Omaa onnellisuuttaan ja hyvinvointiaan voi parantaa monin erilaisin menetelmin. Kokeile näitä!

 1. ANNA ANTEEKSI
  Vihan ylläpitäminen satuttaa eniten sinua itseäsi. Tämän tiesi jo Buddha. Jokainen kokee joskus tulleensa loukatuksi. Loukkaantuminen on silti aina valinta, jota ilmankin pärjäät. Vielä parempi on, jos annat anteeksi loukkaajallesi. Anteeksianto vähentää stressiä ja lisää toivon ja itsevarmuuden tunteita. ”Olen niin vahva, että voin antaa anteeksi!”
 2. OLE KIITOLLINEN
  Ihmiset, jotka näkevät hyviä ja onnistuneita asioita ympärillään ja osaavat olla niistä kiitollisia, ovat onnellisempia. Kiitollisuuden aiheet tulevat todeksi ja konkretisoituvat, kun kirjaat ne ylös päivittäin. Yksikin aihe riittää. Huonolla hetkellä jo
  kiitollisuuspäiväkirjan vanhojen merkintöjen lukeminen auttaa.
 3. MEDITOI
  Meditointi lisää mielen tyyneyttä ja vähentää stressiä. Opit olemaan paremmin läsnä hetkessä, jolloin menneet ja tulevat murheet menettävät merkitystään. Meditaatio sopii kaikille ikään ja kuntoon katsomatta. Jos et ole kokeillut lajia aiemmin, voit mennä kurssille tai lainata kirjastosta meditaatiolevyjä.
 4. VAIHDA NÄKÖKULMAA
  Kaikkia asioita voi tarkastella useammasta kuin yhdestä näkökulmasta. Huolenaihe pienenee tai kasvaa sen mukaan, kuinka paljon annat sille valtaa. Tarkkaile ajatuksiasi epäonnistumisen tai kiukun hetkellä. Jos huomaat paisuttelevasi
  virheitäsi tai rypeväsi epäonnistumisessa, yritä suunnata ajatukset myönteisiin asioihin. Ajattele mieluummin, että hullumminkin olisi voinut käydä. Vaikka tämä asia meni mönkään, olet onnistunut monessa muussa.
 5. VALITSE HYVYYS
  Ilo ja hyvät ajatukset tarttuvat kuin purukumi kengänpohjaan. Sen tietää jokainen, joka on mieli maassa päätynyt iloiseen seurueeseen – kohta ei enää edes muista, miksi naama oli mytyssä. Osallistu muiden iloon ja jaa myönteisiä tunteita,
  sillä ne voivat poistaa myös ystäväsi alakulon.

Lue lisää
Myönteisyydestä työssä
Asenneremontti auttaa jaksamaan
Ole järkevä, elät pitempään

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Mieheni käyttää unilääkkeitä nukahtamiseen ja paetakseen todellisuutta. Viime aikoina olen huomannut aggressiivisuutta hänen käytöksessään lääkkeen ottamisen jälkeen – toki lievää mutta joka tapauksessa vierasta uhoa. Hän tekee asioita, joita ei normaalisti tee, ja hetken mielijohteesta. Hän käyttää unilääkettä ja kaikkea muutakin mitä käsiinsä saa, myös alkoholia niiden kanssa. Kyse on mielestäni riippuvuudesta. Nyt kuitenkin haluaisin tietää, muuttaako unilääkkeiden pitkäaikainen käyttö (5 v) ihmisen persoonallisuutta?

Pitkäaikaisen unilääkkeiden käytön ei tiedetä muuttavan ihmisen persoonallisuutta. Miehesi muuttuneen käytöksen taustalla on luultavasti ongelmat, jotka saavat hänet käyttämään pakonomaisesti tavanomaista suurempia annoksia unilääkkeitä ja samanaikaisesti myös alkoholia.

Tilanne ei selviä ennen kuin miehesi kykenee puhumaan niistä ongelmista, jotka ovat hänen muuttuneen käytöksen ja pakonomaisen unilääkkeiden ja alkoholin käytön taustalla.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

5 vaaranmerkkiä ja 10 askelta kohti parempaa oloa.

