Kun stressi painaa, tärkeintä on löytää itselleen sopivin selviytymistyyli. Yhtä auttaa toiminta, toista täydellinen lepo.

Harva kohtaa stressin tyystin aseettomana. Ajan myötä opimme – usein yrityksen ja erehdyksen kautta – erilaisia stressistä selviytymisen keinoja. Tärkeää olisi, että keinovalikoimamme olisi mahdollisimman laaja, sanoo psykologian tohtori Merja Hutri Depp Työpsykologisista palveluista.

– Ei kannata panna kaikkea yhden kortin varaan, sillä stressin aiheuttajat ovat niin moninaisia ja tilanteet vaihtelevat. Joskus liikunta voi olla hyvä keino lievittää tai ennaltaehkäistä stressiä. Toisinaan taas lepo saattaa toimia paremmin.

Jos työasiat pyörivät jatkuvasti mielessä, nukut levottomasti ja olet kotona paikalla, mutta et läsnä, kokeile näitä keinoja:

  1. Irrottaudu. Työstä on vaikea irrottautua, jos vielä työnajankin jälkeen vastaat työpuheluihin, hoidat sähköpostiliikennettä, luet muistioita tai teet pieniä rästitöitä. Päätä, että et tee niin ainakaan joka ilta. Sulje puhelin, pidä pääte kiinni, anna papereiden olla salkussa. Vastusta houkutusta, vaikka kyse olisi pienestä asiasta; ehdit huomennakin katsoa sen sähköpostin.
  2. Hanki taidonhallintakokemuksia. Erittäin tehokas keino palautumiseen on olla pätevä ja osaava myös jollain ihan muulla elämänalueella kuin omassa leipätyössä. Hanki vaikka harrastus, josta todella pidät ja kehity siinä. Iloitse arjen onnistumisista ja siitä, kun saat asiat sujumaan.
  3. Kontrolloi. Mitä vähemmän voit päättää ja aikatauluistasi työssä, sitä enemmän sinun pitää hallita omaa ajankäyttöäsi työn ulkopuolella. Rajoita ja karsi. Varo luisumista sirkukseen, jossa perheen arki-iltoja määrittävät lasten harrastukset ja kuljetusaikataulut; lapsetkin tarvitsevat palautumista! Valitse itsellesi harrastus tai omaa tekemistä, joka ei ole sidottu aikatauluihin.
  4. Rentoudu. Rentoutumisella tarkoitetaan tilaa, jossa et ole enää työn vaatimassa viritystilassa. Etsi oma keinosi: liiku, meditoi, sauno, ota nokkaunet, kitke porkkanapenkkiä, keskity juttelemaan lapsen kanssa, kuuntele musiikkia, venyttele... Hylkää sana laiskottelu.

Stressistä selviytymisen keinot voi jakaa toiminnallisiin ja henkisiin:

  • Toiminnalliset keinot. Hyvin laaja keinovalikoima: voi merkitä urasuunnittelua, työn vaihtamista, tiedonhankintaa tai esimerkiksi liikuntaa, harrastamista, puhumista tai muuta tulosta tuottavaa tekemistä. Se voi myös olla hetkeksi ikävistä asioista irrottautumista esimerkiksi lasten kanssa peuhaamalla, saunomalla, lukemalla
  • Henkiset keinot. Asioiden läpikymistä ajatuksissa, uusien näkökulmien etsimistä, parempien toimintatapojen suunnittelua, omien ja muiden motiivien tarkastelua ja ymmärtämistä. Tapahtuneiden tosiasioiden hyväksyntää ja pohdintaa, kuinka mennä eteenpäin. Myös meditaatiot, myönteiset suggestiot ja asian pukeminen sanonnoiksi tai motoiksi (Oppia ikä kaikki, Paistaa se päivä risukasaankin) ovat henkisiä stressinhallintakeinoja.

