Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Suomalaiset rakastavat saunaa, eikä ihme. Löylyn lämmössä mieli lepää, keho rentoutuu ja moni sairaus helpottuu.

Sydän treenaa

Saunominen kiihdyttää sydämen sykettä ja verenkiertoa. Hiki lähtee virtaamaan vauhdilla ja tämä vähentää kuuman aiheuttamaa lämpöstressiä. Sykkeen nousu saunassa ei kuitenkaan aikaansaa todellisia kuntovaikutuksia liikunnan lailla.

Tottumattoman saunojan kannattaa suosia mietoja löylyjä. Ongelmilta välttyy, kun malttaa pitää saunan lämpötilan 80 asteessa eikä viivy löylyissä tuntikaupalla.

Myös sydämen vajaatoimintaa potevat voivat saunoa turvallisin mielin: löylyt eivät lisää oireita, kunhan lääkitys on kunnossa ja löylyttely pysyy kohtuudessa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Virkeä ja skarppi olo

Mökkisauna ja uiminen kuuluvat yhteen. Paitsi että löylyistä on mukava pulahtaa järveen vilvoittelemaan, se on myös terveellistä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vesi viilentää kuumentunutta kehoa. Uimaan kannattaa kuitenkin mennä kiireettä, mieluummin rannasta kävellen kuin laiturilta hypäten. Näin keho ehtii tottua yllättävään lämpötilan muutokseen eikä sydän ja verenkiertoelimistö rasitu liikaa.

Kylmässä vedessä elimistön stressihormonipitoisuus nousee. Sama tapahtuu saunoessakin, koska stressihormonin tehtävä on varoittaa vaaroista ja ehdotella suojautumista.

Koska vesi tuntuu entistä kylmemmältä kuuman saunan jälkeen, moni kokeekin, että saunomisen ja uinnin yhdistelmä virkistää enemmän kuin kumpikaan yksinään.

Palaudu liikunnasta

Kovasta treenistä saattaa joskus tulla kipuja ja kolotuksia. Lämpö onkin mannaa liikunnan rasittamalle kropalle. Lihas­jännitykset laukeavat ja keho rentoutuu.

Saunominen ehkäisee ja helpottaa lihaskipuja, koska verenkierron vilkastumisen seurauksena aineenvaihdunta kiihtyy. Sen vuoksi kuona-aineet, kuten maitohapot lihaksista, huuhtoutuvat paremmin pois.

Kehoa rauhoittaa ja hellii myös hieronta, riuskaotteinen valitsee vihdan.

Sauna on mainio paikka venytellä tai joogata. Lämmössä lihakset taipuvat paremmin, kun vilkastunut verenkierto tuo mukanaan myös raukeuden ja rentouden tunteen, erityisesti saunomisen jälkeen.

Infrapunasauna eroaa perinteisestä saunasta siten, että siellä lämpötila on 45–60 astetta. Suomessa infrapunan vaikutuksia terveyteen ei ole juuri tutkittu. On kuitenkin viitteitä siitä, että infrapunasauna helpottaa pitkäaikaista nuhaa tehokkaammin kuin perinteinen sauna. Japanilaisten tutkimusten mukaan infrapunasaunasta on hyötyä jopa sydämen vajaatoiminnasta kärsiville.

Kuin kauneushoito iholle

Olet kauneimmillasi saunanraikkaana, siippa usein hokee. Tämä meikitön ja kiiltävä naamako nätti? Selitys piilee jälleen kerran lämmön hyvissä vaikutuksissa. Lämmön aiheuttama verenkierron vilkastuminen saa ihon punoittamaan kevyesti, jolloin se näyttää hehkeältä. Rypytkin häviävät hetkeksi!

Jos hieroo tai vihtoo kroppaa saunassa, ihon kuollut pintakerros irtoaa helpommin ja uusi heleä iho pääsee näkyviin.

Saunasta on apua iho-ongelmiinkin. Psoriaatikon hilseilyt ja kutinat lievittyvät saunassa. Myös tali-ihottuma voi rauhoittua.

Sen sijaan atoopikon kutina voi yltyä saunassa tai sen jälkeen, jos ihoa ei hoida. Kun löylyjen jälkeen muistaa juoda ja rasvailla kroppaa, iho saa takaisin menettämäänsä kosteutta.

Roolit jää pukuhuoneeseen

Saunassa saa olla hiljaa. Voi kulua minuutteja, ettei kukaan puhu mitään. Silti tilanne ei ole kiusallinen, päinvastoin. Roolit ja odotukset on riisuttu vaatteiden myötä, ajatukset lepäävät. On tyyni ja hyvä olla. Tämä on kuin meditaatiota parhaimmillaan. Jos siltä tuntuu, saunassa voi myös purkaa kuormittavia ajatuksiaan ilman, että tarvitsee katsoa silmiin — tämä on suomalaisille usein vaikeaa. Kyyneleetkin naamioituvat helposti hikipisaroiksi.

Asiantuntija: Katriina Kukkonen-Harjula, liikuntalääketieteen dosentti, terveydenhuollon ja liikuntaläketieteen erikoislääkäri, UKK-instituutti, Tampere

Lue lisää
Sauna irrottaa arjesta
Totta vai tarua saunasta
5 syytä saunoa

Sisältö jatkuu mainoksen alla