Kuva Jaakko Lukumaa
Kuva Jaakko Lukumaa

Koulun alku tuli minulle yllätyksenä. Koulussa oli ihan
erilaista kuin olin ajatellut.

Muistan kuinka kävelin toisena tai kolmantena koulupäivänä kotiin ja tajusin, että minun pitäisi nyt käydä koulussa joka päivä, monta vuotta.
Se tuntui omituiselta.

Vielä yllättävämpää kuitenkin oli, että koulu sitten monta vuotta myöhemmin tosiaan loppui. Kun oli vuosikausia tehnyt sitä, mitä opettajat käskivät, tuntui oudon satunnaiselta valita alansa itse ja olla opiskeluistaan itse vastuussa.
Mutta se vasta yllättikin, että opiskelutkin päättyivät ja piti mennä töihin.

Muistan kuinka olin ollut viikon verran töissä ja lähdin taas kerran
neljältä kotiin ja kävelin parkkipaikan halki ja tajusin, että minun pitäisi käydä täällä lopun ikääni. Se jotenkin järkytti.

Kun se työ vuotta myöhemmin yllättäen loppui, olin hyvin yllättynyt.

Luulisi ettei lapsen syntymä tule yllätyksenä, kun sitä ehtii sentään yhdeksän kuukautta joka päivä ajatella, mutta olihan se valtava yllätys.

Olin itse ihan juuri heittänyt viimeisen leluni koppaan, nyt minun piti pitää huolta jostakin toisesta, todellisesta olennosta.

Myöhemmin yllätyin kyllä siitäkin, kuinka nopeasti lapset kasvavat. En vieläkään ymmärrä, kuinka vuodet voivat sillä tavalla vilahtaa ohi. Juuri kun olisin osannut olla isä, lapset lakkasivat tarvitsemasta minua.

On yllättävää asua Vääksyssä. Joskus kun kävelen kanavan reunaa, seisahdun oikein ihmettelemään, kuinka minä täällä olen, turkulaispoika.

Ja siinä minä sitten seison ja katselen maisemia ja hämmennyn kun tajuan, että voisin siis yhtä hyvin asua Juvalla, Alavudella tai Konginkankaalla. Ja että Juvalla, Alavudella ja Konginkankaalla täytyy siis asua paljon ihmisiä, jotka voisivat yhtä hyvin asua Vääksyssä.
Se on jotenkin, no, yllättävää.

En tunne kotikaupunkiani enää. Yllätyn aina kun käyn siellä, sillä
luulen saapuvani siihen Turkuun, joka minulla on päässäni, mutta
saavunkin ihan eri kaupunkiin.

Ihmiset todella yllättävät. Juuri kun luulin käsittäneeni, millainen joku on, hän muuttuu, vaihtaa suuntaa, yllättää.

Ihmisillä on kummallisia harrastuksia, kummallisia kiinnostuksen kohteita ja he matkustavat kummallisiin paikkoihin. Miten se enokin niin uhkarohkea oli, että lähti kiertämään Vietnamia? En olisi ikinä arvannut.

Ja miksi minä en uskalla enää lähteä, vaikka nuorena halusin?

Joskus taas sattuu, että vieras ihminen tuntuu oudon tutulta. Tuollainen molemminpuolinen ymmärryksen hetki liikuttaa. Olemme sittenkin samassa maailmassa, yhdessä yrittämässä. Se on hieno tunne, se yllättää aina.

Vanhuudesta en tiedä mitään. Luulen siitä kaikenlaista, pelkästään sivusta katselemalla, mutta kun se saapuu, se on luultavasti jotakin ihan muuta. Ainakin keski-ikä tuli minulle täytenä yllätyksenä. Olen 47-vuotias, ja ruumiini käsittää sen, mutta mieli ei millään.

Yllättävintä keski-iässä on kuitenkin se, kuinka samanlaisena kaikki aina toistuu. Tuntuu että kaiken on tehnyt jo monta kertaa.

Juhlapyhinä huomaan, että sanon jopa samoja lauseita. On hyvin mahdollista, että olen lausunut jonkin yhden ja saman asian nyt kymmenenä jouluna peräkkäin. ”Riisipuuro on tosi hyvää kunhan sitä ei syö liikaa.”

