perfektionisti, psykoterapia
Kuva Shutterstock

Tunnistamme kaikki perfektionistin, joka ei hyväksy kuin niin täydellisen suorituksen, että se estää häntä elämästä.

"Mulle on tärkeätä tehdä asiat hyvin, en tykkää tehdä asioita puolittain."

Asenne on kunnioitettava, mutta jos samanaikaisesti kärsii ahdistuksesta, unettomuudesta, masennuksesta tai syömishäiriöstä, tilanne on huolestuttava. Pahimmillaan jatkuva perfektionismi kahlitsee kuin mikä tahansa psyykkinen oire.

Mik√§ panee ihmisen t√§ss√§ ep√§t√§ydellisess√§ maailmassa vaatimaan itselt√§√§n niin t√§ydellist√§, ett√§ h√§nen on l√§hes koko ajan ‚Äď paitsi juuri voiton hetkell√§ ‚Äď paha olla?

Jossain ammateissa perfektionismi on hyväksi.

On suorastaan välttämätöntä, että kirjan oikolukija on työssään perfektionisti, muuten lukija joutuu kärsimään kirjoitusvirheistä. Myös sillan kantokyvyn laskijan on paikallaan tavoitella täydellisyyttä, muuten silta romahtaa. Sen sijaan jos metsän istuttaja juuttuu siihen, että taimet eivät ole tarpeeksi suorissa rivissä, istutus ei etene.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

‚Äď Joskus perfektionismi johtaa alisuoriutumiseen, koska ei uskalla tarttua uusiin haasteisiin, sanoo psykoterapeutti, psykologi Nina Pyykk√∂nen.

Pahimmillaan liiallinen täydellisyyden tavoittelu syö ihmistä ja estää nauttimasta työnsä tuloksista. Suurpiirteisyyden puute jämähdyttää tuttuihin turvallisiin kuvioihin, joissa tietää selviävänsä, mutta joista puuttuu seikkailu.

Epähienot kysymykset ja piiloviestit ruokkivat

Opiskelijoissa on paljon kympin tyttöjä, joille on tärkeää olla paras niin harrastuksissa, opiskelussa kuin yksityiselämässä. Ylioppilaiden terveydenhuollossa ongelma on tuttu. Selfiet kertovat ulkoisen kauneuden palvonnasta ja kaikkivoipaisuuden harha on vallalla kaikkialla.

Ulkoista menestyst√§ ruokkivat my√∂s vanhempien ihmisten ep√§hienot kysymykset: ‚ÄĚP√§√§sitk√∂ opiskelemaan, mit√§ sinusta tulee isona?‚ÄĚ

Hei haloo, sietäisitkö itse sitä, että sinulta udeltaisiin potkuista tai nöyryytyksistä ilman, että olet näyttänyt vihreää valoa kysymyksen esittäjälle. Jostain syystä nuoret vain tuntuvat olevan vapaata riistaa.

Perfektionistin ongelma on myös siinä, että hän saa monesti lähiympäristöltään kaksoisviestejä. Toisaalta häntä kehotetaan hellittämään mutta toisaalta kiitellään.

‚ÄĚKyll√§ sin√§ sitten jaksat ja ehdit, miten oletkin niin aikaansaava, ett√§ sitten y√∂ll√§ viel√§ kirjoitit v√§it√∂skirjaa.‚ÄĚ

Usein hyvät ohjeemme voivat aiheuttaa enemmän hallaa kuin hyötyä.

‚ÄďOngelmana on sekin, ett√§ yhteis√∂t ovat h√∂llentyneet, Pyykk√∂nen pohtii.

Tietotekniikka on luonut tilanteen, jossa koneen kautta voi opiskella ilman elävää yhteyttä toisiin opiskelijoihin. Ihminen on kuitenkin pohjimmiltaan laumaeläin. Ryhmä on ihmiselle luonnollinen olotila ja yksinään eteenpäin pyrkiessä pienet vastoinkäymiset saavat kohtuuttomat mittasuhteet.

Täydellisyys yrittää suojata mitättömyydeltä

‚ÄĚEn voi k√§sitt√§√§, miten en saanut parasta numeroa. En saanut sit√§ mit√§ odotin, onko minussa jotain vinossa.‚ÄĚ

‚Äď Usein liiallinen t√§ydellisyyteen pyrkiminen on merkki itsetunnon hauraudesta, Nina Pyykk√∂nen sanoo.

Silloin on jatkuvasti kaikkialla todistettava olevansa paras, muuten uhkaa musertava huonouden ja hylätyksi tulemisen tunne. Se on suoja mitättömyyden tunnetta vastaan.

‚Äď Kun ydintunne itsest√§ on huono, ihminen tarvitsee koko ajan todistuksia siit√§, ett√§ on hyv√§. Silloin kaipaa itsetunnon p√∂nkityst√§ jatkuvasti.

Esimerkiksi seurustelusuhteen p√§√§ttymisen j√§lkeen perfektionisti ei l√§hde miettim√§√§n, mit√§ suhteessa tapahtui, vaan putoaa siet√§m√§tt√∂m√§√§n huonouden tunteeseen. ‚ÄĚNyt se paljastui, mit√§ olen yritt√§nyt piilotella: ei kukaan minua voi kuitenkaan rakastaa.‚ÄĚ

Perfektionisti itsekin tajuaa usein, että pingottamisessa ei ole järkeä, mutta silti omien toimintatapojen muuttaminen on hankalaa.

Epätäydellinen vanhempi antaa tilaa lapselle

Mitä perfektionismi ihmisessä palvelee? Pyykkösen mukaan ei pitäisi katsoa vaan ulkoista oiretta vaan olisi mentävä syvemmälle ihmismieleen.

‚Äď Jos lapsena on hyv√§ksytty sellaisena kuin on, ihmiselle kasvaa terve itsetunto ja syntyy turvallisuuden kokemus: olen riitt√§v√§n hyv√§ sellaisena kuin olen. Mik√§√§n ulkoinen vastoink√§yminen ei romuta itsetuntoa t√§ydellisesti.

Silloin huonon numeron saaminen ei paina ep√§toivoon. ‚ÄĚEhk√§ en valmistautunut tarpeeksi, ensi kerralla yrit√§n paremmin.‚ÄĚ Tai: ‚ÄĚKoe oli yksinkertaisesti liian vaikea.‚ÄĚ

Hetkellisen harmituksen j√§lkeen oma n√§kemys itsest√§ palautuu aika pian. ‚ÄĚEi t√§m√§ takapakki maata kaada, olipa aika minunkin kokea nelosten sarja. Liian hyvin menikin, t√§m√§ palauttaa maan pinnalle.‚ÄĚ

Useimmat ihmiset seikkailevat keskivertojen maailmassa, jossa hyväksytään tai melko hyvä.

‚Äď Kun oman arvon kokemus on vaurioitunut ihan pienen√§, n√§in ei tapahdukaan. Vastoink√§ymisen tullessa ihminen kokee olevansa perustaltaan huono. Pikkulapsena sis√§istynyt kuva itsest√§ kelpaamattomana todentuu.

Pyykkönen kuitenkin lohduttaa, että vanhemmilta ei vaadita täydellisyyttä. Päinvastoin kaikissa on epätäydellisyyttä, mutta tärkeintä on, että se myönnetään. Epätäydellisyytensä myöntävä vanhempi antaa lapselle tilaa kasvaa omaksi vahvaksi itsekseen.

Elämä tuo vastaan mahdollisuuksia muuttua

Uudet elämäntilanteet muuttavat ihmistä: vanheneminen, parisuhde, lasten saaminen, omien vanhempien vanheneminen. Elämän saatossa suhteellisuuden taju lisääntyy.