Stressistä selviytymisen tyylit taas voivat olla luonteeltaan:

  • Aktiivisia: Tämä merkitsee stressaaviin asioihin tarttumista ja määrätietoista yritystä muuttaa tai hyväksyä tilanne. Voi olla puhetta tai tekoja. Nämä keinot muuttavat tilannetta ja vievät siksi vähitellen eteenpäin. Huomaa: Määrätietoisuuteen on hyvä yhdistää joustavuus, jotta välttyy kokemukselta, jossa tuntee hakkaavansa päätä seinään.
  • Vältteleviä: Merkitsee stressin välttämistä esimerkiksi vetäytymällä, kieltämällä ongelman olemassaolo, väistämällä hankalaa ihmistä tai unohtamalla koko ikävä juttu. Odottamista, että aika korjaa ongelman. Huomaa: Välttely voi jumiuttaa ja pitää tilanteen muuttumattomana. Siksi se on monesti ajan mittaan tehotonta, vaikka voikin tilapäisesti helpottaa pahaa oloa. Joskus kuitenkin voi olla tarpeen – kun on levättävä, annettava asialle aikaa tai hetkellisesti suojattava itseään.

Lue lisää:
Stressi vai kiire?

Ajattele toisin - 9 tapaa

Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Jokaisesta kerran tupakkaa maistaneesta ei tule nikotiiniriippuvaista eikä yksi rulettikierros tee peliriippuvaiseksi. Miksi sama puuha kuitenkin kehittyy jollakin sairaudeksi, toisella ei?

– Masennus ja ahdistuneisuus saattavat lisätä riskiä riippuvuuksiin. Ihminen helpottaa syystä tai toisesta hankalaa oloaan keskittymällä intohimoonsa, ja ajan myötä tekeminen muuttuu pakkomielteeksi, sanoo psykiatrian ja päihdelääketieteen professori Solja Niemelä.

– Se, mikä aiemmin toi mielihyvää, muuttuukin keinoksi poistaa ahdistuneisuutta.

RIIPPUVUUSSAIRAUKSIEN, kuten alkoholismin, tiedetään olevan 50–70-prosenttisesti periytyviä. Alttius on geeneissä. On pitkälti perinnöllistä, millä tavoin kukin kokee päihteiden vaikutuksen.

Kenestäkään ei kuitenkaan tule automaattisesti alkoholistia, vaan sairaus puhkeaa altistavassa ympäristössä. Tämä tarkoittaa ympäristöä, missä juomista saa jatkaa ilman vakavampia seurauksia.

– Lähipiirin arvot ja asenteet vaikuttavat valintoihin. Jos kaverit ja vanhemmat ovat tissutellet, juomista voi pitää myös opittuna.

Sekin tiedetään, että mitä miellyttävämmältä ensimmäinen kokeilu on tuntunut, sitä todennäköisemmin aineeseen syntyy riippuvuus. Näin ainakin kannabiksen polttajien keskuudessa.

TEMPERAMENTILLAKIN on vaikutuksensa. Kokeilunhaluisten riskinottajien uskotaan olevan alttiimpia addiktoitumaan, koska he hakevat vahvempia elämyksiä. Teorian mukaan varovaisemmat, turvallisuushakuiset eivät samaan tapaan innostu kiksien etsinnästä.

– Riippuvuudet ovat yleisimpiä niillä, joilla on epäsosiaalinen persoonallisuushäiriö. Säännöistä piittaamaton, väkivaltainen käyttäytyminen on alkanut jo nuorena. Se altistaa muillekin vakaville ongelmien elämän aikana, Solja Niemelä kertoo.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Mikään ei riitä narsistille
Mieli
Mikään ei riitä narsistille

 

Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Tulinen rakastuminen pian eron jälkeen tuntuu hyvältä, mutta onko se järkevää?

Moni on kokenut sen itse. Tai tuntee jonkun, joka tietää, millaista on, kun rakastuu järjettömästi pian edellisen suhteen päättymisen jälkeen. Sivustaseuraajat eivät välttämättä usko, että siitä tulee mitään.

Psykologi Hannele Törrönen ei oikein pidä laastarirakkauden käsitteestä. Lohturakkaus kuvaa hänestä paremmin sitä, mistä on kysymys.

