Miksi tahdomme niin kiihkeästi määritellä, mikä on normaalia seksuaalisuutta, vaikka suurimmalla osalla rajat joustavat?

Seksuaaliterapeutti Maaret Kallio Väestöliitosta vastaa:

"Moni tulee seksuaaliterapiaan, koska haluaa selvittää, ovatko omat seksuaalisuutta koskevat käsitykset, tiedot ja mielikuvat normaaleja. Nykyään mietityttää myös se, onko tavallisuus seksissä normaalia.

Näissä yhteyksissä puhutaan myös peloista tai epäilyistä, että itsellä on homoseksuaalisia taipumuksia. Olen huomannut pelkojen johtuvan usein siitä, että ajatellaan jokaisen sijoittuvan yksiselitteisesti homo-, hetero- tai biseksuaalilaatikkoon.

Tämä käy ilmi, jos kysytään ’oletko homo?’ Vastaus on yleensä jotain ’en minä mikään homo ole, homothan on ihan erilaisia kuin minä’.

Kun keskustellaan lisää, käy usein ilmi, että vastaajan mielessä ovat stereotypioiden ääripäät, joita ei tunnista eikä tarvitsekaan tunnistaa itsessään.

Monipuolisempia näkemyksiä saan vastaanotollani, kun piirrän taululle janan, jonka toisessa päässä on sataprosenttisesti homo­seksuaali ja toisessa sataprosenttisesti heteroseksuaali ja näiden välissä biseksuaalit ihmiset. Sitten pyydän asiakasta sijoittamaan itsensä janalle. Kukaan ei koskaan ole
sijoittanut itseään kumpaankaan ääripäähän, useimmat eivät aivan lähellekään sitä. Terapiassa on ennen tätä keskusteltu seksuaalisista suuntautumisista ihmisen koko tunneskaalan näkökulmasta.

Kun seksuaalista suuntautumista lähestytään näin, vähenevät esimerkiksi omien seksifantasioiden normaaliuteen kohdistuvat epäilyt. Ei nimittäin ole kovinkaan epätavallista, että on myös omaan sukupuoleen liittyviä fantasioita tai satunnaisia kokemuksia.

Jos naisella on satunnaisia fantasioita hellyydenosoituksista toisten naisten kanssa, se ei välttämättä tarkoitta, että hän haluaisi toisia naisia. Tällainen fantasia voi toki kertoa homoseksuaalisista toiveista, mutta yhtä hyvin, että fantasioija haluaisi heterosuhteeseensa enemmän hellyyttä.

Mielestäni mennään metsään, jos homoseksuaalisuutta hahmotetaan vain seksuaalisten tekojen kautta. Vaistoan siinä kurinpidon henkeä ja asennetta 'me olemme parempia kuin te'. Oikeasti seksuaalisessa suuntautumisessa on kysymys siitä, miten kiintymys, tunteet ja halut ensi­sijaisesti suuntautuvat. Se on kaikkia elämänalueita koskettava henkilökohtainen ominaisuus.

Ahdaskatseisuus on erityisen turmiollista seksuaali-identiteettiään etsivälle nuorelle, joka aavistaa olevansa homoseksuaali. Jos vanhemmat tai muut tärkeät aikuiset eivät salli nuoren kasvaa omaksi itsekseen, hänen pitää kieltää itsensä säilyttääkseen välit. On sielun kuolema, jos joutuu tällä tavoin kantamaan vierasta itsessään."

Mutta uskon, että asennemuutos tulee vähitellen. Homoseksuaalisuus poistui Suomen rikoslaista 1971, tautiluokituksesta 10 vuotta myöhemmin. Rikollisuudesta ei enää kuule puhuttavan homoseksuaalisuuden yhteydessä, toivottavasti ei kohta sairaudesta tai poikkeavuudestakaan.”