Kun ihminen kypsyy, käsitys itsestä muuttuu realistisemmaksi. En olekaan kaikkivoipa! Toiseksi paras on ihan hyvä, eikä toiseksi huonoin maata kaada.

‚Äď Lapsien syntym√§ antaa usein uuden mahdollisuuden k√§sitell√§ omaa lapsuuttaan, kun v√§yl√§t tiedostamattomaan avautuvat. Nuori √§iti voi ottaa k√§sittelyyn my√∂s suhteensa omaan √§itiin. Tarpeeksi kyps√§ √§iti jaksaa ottaa vastaan tytt√§ren pohdinnat omasta lapsuudestaan. T√§ss√§ vaiheessa √§itien ja tytt√§rien v√§lit usein paranevat.

‚Äď My√∂s hyv√§ turvallinen puoliso voi tarjota mahdollisuuden korvaaviin kokemuksiin. Avioliitossa on varottava kuitenkin, ett√§ ei ala vaatia sit√§, ett√§ puolison on paikattava kaikki haavat. Puoliso ei voi olla vanhempi.

Terapiakin voi palauttaa ilon, jouston ja leikin

Terapiaa vetäessään Nina Pyykkönen on nähnyt monien asiakkaittensa löy¬tävän elämän ilon uudelleen. Yleinen väärinkäsitys on, että psykoterapia muuttaa ihmisen toisenlaiseksi. Pikemminkin se auttaa tulemaan enemmän omaksi itsekseen. Monista tulee joustavampia, leikillisempiä, ja avoimempia. Sanalla sanoen, enemmän ihmisiä.

‚ÄĚOn kuin jokin olisi vapautunut minussa. Ilo palasi ja uskallan menn√§ uusiin tilanteisiin j√§nnitt√§m√§tt√§.‚ÄĚ

‚Äď Monet ammatti-ihmisetkin ovat hyvin vaativia itse√§√§n kohtaan, Nina Pyykk√∂nen my√∂nt√§√§.

On hyvä oppia tunnistamaan oma kohtuuton ankaruutensa, sanoa itselleen, että vähempikin riittää.

‚Äď Otan itsekin k√§ytt√∂√∂n lempe√§n √§√§nen mieless√§ni silloin, kun olen itse√§ni kohtaan kohtuuton.

Asiantuntija: Nina Pyykkönen, psykologian lisensiaatti, psykoterapian erikoispsykologi ja psykoterapeutti.

Psykoterapeutin vinkkejä perfektionistille

  • Oivalla, ett√§ t√§ydellisyydentavoittelu toimii suojana itsetunnon hauraille kohdille.
  • Pohdi, tuottaako toimintatapasi sinulle tai l√§heisillesi k√§rsimyst√§. Mik√§li n√§in on, haluaisitko siihen muutosta?
  • Opettele tunnistamaan omia toimintamallejasi. Reagoinko vaikeisiin tunteisiin pyrkim√§ll√§ viel√§ t√§ydellisemp√§√§n? Yrit√§nk√∂ s√§√§dell√§ sis√§ist√§ pahaa oloa tekem√§ll√§ ulkoisesta todellisuudesta t√§ydellisen?
  • Kyseenalaista toimintamallejasi: Onkohan oikeasti niin, ett√§ jotain kamalaa tapahtuu jos en saa parasta arvosanaa? Voisiko olla ihan normaalia ep√§onnistua v√§lill√§?
  • Anna mieless√§si tilaa anka¬¨ruuden rinnalla lempe√§lle sis√§iselle √§√§nelle: kun tuntuu silt√§, ett√§ olet huono, kuuntele huolehtivaa ja hyv√§ksyv√§√§ √§√§nt√§, joka sanoo: "Olet riitt√§v√§n hyv√§ omana itsen√§si, v√§hempikin suoritus riitt√§√§."
  • Jos koet olevasi umpikujassa, hae ammattiapua.
Sisältö jatkuu mainoksen alla