– Silloinhan petetty, tai vaikka leskeksi jäänyt, hakee yksinäisyyden järkyttämänä lohtua.

Rakastumiseen, toiseen ihmiseen tarrautumiseen ajaa ehkä tiedostamaton pakko, kun on joutunut luopumaan jostain ikuiseksi luulemastaan, Törrönen sanoo.

Fantasia vie

Lohturakastumiselle altis on ihminen, jonka tapana on reagoida vastoinkäymisiin ennemminkin toimimalla kuin lamaantumalla.

Rakkauden kohteeksi taas saattaa osua lähes kuka tahansa. Hän voi olla tavallisen hyväntahtoinen, ehkä itsekin yksinäinen ihminen, jota toisen osoittama kiinnostus imartelee. Kenties hän on hetkessä eläjä, joka ei suunnittele koskaan sitoutuvansa. Tai pahimmillaan toisen kaipausta hyväkseen käyttävä nais- tai miespuolinen Auervaara.

Oli kohde ihmisenä minkälainen tahansa, lohturakkautta etsivä tuskin pystyy näkemään hänen todellisia ominaisuuksiaan.

Hän sijoittaa uuteen rakastettuunsa piirteet, joita haluaisi tässä olevan, ja on sokea omiin haavekuviinsa sopimattomille piirteille.

– Lohturakkauteen syöksytään fantasia edellä, valtavalla intensiteetillä ja epätoivolla, vielä täydellisemmin kuin rakastumisessa yleensä, Hannele Törrönen tiivistää.

Ja koska alkuasetelma on tällainen, on suuri vaara, ettei uudesta suhteesta tule pysyvää.

Fantasiasta myös pidetään kaikin keinoin kiinni. Tarrautuminen voi saada groteskejakin piirteitä. Yhteen osuminen voi näyttäytyä rakastuneen silmissä suorastaan tähtiin kirjoitetulta:

”Onhan se johdatusta, että meidän mummot olivat kotoisin samalta paikkakunnalta! Eikö se ole merkki siitä, että me kuulutaan yhteen?”

Kahden kauppa

Joskus vain suhteen toinen osapuoli etsii lohturakkautta. Mutta myös kaksi, yhtä rankasti yksinäisyyden yllättämää saattaa löytää toisensa. Jos kumpikin näkee toisen vain omien haaveittensa summana, siinä on riskinsä.

Alun huumassa, kun oikeasti ei vielä lainkaan tunneta, saatetaan tehdä koko elämää ravisuttavia ratkaisuja.

Irtisanoudutaan töistä, että voidaan muuttaa yhteen uudelle paikkakunnalle, myydään omaisuus ja lähdetään reppureissulle maapallon toiselle puolelle…

Seurauksia on hankala korjata, jos arki onkin ihan mahdotonta.

Jos toistensa löytäneiden yksin jääneiden silmät eivät avaudu, valheellisesta unelmista kiinnipitämisestä voi tulla elämänmittainen tarina. Kumppanit eivät koskaan pysty näkemään toisiaan ihmisinä, joita he oikeasti ovat. He taistelevat saadakseen kumppanin mahtumaan itse keksimäänsä muottiin.

Haalistuva haave

Lohtua kaipaavan silmitön rakastuminen voi näyttää käsittämättömältä. Ehkä jopa koko tuttavapiiri epäilee alusta asti, ettei tuosta mitään tule. Siitä huolimatta, että rakastunut hehkuu onnea. Mutta epävarmuus on ehkä sittenkin kaiken aikaa muhinut sielun pohjalla.

– Ei ole harvinaista, että uutta rakasta ei silloin mielellään tuoda muille näytille.

”Kyllähän minä sen alusta asti tiesin, ettei se voi kestää”, on aika tavallinen kommentti sitten, kun mieli alkaa palautua tasapainoon ja realiteetit tunkevat mieleen. Silloin alkaa itsekin ymmärtää, miksi halusi pitää rakastetun näkymättömissä muilta. Se jokin, mitä ei halunnut ajatella, jota ei oikeasti voinut hyväksyä tai sietääkään, kenties nolotti ja hävetti. Tai ehkä vähitellen on alkanut tuntua siltä, että toinen on tahallaan antanut itsestään valheellisen kuvan. Esiintynyt jonain muuna kuin itsenään.