 1. KIUKKUISUUS Jatkuva ärtymyksen tunne, erityisesti pinnan palaminen kotona. Tavallisia ovat myös yllättävät ja voimakkaat tunteenpurkaukset. Tunnelma on kireä eikä mikään naurata.
 2. STRESSIOIREET Päänsäryt ja selkäkivut lisääntyvät, sydän hakkaa, vatsa oireilee ja unihäiriöt piinaavat. Sosiaalinen elämä ei kiinnosta. Mieli tekee makeaa ja vain alkoholi antaa rentoutusta.
 3. JATKUVA VÄSYMYS Uni ei virkistä. Jatkuva väsymys, nukahtamisvaikeudet ja keskellä yötä heräily voivat olla merkkejä uupumuksesta tai masennuksesta. Iltaisin tekee mieli vain vajota sohvalle.
 4. MIELIALAN LASKU Suhtaudutko asioihin yhä useammin kielteisesti? Onko töissä kivaa? Menetkö mielelläsi töihin? Saatko aikaan sen, mitä pitääkin? Jaksatko liikkua tai harrastaa töiden jälkeen? Vai huomaatko miettiväsi murheita ja kokevasi itsesi entistä huonommaksi.
 5. TYÖ EI KIINNOSTA Et jaksa enää innostua mistään eikä luovuus kuki. Asenne työtä ja itseä kohtaan muuttuu kyyniseksi. Työ alkaa tuntua turhalta tai mahdottomalta.

10 askelta ylös uupumuksesta

 1. ARVIO TILANNE: Pysähdy. Mieti, mistä tilanne johtuu. Mitä tästä seuraa, jos jatkat näin? Voitko tehdä jotain toisin? Voitko ottaa aikalisän?
 2. ETSI APUA: Kuka tai mikä voisi auttaa sinua? Voitko keskustella esimiehen kanssa? Miten työt voisi organisoida? Auttaisiko työterveyshuolto?
 3. OTA LUPA LEVÄTÄ: Jokaisessa päivässä tulisi olla hetkiä rentoutumiselle. Osaatko antaa asioiden vain olla? Jos työssä on tiukkaa, vapaa-ajan olisi hyvä olla ohjelmoimatonta.
 4. MÄÄRITTELE ARVOSI: Mieti ja kirjoita paperille, mikä Sinulle on elämässä tärkeää? Mille asioille haluat antaa aikaasi ja uhrata voimiasi? Mistä haluaisit, että Sinut muistetaan?
 5. HUOMAA TOIMINTASI: Osaatko kieltäytyä ylitöistä vai uhraudutko aina? Tunnetko syyllisyyttä, jos pidät puolesi?
 6. KIITÄ ITSEÄSI: Kun lähdet töistä, tee kerrankin lista kaikesta siitä, mitä olet saanut päivän mittaan aikaan. Kiitä itseäsi! Muista, että vähempikin riittää.
 7. KERÄÄ OIVALLUKSET: Ota talteen kultajyvät eli onnistumiset matkan varrelta. Mikä on toiminut ja miksi?
 8. KOKEILE MUUTOSTA: Etsi eri toimintamalleja. Yritä toimia hiukan toisin. Sekin on osa muutosta, että hyväksyt sen, ettet aina pysty etkä onnistu.
 9. HYVÄKSY LEMPEÄSTI: Myötätuntoa voi harjoittaa itseäänkin kohtaan. Muista kuitenkin, että asenteesi toisiin vaikuttaa siihen, miten itseesi suhtaudut.
 10. PYSY NYKYHETKESSÄ: Harjoittele tuomaan ajatukset nykyhetkeen. Päästä irti menneistä ja tulevista, sillä nyt kaikki saattaa olla aivan hyvin. Tällä minuutilla ei ole mitään hätää.

Asiantuntija: kuntoutuspsykologi Heli Nurmi, Härmän Kuntoutus oy.