Mitä tehdä, kun löytää itsensä työpaikaikasta, missä kiusataan? Psykologi Sanna Aulankoski neuvoo.

Pomo hajottaa ja hallitsee

Työpaikallani oli pomo, joka johti ”hajota ja hallitse” -periaatteella. Hän suosi tiettyjä työntekijöitä. Näihin suosikkeihin ei edes väliportaan johdolla ollut valtaa. Oli kauheaa katsoa suosikkien ja johtajan välissä työskenteleviä pikkupomoja, jotka turhautuivat tilanteeseen täysin. Väliportaan johto vaihtuikin tiheään, kun he eivät jaksaneet olla. Johtaja tuli tuhonneeksi epätasa-arvoisella johtamisellaan koko työyhteisön ilmapiirin. Itse kuuluin suosikkeihin ja ahdistuin niin, että lähdin pois. Mitä muuta siinä tilanteessa olisi voinut tehdä?

Terveessä organisaatiossa kommunikaatio kulkee sovitun hierarkian mukaisesti siten, ettei ainakaan tärkeistä asioista sovita ohi lähiesimiehen. Pomonne rikkoi tätä sääntöä, mikä varmasti vaikutti kielteisesti työyhteisön ilmapiiriin.

Työntekijän asemassa johtajan toimintaan puuttuminen on haasteellista – etenkin, kun kyseessä on johtaja, jonka yläpuolella ei ole selvää esimiestä. Tällöin kannattaa pyytää asian selvittelyssä avuksi ulkopuolista tahoa kuten työterveyshuoltoa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

On hienoa, että kannoit huolta muista. Et kuitenkaan olisi voinut ryhtyä heidän puolestapuhujakseen. Sen sijaan olisit voinut rohkaista epäreilusti kohdeltuja hakemaan itselleen tukea ja neuvotteluapua – kenties niin teitkin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Johtajan toiminta ahdisti sinua niin paljon, että päätit itse lähteä pois. Toinen vaihtoehto olisi ollut sietää tilannetta ja keskittyä vain omaan työskentelyyn. Todennäköisesti osasit kuitenkin arvioida asian oikein ja valitsit hyvinvointisi kannalta paremman vaihtoehdon.

Pelisäännöt sekaisin

Paikkaan säännöllisesti työvuoroja laitoksessa ja joskus sattuu, että työkaverini vaihtelevat työvuoroja kysymättä minulta asiaa. Olen perheetön ja minut vain laitetaan toiseen vuoroon eli pakotetaan siihen. Esimies pyytää anteeksi. Kiistatilanteissa hän kuitenkin aina asettuu vakituisen väen puolelle. Palkka tulee, jos tulee. Itse joudut tarkistamaan summan, joka on usein väärin laskettu. Jos ilmoitan asiasta palkkatoimistoon, sillä ei ole mitään vaikutusta. Minun pitää aina ottaa suoraan yhteyttä liittoon. Tuntuu siltä, että teenpä mitä vain aina syy on minun. Miten saisin pelisäännöt reilummiksi?

Olet hakenut apua tilanteeseesi aivan oikealta taholta eli ammattiliitostasi. Voisit olla yhteydessä vielä sinne. Kenties yhteinen palaveri esimiehesi ja ammattiliiton edustajan kanssa voisi aikaansaada pysyvämmän muutoksen kohteluusi.

Vastaajana psykologi ja psykoterapeutti Sanna Aulankoski.

Sisältö jatkuu mainoksen alla