa mielialalääkkeisiin liittyvät väärinkäsitykset johtuvat siitä vanhanaikaisesta näkemyksestä, että mieli ja ruumis toimisivat täysin erillään toisistaan ja että mielialaan vaikuttavaa lääkettä käytettäisiin vain psyykkisten sairauksien hoitoon. Näin ei enää ole, vaikka näiden lääkkeiden tärkein käyttöalue on vieläkin masennuksen hoito.

Kaiken takana aivot

Se, että yksi ja sama lääke voi auttaa sekä mielen että ruumiin vaivoissa, selittyy nykytiedon mukaan ainakin aivojen serotoniiniaineenvaihdunnalla.

– Sen poikkeavuudella on yhteys masennukseen ja ahdistuneisuuteen. Mielialalääke lisää serotoniinivälitteistä hermotoimintaa, jolla taas on paljon heijastusvaikutuksia muihin aivojen välittäjäainejärjestelmiin, lähinnä noradrenaliiniin ja dopamiiniin.

Uusimpien tutkimusten mukaan näyttää siltä, että serotoniinimekanismin lisäksi nämä lääkkeet vauhdittavat erään aivoperäisen kasvutekijän, hermosolujen hyvinvoinnista huolehtivan molekyylin, eritystä. Tämä tulos viittaa siihen, etteivät mielialalääkkeet vaikuta aivoissa mitenkään keinotekoisesti vaan tukevat normaalia aivojen toimintaa. Ne pitävät huolen hermosolujen hyvinvoinnista ja lisäävät hermosolupuuston kasvua. Lyhyesti voisi sanoa, että mielialalääkkeet ylläpitävät aivojen jo olemassaolevia perustoimintoja.

Tavallinen tapaus

Hasse Karlsson kertoo esimerkin potilaasta, jolle mielialalääkkeestä todennäköisesti on paljon apua.

– Aika tavallinen tapaus on ihminen, jolla on ollut puoli vuotta tai ehkä vuosikin sitten avioero. Se on johtanut siihen, että mieliala on lähtenyt vähitellen laskemaan. Töissä hän on voinut pärjätä ihan hyvin, mutta pikku hiljaa yleisvointi on huonontunut. Hän tulee lääkäriin ehkä siksi, ettei olo tunnu parantuvan eikä vastoinkäymisestä toipuminen käynnistyvän.

Kun lääkäri sitten toteaa, että masennuksen kriteerit alkavat täyttyä, hän kirjoittaa mielialalääkereseptin. Useimmitenhan masennus laukeaa ensimmäisen kerran, kun joutuu elämässä jonkin suuren vastoinkäymisen eteen.

– Potilaan toimintakyky on ehkä huonontunut niin, että hoidon alussa tarvitaan sairauslomaa samaan aikaan kun mielialalääkitys aloitetaan.

Aluksi lääkäri ehkä myös joutuu oikomaan väärinkäsityksiä: masennus ei ole koskaan potilaan omaa syytä vaan sairaus.

– Itselläni on tapana silloin sanoa, että samanlainen väärinkäsitys olisi, jos ajattelisi, ettei jalan katkeaminen ole sairaus.

Usein on syytä selvittää myös sitä, miksi masennuksen korjaaminen lääkityksellä on paikallaan.

– Niin voidaan parantaa toimintakykyä ja auttaa kestämään vaikeuksia, Karlsson korostaa.

Myös se on tärkeää, että masennuksen hoito aloitetaan mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Pitkittyessään se vaikeuttaa elämää hyvinkin pahasti, ja sen hoito käy vaikeammaksi.

Kalrsson muistuttaa, ettei mielialalääke suinkaan korvaa vaan yleensä täydentää masennuksen muuta hoitoa.

– Ainakin aluksi tarvitaan lääkkeen lisäksi jotakin psykologista hoitoa. Kuitenkin kolmen kuukauden kuluttua hoidon aloittamisesta tilanne tavallisesti helpottuu selvästi. Ylivoimaisesti suurin osa näistä potilaista toipuu täysin.

Helpotusta unettomuuteen

Aiemmin käytettyihin niin sanottuihin trisyklisiin masennuslääkkeisiin verrattuna uuden polven mielialalääkkeet ovat merkinneet masennusta sairastaville suurta muutosta parempaan. Niiden sivuvaikutukset ovat paljon vähäisempiä, ne ovat turvallisempia ja helpompia käyttää.

Toinen hyvä puoli ovat uusien lääkkeiden laaja-alaiset vaikutukset ja käyttöaiheiden kirjo. Nykyisin on jo paljon tietoa siitä, että mielialalääkkeet auttavat hyvin monenlaisissa ahdistuneisuushäiriöissä, pakko-oireisissa häiriöissä ja sosiaalisten tilanteiden peloissa.

Sen lisäksi niillä on yleisempiä vaikutuksia. Ne esimerkiksi parantavat impulssikontrollia ihmisillä, jotka saavat raivonpuuskia ja joilla on ehkä myös jokin persoonallisuushäiriö.

Kyllin pitkän aikaa käytettyinä mielialalääkkeet voivat auttaa myös univaikeuksiin ja korvata unilääkkeen varsinkin, jos unettomuus ja huono unen laatu on masennuksen oire. Seurauksena voi olla kierre, jossa masennus pahentaa unettomuutta ja unettomuus masennusta, Karlsson selittää.

Fyysisten kiputilojen hoitoon uusien mielialalääkkeiden tehosta on vasta alustavaa näyttöä. Kuitenkin toiminnallisissa vatsavaivoissa ja rintakivuissa, selkäkivuissa sekä migreenissä niistä on monille selvää apua. Myös fibromyalgiassa mielialalääkkeet voivat auttaa, ehkä siksi, että tähän kivuliaaseen sairauteen liittyy usein masennusta.

Takaisin omaksi itseksi

Yleensä mielialalääkettä käyttävä ei itsekään huomaa sen vaikutusta mitenkään, sillä olo paranee hitaasti ja pehmeästi.

– Vähitellen alkaa tuntua, että on ennallaan, sellainen kuin ennen masennuksen alkamista. Esimerkiksi nukkuminen, toiminta- ja keskittymiskyky alkavat parantua, Hasse Karlsson kuvailee.

Mielialalääkkeistä ei myöskään tule riippuvaiseksi, mutta vähäisiä lopettamisoireita ilmenee joskus. Elimistössä voi tulla vastareaktioita, kun serotoniiniaineenvaihdunta ei enää saa tukea. Jotkut tuntevat pieniä sähköiskumaisia säpsähdyksiä.

Yleensä vastareaktiot menevät ohi itsestään, mutta tarpeen vaatiessa lopettamisvaikutusta voidaan pehmentää pienentämällä annosta vähitellen viimeisten viikkojen aikana.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Asennesiivous tekee elämästä kukoistavampaa, neuvoo valmentaja ja improvisaattori Tuomas Mikkonen.

1. Leiki ja innostu

Tee tänään ainakin vartin ajan sitä, mikä innostaa ja missä olet parhaimmillasi. Ihanteellisia olosuhteita ei ehkä tule koskaan: puuttuu sopiva hetki tai rahaa, tai joku ilmestyy muistuttamaan aiemmista epäonnistumisista. Ole kuin historiaa tai ankeuttajia ei olisi. Jos pystyt kaikesta huolimatta nauttimaan puuhasta, sinulla menee hyvin. Anna kukoistuksen tuntua huomennakin.

2. Helli ja auta

Vältä kohtaamisia, jotka tekevät sinut huolista sairaaksi, jopa voimattomaksi. Kun maailman epäreiluus ja sosiaalisen median ahdistuneisuus vyöryvät päälle, vetäydy tynnyriin. Keskity sitten hellimään ja huolehtimaan heikommista. Voisitko auttaa jotakuta lastenhoidossa tai lähiseudun vanhuksia? Hyvän tekeminen lisää kukoistamista. Pessimismi sen sijaan passivoi.

3. Toimi ja rauhoitu

Sopiva määrä intohimoa innostaa kohti tavoitetta, mutta pakkotahtisuus stressaa. Luovu ajatuksesta, että olet korvaamaton. Myös liian leppoisa elämä ahdistaa, jos tuntuu, ettei omalla työllä tai olemassaololla ole merkitystä. Näiden välitilassa voi tavoittaa kukoistuksen, tunteen rauhasta, voimasta ja onnesta. Tärkeää on tasapaino tekemisen ja tekemättömyyden välillä.

Tuomas Mikkosen ajatuksista enemmän hänen kirjassaan 100 tapaa uudistua ja kukoistaa, Docendo 2018.

 

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Kun puoliso sairastuu tai vammautuu, kyseessä on iso kriisi. Arki muuttuu, sairastunut oireilee ja talous temppuilee. Kaikki pyörii sairauden ympärillä.

Miten ihmeessä terve puoliso jaksaa?

Se on kysymys, jota juuri kukaan ei muista kysyä. Olettamus on, että hän jaksaa, mutta kuinka kauan?

– Alkuun terve puoliso jaksaakin tsempata. Mutta jos tilanne jatkuu pitkään tai uusiutuu,  voimat vähenevät. Moni pari jää liian yksin, toteaa Liisa Välilä, Parisuhdekeskus Kataja ry:n toiminnanjohtaja ja psykoterapeutti.

Liisa Välilä tietää, mistä puhuu, sillä hän on pitkään taistellut puolisonsa Juhan erilaisten sairauksien keskellä.

– Kunpa joku kysyisi, miten terve puoliso jaksaa, Liisa Välilä summaa sekä omaa että kanssasiskojen kokemusta.