Lue lisää seksipulmista

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Asennesiivous tekee elämästä kukoistavampaa, neuvoo valmentaja ja improvisaattori Tuomas Mikkonen.

1. Leiki ja innostu

Tee tänään ainakin vartin ajan sitä, mikä innostaa ja missä olet parhaimmillasi. Ihanteellisia olosuhteita ei ehkä tule koskaan: puuttuu sopiva hetki tai rahaa, tai joku ilmestyy muistuttamaan aiemmista epäonnistumisista. Ole kuin historiaa tai ankeuttajia ei olisi. Jos pystyt kaikesta huolimatta nauttimaan puuhasta, sinulla menee hyvin. Anna kukoistuksen tuntua huomennakin.

2. Helli ja auta

Vältä kohtaamisia, jotka tekevät sinut huolista sairaaksi, jopa voimattomaksi. Kun maailman epäreiluus ja sosiaalisen median ahdistuneisuus vyöryvät päälle, vetäydy tynnyriin. Keskity sitten hellimään ja huolehtimaan heikommista. Voisitko auttaa jotakuta lastenhoidossa tai lähiseudun vanhuksia? Hyvän tekeminen lisää kukoistamista. Pessimismi sen sijaan passivoi.

3. Toimi ja rauhoitu

Sopiva määrä intohimoa innostaa kohti tavoitetta, mutta pakkotahtisuus stressaa. Luovu ajatuksesta, että olet korvaamaton. Myös liian leppoisa elämä ahdistaa, jos tuntuu, ettei omalla työllä tai olemassaololla ole merkitystä. Näiden välitilassa voi tavoittaa kukoistuksen, tunteen rauhasta, voimasta ja onnesta. Tärkeää on tasapaino tekemisen ja tekemättömyyden välillä.

Tuomas Mikkosen ajatuksista enemmän hänen kirjassaan 100 tapaa uudistua ja kukoistaa, Docendo 2018.

 

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Kun puoliso sairastuu tai vammautuu, kyseessä on iso kriisi. Arki muuttuu, sairastunut oireilee ja talous temppuilee. Kaikki pyörii sairauden ympärillä.

Miten ihmeessä terve puoliso jaksaa?

Se on kysymys, jota juuri kukaan ei muista kysyä. Olettamus on, että hän jaksaa, mutta kuinka kauan?

– Alkuun terve puoliso jaksaakin tsempata. Mutta jos tilanne jatkuu pitkään tai uusiutuu,  voimat vähenevät. Moni pari jää liian yksin, toteaa Liisa Välilä, Parisuhdekeskus Kataja ry:n toiminnanjohtaja ja psykoterapeutti.

Liisa Välilä tietää, mistä puhuu, sillä hän on pitkään taistellut puolisonsa Juhan erilaisten sairauksien keskellä.

– Kunpa joku kysyisi, miten terve puoliso jaksaa, Liisa Välilä summaa sekä omaa että kanssasiskojen kokemusta.

– Aina kysytään sairaan vointia, mutta terveen voimia harvoin tiedustellaan.

– Suomessa sairaus kyllä hoidetaan, mutta henkinen puoli jää valitettavasti usein huoltamatta, Välilä toteaa.

Tämän vuoksi Parisuhdekeskus Kataja on käynnistänyt laajan yhteistyön eri potilasjärjestöjen kanssa. Heillä on meneillään hanke Kun puoliso sairastuu, jossa koulutetaan ja kannustetaan terveydenhuollon ammattilaisia huomaamaan parisuhde ja perhe.

– Teetimme aiheesta myös kyselyn. Tuloksen voi  summata juuri tuohon toiveeseen: ”Kunpa joku kysyisi, miten siellä kotona menee!” Välilä jatkaa.

Miten suhteessa on puhuttu?

Liisa Välilä ymmärtää hyvin, että akuutin sairauden tullen voimat menevät arjesta selviämiseen. Silti puhuminen ja omien tunteiden tunnistaminen olisi paras lääke yhteyden säilyttämiseen.

– Sairastumistilanteessa korostuu, millainen on ollut pariskunnan puhumisen kulttuuri. Kaikille puhuminen ei ole yhtä luontevaa. Jos puhuminen on vaikeaa, asiantuntijan avusta olisi hyötyä.

– Lääkäreidenkin olisi hyvä kysyä, mikä on henkinen vointi ja mikä kannattelee.

Eri sairaudet tuovat erilaiset tunteet pintaan. Monissa tilanteissa sairastuneen toimintakyky saattaa muuttua, seksuaalisuus vähentyä ja mieliala vaihtelee. Voimat menevät sairauden kanssa kamppailuun.

– Täysin ymmärrettävää on, ettei sairastunut ihminen näe itseään realistisesti. Harva hoksaa olevansa hankala tai kiukkuinen kumppani, josta on vaivaa. Tästäkin olisi hyvä avoimesti puhua, Välilä sanoo.

Terve parisuhde perustuu vastavuoroisuuteen. Oleellista on edelleen muistaa kysyä, mikä antaa toisella kokemuksen rakastetuksi tulemisesta.

– Sitoutuminen ja rakkaus kantavat toivottavasti  vaikeassakin tilanteessa. Kannattaakin miettiä, mitä vielä voimme tehdä yhdessä  näillä mahdollisuuksi Ja kannattaa myös  etsiä ammattiapua suhteen tueksi.

Hyödyksi olisi myös sen keskusteleminen, onko pariskunta naimisissa sairauden kanssa vai toistensa kanssa. Eletäänkö elämää vain sairauden ehdoilla? Vaatiiko sairas osapuoli, että toinenkin luopuu elämästään?

– Paljon riippuu siitä, millaista perinnettä itse kantaa. Ääriesimerkki ovat huolenkantajat, ehkä useimmiten naiset, jotka kokevat, että sairastuneelle on omistauduttava ja luovuttava kaikesta muusta.

Muista hoitaa myös itseäsi

Joskus käy myös niin, että sairastunut osapuoli tulee hyvin mustasukkaiseksi. Kun hän ei pääse minnekään, toinenkaan ei saa nauttia elämästä.

– Tai saattaahan sairastunut ihminen joskus vaipua itsesääliin ja kokea olevansa uhri, jonka elämä on ohi.

Liisa Väliä muistuttaa, että harva on alun perin mennyt naimisiin sairauden kanssa. Koska kyseessä on uusi tilanne, myös pelisäännöt on syytä päivittää.

Jos terve osapuoli luopuu oman itsensä hoitamisesta, vaarana on uupuminen. Tuolloin ollaan tilanteessa, että raikasta happea ja uutta virtaa suhteeseen ei tule mistään.

– Terveen puolison kannattaa miettiä, miten hän tankkaa itseään. Liian usein käy niin, että pariskunta sinnittelee äärirajoille asti. Avuntarve uskalletaan tuoda esiin vasta romahtamispisteessä.

Siksi hyvässä vaiheessa ja terveenä ollessa kannattaisi keskustella tulevista haasteista: Jos jompikumpi sairastuu, mitä toiselta toivotaan?  Saako puoliso viedä intervallishoitoon, vaikka hän vastustelisi? Mitä toiselta toivoo sairauden tullen. Hoitotahtokin selkeyttää tilannetta.

Asiantuntijana toiminnanjohtaja, psykoterapeutti Liisa Välilä Parisuhdekeskus Kataja ry:stä. Lisätietoa hankkeesta Kun puoliso sairastuu.

Lue lisää Hyvä terveys 5/18, jossa on muotoilija Päivi Rintaniemen ja insinööri Markku Rintaniemen tarina, kun Markku sairastui vaikeahoitoiseen glaukoomaan. Tilaajana voit lukea koko lehden maksutta digilehdet.fi-palvelusta.