Arjen kiireessä seksihalut saattavat sammua. Hiipunut halu ei syty itsestään eikä vaivaan löydy pilleriä.

Haluttomuus on ylivoimaisesti tavallisin naisten seksuaaliongelma. Siitä kärsii lähes jokainen nainen jossain elämänsä vaiheessa.

Naistentautien erikoislääkärin Mervi Halttusen mukaan ainakin osittain on kyse naisten laiskuudesta. Seksin eteen kiilaavat monet asiat: työ, lapset, harrastukset ja kotityöt. Seksille on varattu illan viimeinen hetki – jos energiaa enää riittää halujen herättelyyn. Jos uni painaa illalla, kannattaa mieluummin rakastella aamulla tai vaikkapa heti töiden jälkeen.

Läheisyys ja tahto

Usein haluttomuuden taustalla ovat parisuhteen ongelmat, joihin auttaa vain asiasta puhuminen ja parisuhteen hoitaminen. Loppujen lopuksi halu lähtee läheisyyden tunteesta, siitä, että toisen vieressä on hyvä olla.

Naisen pitää myös itse tahtoa haluta. On kysyttävä itseltä, haluaako elää haluttomana vai ei. Kukaan ulkopuolinen, esimerkiksi lääkäri, ei pysty virittämään naisen halua, sillä se on sisäsyntyistä. Hormoneilla on osansa seksuaalisuudessa, mutta yksinään hormonitkaan eivät auta.

- Voisi opetella ajattelemaan, että kun saan seksiä sopivasti, tulee hyvä olo, Halttunen sanoo.

Joskus haluttomuuden taustalla ovat omat estot. Halttunen kehottaa naisia esimerkiksi peilin avulla tutustumaan sukupuolielimiinsä. Se voi olla ensimmäinen askel oman seksuaalisuuden hyväksymisessä. Myös itsetyydytyksestä voi olla apua. Jos on ensin sujut oman alastoman kehonsa kanssa, on alastomana olo toisen kanssa helpompaa.

Se pieni ero…

Perusero naisen ja miehen välillä on yleensä se, että naisen pitää voida hyvin halutakseen seksiä ja mies voi hyvin, jos saa seksiä. Se tulee ottaa parisuhteessa huomioon.

- Miehen pitää panna nainen voimaan hyvin, Halttunen sanoo. Ja vastaavasti naisen pitää kertoa miehelle, mikä tuntuu hyvältä.

Erotiikkaan voi virittyä pukeutumalla seksikkäisiin alusvaatteisiin tai jollain muulla itse seksikkääksi kokemallaan tavalla.

Kompromissit kehiin

Harvoin halut kumppanin kanssa osuvat täysin yksiin. Kompromisseihinkin täytyy olla valmis. Jos toinen haluaa esimerkiksi kerran kuussa ja toinen kerran viikossa, voidaan seksiä harrastaa vaikkapa joka toinen viikko. Laatukin voi vaihdella, niin että välillä käytetään enemmän aikaa ja toisinaan naidaan pikaisemmin.

Molemmilla on myös oikeus vaatia hyvää oloa. Jos mies saa ennenaikaisen siemensyöksyn, ei seksin tarvitse loppua siihen. Seksiä voi jatkaa käsin tai apuvälineillä.

Jos seksi sattuu

Syy haluttomuuteen voi olla myös biologinen. Taustalla voivat olla tulehdukset, kuukautis- tai endometrioosikivut. Näihin kaikkiin löytyy apua.

Vaihdevuosi-iässä limakalvot kuivuvat ja yhdyntä muuttuu kivuliaaksi, Hormonikorvaushoidon lisäksi voi kokeilla emättimeen laitettavaa estrogeenivoidetta tai apteekista saatavaa liukastusvoidetta. Tulehdukset ja kivut talttuvat oikealla lääkityksellä. Vulvodynia on sairaus, jossa naisen koko emättimen aukon seutu on kosketusarka. Siihen auttavat trisykliset masennuslääkkeet.

Lue lisää haluttomuudesta.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

5 vaaranmerkkiä ja 10 askelta kohti parempaa oloa.

 1. KIUKKUISUUS Jatkuva ärtymyksen tunne, erityisesti pinnan palaminen kotona. Tavallisia ovat myös yllättävät ja voimakkaat tunteenpurkaukset. Tunnelma on kireä eikä mikään naurata.
 2. STRESSIOIREET Päänsäryt ja selkäkivut lisääntyvät, sydän hakkaa, vatsa oireilee ja unihäiriöt piinaavat. Sosiaalinen elämä ei kiinnosta. Mieli tekee makeaa ja vain alkoholi antaa rentoutusta.
 3. JATKUVA VÄSYMYS Uni ei virkistä. Jatkuva väsymys, nukahtamisvaikeudet ja keskellä yötä heräily voivat olla merkkejä uupumuksesta tai masennuksesta. Iltaisin tekee mieli vain vajota sohvalle.
 4. MIELIALAN LASKU Suhtaudutko asioihin yhä useammin kielteisesti? Onko töissä kivaa? Menetkö mielelläsi töihin? Saatko aikaan sen, mitä pitääkin? Jaksatko liikkua tai harrastaa töiden jälkeen? Vai huomaatko miettiväsi murheita ja kokevasi itsesi entistä huonommaksi.
 5. TYÖ EI KIINNOSTA Et jaksa enää innostua mistään eikä luovuus kuki. Asenne työtä ja itseä kohtaan muuttuu kyyniseksi. Työ alkaa tuntua turhalta tai mahdottomalta.

10 askelta ylös uupumuksesta

 1. ARVIO TILANNE: Pysähdy. Mieti, mistä tilanne johtuu. Mitä tästä seuraa, jos jatkat näin? Voitko tehdä jotain toisin? Voitko ottaa aikalisän?
 2. ETSI APUA: Kuka tai mikä voisi auttaa sinua? Voitko keskustella esimiehen kanssa? Miten työt voisi organisoida? Auttaisiko työterveyshuolto?
 3. OTA LUPA LEVÄTÄ: Jokaisessa päivässä tulisi olla hetkiä rentoutumiselle. Osaatko antaa asioiden vain olla? Jos työssä on tiukkaa, vapaa-ajan olisi hyvä olla ohjelmoimatonta.
 4. MÄÄRITTELE ARVOSI: Mieti ja kirjoita paperille, mikä Sinulle on elämässä tärkeää? Mille asioille haluat antaa aikaasi ja uhrata voimiasi? Mistä haluaisit, että Sinut muistetaan?
 5. HUOMAA TOIMINTASI: Osaatko kieltäytyä ylitöistä vai uhraudutko aina? Tunnetko syyllisyyttä, jos pidät puolesi?
 6. KIITÄ ITSEÄSI: Kun lähdet töistä, tee kerrankin lista kaikesta siitä, mitä olet saanut päivän mittaan aikaan. Kiitä itseäsi! Muista, että vähempikin riittää.
 7. KERÄÄ OIVALLUKSET: Ota talteen kultajyvät eli onnistumiset matkan varrelta. Mikä on toiminut ja miksi?
 8. KOKEILE MUUTOSTA: Etsi eri toimintamalleja. Yritä toimia hiukan toisin. Sekin on osa muutosta, että hyväksyt sen, ettet aina pysty etkä onnistu.
 9. HYVÄKSY LEMPEÄSTI: Myötätuntoa voi harjoittaa itseäänkin kohtaan. Muista kuitenkin, että asenteesi toisiin vaikuttaa siihen, miten itseesi suhtaudut.
 10. PYSY NYKYHETKESSÄ: Harjoittele tuomaan ajatukset nykyhetkeen. Päästä irti menneistä ja tulevista, sillä nyt kaikki saattaa olla aivan hyvin. Tällä minuutilla ei ole mitään hätää.

Asiantuntija: kuntoutuspsykologi Heli Nurmi, Härmän Kuntoutus oy.

Barbie-näyttelyn tulo Kansallismuseoon on herättänyt hirveästi muistoja ja keskustelua.

Minulle Barbeista tulee mieleen isä. Kerran 60-luvulla, kun olin pikku tyttö, isä oli Pariisissa työmatkalla ja lähetti sieltä kiiltävän postikortin minulle. Tärkein lause oli tämä: ”Menen huomenna katsomaan Barbien vaatteita.”

Isä oli ajatellut minua siellä Eiffel-tornin juurella. Isä tiesi, mikä minua kiinnostaa. Hienosti sanottuna: koin tulleeni nähdyksi.

Nyt olen 56-vuotias, enkä käännä Barbeille selkääni, vaikka niitä kuinka kritisoitaisiin.

Mitäs pahaa niissä Barbeissa taas olikaan? Entä mitä hyvää?

Onneksi feministikavereiden kanssa on helppo puhua barbeista. Hannele Harjunen on yliopistonlehtori Jyväskylän yliopistossa. Hän sanoo heti, että barbit ovat klassinen esimerkki niin sanotun epärealistisen naisvartaloihanteen pönkittämisestä. Vaikutteitahan saadaan populaarikulttuurin kuvastosta, johon kuuluvat myös muoti, mallit ja elokuvatähdet.

Mutta. Barbie on ollut myös parantamassa naisten ja tyttöjen asemaa. Se sai heti rooleja, jotka eivät olleet tytöille tyypillisiä, olihan se astronautti ja presidenttiehdokaskin jo kymmeniä vuosia sitten.

Sitä paitsi oikeasti tytöt ovat toimijoita, jotka leikkivät barbeilla ihan mitä huvittaa, eivätkä pysy tarjotuissa rooleissa. Hannelen Barbie oli Ursula, asianajaja, joka harrasti ampumista.

”Minähän rakastin Barbeja”, hän sanoo.

Vanha ystäväni Leena-Maija Rossi on sukupuolentutkimuksen yliopistonlehtorina Lapin yliopistossa. Hän sanoo, että Barbiet ovat todella ristiriitainen juttu naisen elämässä. Niinpä.

Hämmentävää, että tytöille on tuotettu leluksi aikuinen nainen. Ja sitten lelun mahdoton ruumiinkuva on alkanut edustaa aikuisille naisille ihannetta.

Mutta. Ehkä Barbien kroppa on niin älyttömän karrikoitu, että sen ohittaa saamatta mitään ”ruumisvaatimuksia”. Lapsena Barbien käsittämättömälle vyötärölle naurettiin, sanoo Leena-Maija.

En minä halunnut näyttää barbilta. Kun nyt hypistelin isän Pariisista tuomaa Barbien iltapukua, yllätyin. Tajusin, että 2000-luvun alussa, kun pääsin Linnan juhliin, olin teettänyt itselleni saman mallisen puvun.

Barbie-leikeissä sai täysillä nauttia vaatteiden yliampuvasta estetiikasta, sanoo Leena-Maija. Hänen räätälimummunsa teki barbeille vaatteita ja selvisi pienistä saumoista helposti.

Meillä molemmilla oli myös musta barbi. Olihan sitä moninaisuutta. ”Lapsikin ymmärsi, ettei kauneusihanteen tarvitse olla valkoinen”, sanoo Leena-Maija.

Barbien aikuisuus on mainio pointti. Vauvanuket vasta sitovatkin tytöt tiettyyn rooliin. Aikuista naista ei ole pakko hoivata. Päinvastoin.

Facebookissa Kasia Babisin sarjakuvaan tuli satoja kommentteja, joissa muistellaan leikkejä. Barbeilla on sodittu, niitä on pudotettu portailta (turistit tippuivat kalliolta), hirtetty rikoksista, haudattu kompostiin, josta ne nousivat zombeina, pehmoeläimet ovat raadelleen niitä... Ja tietysti Barbeilla on ollut villiä seksiä.

Minulta löytyy Barbien irtopää, jolle on kuulakärkikynällä tehty Kissanaisen naamio.

Pyssyleikkejä paheksutaan. Barbileikkien väkivaltaisuutta ei ole edes huomattu. Se vähän hymyilyttää.