– Aina kysytään sairaan vointia, mutta terveen voimia harvoin tiedustellaan.

– Suomessa sairaus kyllä hoidetaan, mutta henkinen puoli jää valitettavasti usein huoltamatta, Välilä toteaa.

Tämän vuoksi Parisuhdekeskus Kataja on käynnistänyt laajan yhteistyön eri potilasjärjestöjen kanssa. Heillä on meneillään hanke Kun puoliso sairastuu, jossa koulutetaan ja kannustetaan terveydenhuollon ammattilaisia huomaamaan parisuhde ja perhe.

– Teetimme aiheesta myös kyselyn. Tuloksen voi  summata juuri tuohon toiveeseen: ”Kunpa joku kysyisi, miten siellä kotona menee!” Välilä jatkaa.

Miten suhteessa on puhuttu?

Liisa Välilä ymmärtää hyvin, että akuutin sairauden tullen voimat menevät arjesta selviämiseen. Silti puhuminen ja omien tunteiden tunnistaminen olisi paras lääke yhteyden säilyttämiseen.

– Sairastumistilanteessa korostuu, millainen on ollut pariskunnan puhumisen kulttuuri. Kaikille puhuminen ei ole yhtä luontevaa. Jos puhuminen on vaikeaa, asiantuntijan avusta olisi hyötyä.

– Lääkäreidenkin olisi hyvä kysyä, mikä on henkinen vointi ja mikä kannattelee.

Eri sairaudet tuovat erilaiset tunteet pintaan. Monissa tilanteissa sairastuneen toimintakyky saattaa muuttua, seksuaalisuus vähentyä ja mieliala vaihtelee. Voimat menevät sairauden kanssa kamppailuun.

– Täysin ymmärrettävää on, ettei sairastunut ihminen näe itseään realistisesti. Harva hoksaa olevansa hankala tai kiukkuinen kumppani, josta on vaivaa. Tästäkin olisi hyvä avoimesti puhua, Välilä sanoo.

Terve parisuhde perustuu vastavuoroisuuteen. Oleellista on edelleen muistaa kysyä, mikä antaa toisella kokemuksen rakastetuksi tulemisesta.

– Sitoutuminen ja rakkaus kantavat toivottavasti  vaikeassakin tilanteessa. Kannattaakin miettiä, mitä vielä voimme tehdä yhdessä  näillä mahdollisuuksi Ja kannattaa myös  etsiä ammattiapua suhteen tueksi.

Hyödyksi olisi myös sen keskusteleminen, onko pariskunta naimisissa sairauden kanssa vai toistensa kanssa. Eletäänkö elämää vain sairauden ehdoilla? Vaatiiko sairas osapuoli, että toinenkin luopuu elämästään?

– Paljon riippuu siitä, millaista perinnettä itse kantaa. Ääriesimerkki ovat huolenkantajat, ehkä useimmiten naiset, jotka kokevat, että sairastuneelle on omistauduttava ja luovuttava kaikesta muusta.

Muista hoitaa myös itseäsi

Joskus käy myös niin, että sairastunut osapuoli tulee hyvin mustasukkaiseksi. Kun hän ei pääse minnekään, toinenkaan ei saa nauttia elämästä.

– Tai saattaahan sairastunut ihminen joskus vaipua itsesääliin ja kokea olevansa uhri, jonka elämä on ohi.

Liisa Väliä muistuttaa, että harva on alun perin mennyt naimisiin sairauden kanssa. Koska kyseessä on uusi tilanne, myös pelisäännöt on syytä päivittää.

Jos terve osapuoli luopuu oman itsensä hoitamisesta, vaarana on uupuminen. Tuolloin ollaan tilanteessa, että raikasta happea ja uutta virtaa suhteeseen ei tule mistään.

– Terveen puolison kannattaa miettiä, miten hän tankkaa itseään. Liian usein käy niin, että pariskunta sinnittelee äärirajoille asti. Avuntarve uskalletaan tuoda esiin vasta romahtamispisteessä.

Siksi hyvässä vaiheessa ja terveenä ollessa kannattaisi keskustella tulevista haasteista: Jos jompikumpi sairastuu, mitä toiselta toivotaan?  Saako puoliso viedä intervallishoitoon, vaikka hän vastustelisi? Mitä toiselta toivoo sairauden tullen. Hoitotahtokin selkeyttää tilannetta.

Asiantuntijana toiminnanjohtaja, psykoterapeutti Liisa Välilä Parisuhdekeskus Kataja ry:stä. Lisätietoa hankkeesta Kun puoliso sairastuu.

Lue lisää Hyvä terveys 5/18, jossa on muotoilija Päivi Rintaniemen ja insinööri Markku Rintaniemen tarina, kun Markku sairastui vaikeahoitoiseen glaukoomaan. Tilaajana voit lukea koko lehden maksutta digilehdet.fi-palvelusta.