– Näin käy, kun esimerkiksi on kertynyt silkkaa faktaa siitä, että toinen onkin naimisissa toisaalla, tai taloudellisen hyödyn tavoittelija, tai ettei hänen alkoholinkäyttönsä olekaan se kaksi lasillista viiniä, kuten hän vakuuttaa, Törrönen luettelee.

Illuusioiden haihduttua edessä ovat todennäköisesti uudella tavalla vaikeat ajat. Nolottaa suunnattomasti, miten on kaikkialla ylistänyt löytämäänsä ihanaa rakkautta. Millään ei kehtaisi muille myöntää, että kaikki on ollut erehdystä ja petkutusta.

Ihminen vain

– Totta kai saa olla vihainen, jos tuntee tulleensa petetyksi, tai jos vaikka addiktiot ovat vieneet voiton ihmissuhteesta. Mutta ei sitä toista saisi silti demonisoida ihmisenä yleensä, Hannele Törrönen sanoo.

Vihaan ja katkeruuteen ei pitäisi jäädä. Eikä kannattaisi juuttua ajatukseen, että sekin minua huijasi ja taas kaikki meni pieleen. Ei ole häpeä tajuta olleensa niin palasina, että on kiihkeästi tarvinnut toista ihmistä.

– Eteenpäin elämässä vie sureminen, vaikka se vaikeaa onkin. Sen myöntäminen, että samalla kun on vapautunut jostain, mitä ei ole elämäänsä halunnut, on joutunut luopumaan myös yhdessä koetusta hyvästä.

Tässä vaikeassa paikassa olisi hyvä yrittää ymmärtää, että toinenkin osapuoli on todennäköisesti ryhtynyt suhteeseen omista syistään.

– Onhan aivan todennäköistä, että hänenkin mieltään painavat koetut menetykset, joiden vaikutukset hänessä elävät. Aikuismaisesti pitäisi yrittää hyväksyä sekin, että toisella on oikeus omiin valintoihin ja ominaisuuksiin.

Miten se menikään?

Kun lohturakastumisesta alkaa olla aikaa, pystyy taas omienkin mielentilojensa erittelyyn, hyväksyy sen, ettei juttu onnistunut. Tajuaa, että omat tarpeet ja kaipaukset muokkasivat rakkauden kohteen joksikin, mitä hän ei ollut.

Itsetutkiskelu voi myös johtaa siihen epämukavaan havaintoon, että olikin itse halpamainen. Silloin joutuu myöntämään vaikkapa, että on käyttänyt toista hyväkseen, kuten näyttääkseen eksälleen, että kelpaa kyllä muillekin.

Olisi inhimillistä tunnustaa motiivinsa myös hyväksikäytetylle ja pyytää anteeksi.

Myrskyisinkin, motiiveiltaan kummallinen rakkaustarina pitäisi saattaa päätökseensä toista tai itseään rikkomatta.

– Tilanteen tasaannuttua, kenties vasta vuosien päästä, voisi käydä vastapuolen kanssa taannoista romanssia läpi. Ei pahitteeksi, vaikka hyväntahtoisesti hymyillen ja huumorilla.

Suoraankin voi viimeistään siinä vaiheessa sanoa, miksi suhde oli omasta näkökulmasta mahdoton:

”Olet kuule ihana ihminen, mutta minulle ihan liian nuori” tai ”eihän siitä mitään tullut, koska eletään kokonaan eri maailmoissa.”

Rauhanomaisesta loppuratkaisusta seuraa yleensä pelkkää hyvää. Sen myötä koettu asettuu muistoksi muistojen joukkoon, osaksi elämäntarinaa.

– Entiset lohturakastuneet voivat ehkä sitten jatkaa hyvinä kavereina. ●