Uudenvuodenaattona lausun aina samat mielipiteeni raketeista.
Tällaista jumiutumista pitäisi varmaankin karttaa. Mutta jostakin syystä, jota en ihan ymmärrä, asioiden toistuminen tuntuu minusta paremminkin mukavalta. Elämältä.

Täytyy sanoa, että se on yllättänyt minut.

Lue lisää Tammisia

Petri Tamminen on vääksyläinen kirjailija, joka tekee taidetta nolostelustaan.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

5 vaaranmerkkiä ja 10 askelta kohti parempaa oloa.

 1. KIUKKUISUUS Jatkuva ärtymyksen tunne, erityisesti pinnan palaminen kotona. Tavallisia ovat myös yllättävät ja voimakkaat tunteenpurkaukset. Tunnelma on kireä eikä mikään naurata.
 2. STRESSIOIREET Päänsäryt ja selkäkivut lisääntyvät, sydän hakkaa, vatsa oireilee ja unihäiriöt piinaavat. Sosiaalinen elämä ei kiinnosta. Mieli tekee makeaa ja vain alkoholi antaa rentoutusta.
 3. JATKUVA VÄSYMYS Uni ei virkistä. Jatkuva väsymys, nukahtamisvaikeudet ja keskellä yötä heräily voivat olla merkkejä uupumuksesta tai masennuksesta. Iltaisin tekee mieli vain vajota sohvalle.
 4. MIELIALAN LASKU Suhtaudutko asioihin yhä useammin kielteisesti? Onko töissä kivaa? Menetkö mielelläsi töihin? Saatko aikaan sen, mitä pitääkin? Jaksatko liikkua tai harrastaa töiden jälkeen? Vai huomaatko miettiväsi murheita ja kokevasi itsesi entistä huonommaksi.
 5. TYÖ EI KIINNOSTA Et jaksa enää innostua mistään eikä luovuus kuki. Asenne työtä ja itseä kohtaan muuttuu kyyniseksi. Työ alkaa tuntua turhalta tai mahdottomalta.

10 askelta ylös uupumuksesta

 1. ARVIO TILANNE: Pysähdy. Mieti, mistä tilanne johtuu. Mitä tästä seuraa, jos jatkat näin? Voitko tehdä jotain toisin? Voitko ottaa aikalisän?
 2. ETSI APUA: Kuka tai mikä voisi auttaa sinua? Voitko keskustella esimiehen kanssa? Miten työt voisi organisoida? Auttaisiko työterveyshuolto?
 3. OTA LUPA LEVÄTÄ: Jokaisessa päivässä tulisi olla hetkiä rentoutumiselle. Osaatko antaa asioiden vain olla? Jos työssä on tiukkaa, vapaa-ajan olisi hyvä olla ohjelmoimatonta.
 4. MÄÄRITTELE ARVOSI: Mieti ja kirjoita paperille, mikä Sinulle on elämässä tärkeää? Mille asioille haluat antaa aikaasi ja uhrata voimiasi? Mistä haluaisit, että Sinut muistetaan?
 5. HUOMAA TOIMINTASI: Osaatko kieltäytyä ylitöistä vai uhraudutko aina? Tunnetko syyllisyyttä, jos pidät puolesi?
 6. KIITÄ ITSEÄSI: Kun lähdet töistä, tee kerrankin lista kaikesta siitä, mitä olet saanut päivän mittaan aikaan. Kiitä itseäsi! Muista, että vähempikin riittää.
 7. KERÄÄ OIVALLUKSET: Ota talteen kultajyvät eli onnistumiset matkan varrelta. Mikä on toiminut ja miksi?
 8. KOKEILE MUUTOSTA: Etsi eri toimintamalleja. Yritä toimia hiukan toisin. Sekin on osa muutosta, että hyväksyt sen, ettet aina pysty etkä onnistu.
 9. HYVÄKSY LEMPEÄSTI: Myötätuntoa voi harjoittaa itseäänkin kohtaan. Muista kuitenkin, että asenteesi toisiin vaikuttaa siihen, miten itseesi suhtaudut.
 10. PYSY NYKYHETKESSÄ: Harjoittele tuomaan ajatukset nykyhetkeen. Päästä irti menneistä ja tulevista, sillä nyt kaikki saattaa olla aivan hyvin. Tällä minuutilla ei ole mitään hätää.

Asiantuntija: kuntoutuspsykologi Heli Nurmi, Härmän Kuntoutus oy.

Barbie-näyttelyn tulo Kansallismuseoon on herättänyt hirveästi muistoja ja keskustelua.

Minulle Barbeista tulee mieleen isä. Kerran 60-luvulla, kun olin pikku tyttö, isä oli Pariisissa työmatkalla ja lähetti sieltä kiiltävän postikortin minulle. Tärkein lause oli tämä: ”Menen huomenna katsomaan Barbien vaatteita.”

Isä oli ajatellut minua siellä Eiffel-tornin juurella. Isä tiesi, mikä minua kiinnostaa. Hienosti sanottuna: koin tulleeni nähdyksi.

Nyt olen 56-vuotias, enkä käännä Barbeille selkääni, vaikka niitä kuinka kritisoitaisiin.

Mitäs pahaa niissä Barbeissa taas olikaan? Entä mitä hyvää?

Onneksi feministikavereiden kanssa on helppo puhua barbeista. Hannele Harjunen on yliopistonlehtori Jyväskylän yliopistossa. Hän sanoo heti, että barbit ovat klassinen esimerkki niin sanotun epärealistisen naisvartaloihanteen pönkittämisestä. Vaikutteitahan saadaan populaarikulttuurin kuvastosta, johon kuuluvat myös muoti, mallit ja elokuvatähdet.

Mutta. Barbie on ollut myös parantamassa naisten ja tyttöjen asemaa. Se sai heti rooleja, jotka eivät olleet tytöille tyypillisiä, olihan se astronautti ja presidenttiehdokaskin jo kymmeniä vuosia sitten.

Sitä paitsi oikeasti tytöt ovat toimijoita, jotka leikkivät barbeilla ihan mitä huvittaa, eivätkä pysy tarjotuissa rooleissa. Hannelen Barbie oli Ursula, asianajaja, joka harrasti ampumista.

”Minähän rakastin Barbeja”, hän sanoo.

Vanha ystäväni Leena-Maija Rossi on sukupuolentutkimuksen yliopistonlehtorina Lapin yliopistossa. Hän sanoo, että Barbiet ovat todella ristiriitainen juttu naisen elämässä. Niinpä.

Hämmentävää, että tytöille on tuotettu leluksi aikuinen nainen. Ja sitten lelun mahdoton ruumiinkuva on alkanut edustaa aikuisille naisille ihannetta.

Mutta. Ehkä Barbien kroppa on niin älyttömän karrikoitu, että sen ohittaa saamatta mitään ”ruumisvaatimuksia”. Lapsena Barbien käsittämättömälle vyötärölle naurettiin, sanoo Leena-Maija.

En minä halunnut näyttää barbilta. Kun nyt hypistelin isän Pariisista tuomaa Barbien iltapukua, yllätyin. Tajusin, että 2000-luvun alussa, kun pääsin Linnan juhliin, olin teettänyt itselleni saman mallisen puvun.

Barbie-leikeissä sai täysillä nauttia vaatteiden yliampuvasta estetiikasta, sanoo Leena-Maija. Hänen räätälimummunsa teki barbeille vaatteita ja selvisi pienistä saumoista helposti.

Meillä molemmilla oli myös musta barbi. Olihan sitä moninaisuutta. ”Lapsikin ymmärsi, ettei kauneusihanteen tarvitse olla valkoinen”, sanoo Leena-Maija.

Barbien aikuisuus on mainio pointti. Vauvanuket vasta sitovatkin tytöt tiettyyn rooliin. Aikuista naista ei ole pakko hoivata. Päinvastoin.

Facebookissa Kasia Babisin sarjakuvaan tuli satoja kommentteja, joissa muistellaan leikkejä. Barbeilla on sodittu, niitä on pudotettu portailta (turistit tippuivat kalliolta), hirtetty rikoksista, haudattu kompostiin, josta ne nousivat zombeina, pehmoeläimet ovat raadelleen niitä... Ja tietysti Barbeilla on ollut villiä seksiä.

Minulta löytyy Barbien irtopää, jolle on kuulakärkikynällä tehty Kissanaisen naamio.

Pyssyleikkejä paheksutaan. Barbileikkien väkivaltaisuutta ei ole edes huomattu. Se vähän hymyilyttää.