
Miten voisi vapautua ilmaisemaan tunteitaan, kun hellyys ja läheisyys tuntuvat vastenmieliseltä? Psykoterapeutti Sanna Aulankoski vastaa.
Millä keinolla saadaan ”tunteet pintaan?” En vihaa tai inhoa miehiä, mutta en vain osaa suhtautua heihin luontevasti. Olen lukenut seksuaaliterapeuttien kirjoituksia, mutta ei ole rahaa mennä vastaanotolle. En pidä suutelemisesta, en hyväilyistä enkä seksistä. En halua katsoa toisten suutelua tai hyväilyjä edes televisio-ohjelmissa tai elokuvissa. En osaa itkeä enkä nauraa vapautuneesti. Aikuisten kepposia ja pikku piloja pidän ihan mauttomina. Elämäni on rajoittunutta ja korrektia. Tahtoisin olla iloinen, vapaa ja avoin uudelle. NEITSYT 1961
Kerrot, ettet osaa suhtautua luontevasti miehiin etkä ole kiinnostunut läheisyydestä tai seksistä. Haluaisit olla iloinen ja avoin uudelle. Mainitsemasi ongelmat liittyvät todennäköisesti kahteen eri asiaan: seksuaalisuuteesi ja luonteeseesi.
Seksuaalisuuden merkitys ihmisille vaihtelee suuresti. Vaikka monelle seksi on olennainen osa elämää, kaikkia se ei lainkaan kiinnosta. On mahdollista, että kohdallasi on kyse siitä eli olet niin sanottu aseksuaali.
Täydellinen seksistä piittaamattomuus on hyvin harvinaista, minkä vuoksi aseksuaalin ihmisen ei välttämättä ole helppo tunnistaa tai ymmärtää identiteettiään. Osa aseksuaaleista kokee poikkeavasta seksuaalisuudestaan huolimatta romanttisia tunteita vastakkaista tai omaa sukupuolta kohtaan.
Mieti löytyykö elämästäsi hetkiä, jolloin olet kokenut jonkinlaista seksuaalista kiinnostusta tai jollain tavalla pitänyt läheisyydestä. Jos kyseisiä tilanteita on, saatat vielä oppia nauttimaan läheisyydestä, kunhan oikea ihminen osuu kohdalle. Jos et muista koskaan kokeneesi fyysistä vetoa ketään miestä tai naista kohtaan, sinun voi olla paras hyväksyä se, ettei seksuaalisuus ole sinun juttusi.
Elämyshakuisuus ja avoimuus kokemuksille ovat myös melko pysyvä piirre ihmisessä. On mahdollista, että edustat näissä ominaisuudessa sen toista ääripäätä.
Vaikka omaa persoonallisuutta ei ole helppo muuttaa, muutoksia siinä on mahdollista saada aikaan. Jos toivot muuttuvasi, tee seuraava ajatusleikki: Kuvittele, että avoimuutesi ja iloisuutesi lisääntyy hetkessä juuri sen verran kun toivot. Kuvaile, miten muutos näkyy elämässäsi. Mitä teet toisin kuin nyt? Ketkä ihmiset huomaavat muutoksen? Mistä? Kerro, minkälaista elämäsi on vuoden tai kahden kuluttua muutoksen juurruttua jo pysyväksi.
Ajatusleikki voi viedä ajatuksiasi uusille urille ja rohkaista uudistumaan pienin askelin. Yhtä hyvin voit kuitenkin pyrkiä hyväksymään itsesi sellaisena kuin olet. Kaikenlaisia ihmisiä tarvitaan. Mieti, mitä hyötyä elämässäsi on ollut ja tulee olemaan siitä, että olet keskimääräistä korrektimpi ihminen.
Pohdi lisäksi, mitä ominaisuuksia — luonteenpiirteitä, lahjoja tai taitoja — sinussa on, joista jo nyt olet kiitollinen. Voisitko kenties hyödyntää niitä entistä paremmin?
Valitsitpa itsesi hyväksymisen tai muuttumisen tien, voit elää onnellista elämää. Hyvän elämän ihmissuhteet voivat olla muitakin, kuin niitä, joihin kuuluu romantiikka tai seksi. Ja vaikka et ehkä koskaan tule olemaan räiskyvän iloinen tyyppi, voit nauttia elämästä omalla tavallasi hillitymmin.
Lue lisää Seksipulmista
Hyvän terveyden psykologit Sanna Aulankoski ja Mikael Saarinen vastaavat lukijoiden kysymyksiin. Voit lähettää kysymyksesti tästä.