Istuskelulta silmät kiinni se näyttää. Meditaatio, mietiskely ja mindfulness ovat muotia, mutta mihin niillä pyritään?

Hämeenkyröläisen vanhan maalaistalon vintiltä tulee rappusia alas Virpi Raipala-Cormier, joka on juuri ohjannut joogaryhmää. Liikkeitäkin sisältävä joogat päättyvät useimmiten hiljaisuuteen.

Frantsilan Hyvänolon keskuksen perustaja ja joogaopettaja näyttää tyyneltä kuin Buddha. Hän jos kuka osaa varmaan selittää mitä meditaatiossa tapahtuu.

– Parhaimmillaan meditaatio on sitä, että ajatukset hiljenevät, mieli tyyntyy ja rauhoittuu.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Yksinkertaisimmillaan istut silmät kiinni mutta valveilla, mukavassa asennossa ja kuuntelet hengitystä. Keho rentona. Tai sitten olet luonnossa. Kuuntelet luonnon ääniä, katsot sen kauneutta, laitat silmät kiinni ja hiljennyt siihen hengitystä seuraten. Hengitys pysäyttää vilkkaan mielen ja sen touhut. Olennaista on hiljaisen rytmin löytäminen omasta olemuksesta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Voi tietysti käyttää mielikuvitusta ja luoda mieleensä kuvia jostain itselleen tärkeästä.

– Minulle se on puro. Meillä on ihana metsäkoski polun varressa. Kun vien itseni sinne, tulee heti kevyt olo.

Lapinkävijä voi mennä mielikuvissa tunturin laelle. Sanoilla voidaan rauhoittaa vielä lisää, mielessä voi sanoa vaikka: Olen – rauhallinen. Kasvoille voit tuoda kevyen ja tyytyväisen ilmeen.

Jopas hengitys tasaantuu, pulssi rauhoittuu, aineenvaihdunta hidastuu hiukan, stressihormonit vähenevät ja verenpaine laskee.

– Meditoinnin tapoja on valtava määrä, pitää vain löytää itselle sopivin. Rukouskin voi olla meditaatiota.

Virpi Raipala-Cormier istuu ikivanhan talonsa salissa isovanhempien valokuvien alla. Laina ja Kalle ne siinä katselevat.

– Mummulla ja taatalla oli keinutuolit vastakkain. He istuivat ja pyörittelivät peukkujansa. Keinuivat, ja olivat siinä vain hiljakseen.

Lue lisää rentoutumisesta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla