Arjen kiireessä seksihalut saattavat sammua. Hiipunut halu ei syty itsestään eikä vaivaan löydy pilleriä.

Haluttomuus on ylivoimaisesti tavallisin naisten seksuaaliongelma. Siitä kärsii lähes jokainen nainen jossain elämänsä vaiheessa.

Naistentautien erikoislääkärin Mervi Halttusen mukaan ainakin osittain on kyse naisten laiskuudesta. Seksin eteen kiilaavat monet asiat: työ, lapset, harrastukset ja kotityöt. Seksille on varattu illan viimeinen hetki – jos energiaa enää riittää halujen herättelyyn. Jos uni painaa illalla, kannattaa mieluummin rakastella aamulla tai vaikkapa heti töiden jälkeen.

Läheisyys ja tahto

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Usein haluttomuuden taustalla ovat parisuhteen ongelmat, joihin auttaa vain asiasta puhuminen ja parisuhteen hoitaminen. Loppujen lopuksi halu lähtee läheisyyden tunteesta, siitä, että toisen vieressä on hyvä olla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Naisen pitää myös itse tahtoa haluta. On kysyttävä itseltä, haluaako elää haluttomana vai ei. Kukaan ulkopuolinen, esimerkiksi lääkäri, ei pysty virittämään naisen halua, sillä se on sisäsyntyistä. Hormoneilla on osansa seksuaalisuudessa, mutta yksinään hormonitkaan eivät auta.

- Voisi opetella ajattelemaan, että kun saan seksiä sopivasti, tulee hyvä olo, Halttunen sanoo.

Joskus haluttomuuden taustalla ovat omat estot. Halttunen kehottaa naisia esimerkiksi peilin avulla tutustumaan sukupuolielimiinsä. Se voi olla ensimmäinen askel oman seksuaalisuuden hyväksymisessä. Myös itsetyydytyksestä voi olla apua. Jos on ensin sujut oman alastoman kehonsa kanssa, on alastomana olo toisen kanssa helpompaa.

Se pieni ero…

Perusero naisen ja miehen välillä on yleensä se, että naisen pitää voida hyvin halutakseen seksiä ja mies voi hyvin, jos saa seksiä. Se tulee ottaa parisuhteessa huomioon.

- Miehen pitää panna nainen voimaan hyvin, Halttunen sanoo. Ja vastaavasti naisen pitää kertoa miehelle, mikä tuntuu hyvältä.

Erotiikkaan voi virittyä pukeutumalla seksikkäisiin alusvaatteisiin tai jollain muulla itse seksikkääksi kokemallaan tavalla.

Kompromissit kehiin

Harvoin halut kumppanin kanssa osuvat täysin yksiin. Kompromisseihinkin täytyy olla valmis. Jos toinen haluaa esimerkiksi kerran kuussa ja toinen kerran viikossa, voidaan seksiä harrastaa vaikkapa joka toinen viikko. Laatukin voi vaihdella, niin että välillä käytetään enemmän aikaa ja toisinaan naidaan pikaisemmin.

Molemmilla on myös oikeus vaatia hyvää oloa. Jos mies saa ennenaikaisen siemensyöksyn, ei seksin tarvitse loppua siihen. Seksiä voi jatkaa käsin tai apuvälineillä.

Jos seksi sattuu

Syy haluttomuuteen voi olla myös biologinen. Taustalla voivat olla tulehdukset, kuukautis- tai endometrioosikivut. Näihin kaikkiin löytyy apua.

Vaihdevuosi-iässä limakalvot kuivuvat ja yhdyntä muuttuu kivuliaaksi, Hormonikorvaushoidon lisäksi voi kokeilla emättimeen laitettavaa estrogeenivoidetta tai apteekista saatavaa liukastusvoidetta. Tulehdukset ja kivut talttuvat oikealla lääkityksellä. Vulvodynia on sairaus, jossa naisen koko emättimen aukon seutu on kosketusarka. Siihen auttavat trisykliset masennuslääkkeet.

Lue lisää haluttomuudesta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla