Parisuhteen suurin haaste on selvitä riidasta ilman, että sortuu kumppanin arvosteluun ja tuomitseviin ajatuksiin.

Huono riita on kuin kuoppa, jota kaivetaan yhdessä. Molemmat ovat siihen osasyyllisiä mutta eivät osaa lopettaa, ennen kuin ollaan jo syvällä.

Psykologi ja psykoterapeutti Arto Pietikäinen opettaa tunnistamaan, milloin parisuhderiidat alkavat toistaa itseään.

Varmin tapa jatkaa kamppailua on arvostella toista. Jokaisessa piilee arvosteleva mieli, joka voimistuu sitä mukaa, kun ensihuuma laantuu. Syyttelemme toista mielessämme: ”Hän ei ole koskaan kiltti minulle” ja ”Hän sanoo noin, koska haluaa vain loukata.” Mielen varoitus­äänet usein liioittelevat ja ylitulkitsevat. Riita on valmis.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Jotta voit säilyttää parisuhderauhan, opettele muutama yksinkertainen konsti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

1. Tunnista halusi vertailla

Muiden elämä saattaa näyttää täydelliseltä ja parisuhde idyllin perikuvalta. Totuus on, että kaikki elävät arkea pyykkivuorien ja tiskikasojen keskellä. Vertailu ei kannata, parempi on keskittyä elämään omaa eikä muiden suhdetta. 

2. Pysäytä arvostelukone

Mieli tuottaa helposti selityksiä ja teo­rioita puolison ajatuksista. Luulet tietäväsi, miksi hän käyttäytyy huonosti sinua kohtaan. Ne ovat omia tulkintojasi, eivät totuuksia. Jos jokin asia mietityttää, kysy. Älä oleta.

3. Vaadi vähemmän

Joskus saat mitä haluat, joskus et. Jos vaadit toiselta paljon, myös pettymys tuntuu kohtuuttoman suurelta. Se, että osaa olla tyytyväinen siihen, mikä toisessa on hyvää, on hieno taito.

4. Lopeta lapiointi

Voit valita, kiukutellako vai rauhoittua. Vaikka olisit keskellä riitaa, voit katkaista sen, jos niin päätät ja tahdot. Monesti olemme sokeita omille tavoillemme riidellä ja käsitellä tunteitamme: saatamme teoillamme ja sanoillamme vain syventää kuoppaa, vaikka suhdetta pitäisi viedä parempaan suuntaan.

Kriisitilanteita ei voi välttää, mutta aina voi riidellä oikein.

Lopeta lapiointi vinkki on osoitettu toimivaksi.

Minua ei haittaa, vaikka puolisoni kanta sotii täysin minun kantaani tai ajatusmalliani vastaan. Olin sitten pohtinut asiaa vuosia tai muuten vaan täysin varma omasta kannanstani. On pelkästään mahtavaa tietää puolisoni kanta ja voimakas halu pysyä sen takana.

Muistan eräänkin automatkan, jossa riitelimme jostain ajatusmallista. "Et voi olla tosissasi, pälä pälä...", "Ei, kyllä nyt ajattelet tyhmästi, entä jos...." Mutta hetkeä myöhemmin vaihdoimme aihetta lennosta. Kannat ei ole muuttunut tähän päivään mennessä ja sehän laajentaa rikkauttamme perheenä.

  • ylös 13
  • alas 8
Sisältö jatkuu mainoksen alla