Liian kova treeni synnytyksen jälkeen voi lisätä erkaumaa, sillä keskivartalon tuki ei ole vielä palautunut. Kuva: iStockphoto
Liian kova treeni synnytyksen jälkeen voi lisätä erkaumaa, sillä keskivartalon tuki ei ole vielä palautunut. Kuva: iStockphoto

Inari, 37, kärsi selkäkivuista ja virtsankarkailuista kolme vuotta, ennen kuin ymmärsi, mistä on kyse. Lue myös, miten tunnistat erkauman.

”Toisen lapseni syntymän jälkeen en pystynyt juoksemaan askeltakaan ilman, että pissat tulivat housuun. Kun lähdimme lasten kanssa trampoliinipuistoon, laitoin tenat housuihin.

Pömppövatsani peitin spanxeilla ja selkäkipujen kanssa opin elämään. Kärsin näistä oireista kolme vuotta, ennen kuin löysin niille syyn: vatsalihasten erkauma ja huonosti kuntoutetut lantiopohjalihakset.

Liian pian salille

Ensimmäisestä synnytyksestäni palauduin vuodessa lähes itsestään, eikä se aiheuttanut sen kummempaa päänvaivaa tai fyysisiä ongelmia. 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Toisen synnytyksen jälkeen sain päähäni, että minun oli lähdettävä mahdollisimman nopeasti salille treenaamaan. Minun, jolla ei ollut koskaan ollut kuntosalielämää ennen lapsiakaan, oli jostain syystä saatava pyykkilautavatsa nyt ja heti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Niinpä raahauduin salille jo neljä viikkoa synnytyksen jälkeen ja aloin pumpata kaikenlaisilla laitteilla, kaikenlaisia liikkeitä – luultavasti aivan väärin.

Ajattelin, että tässä sitä nyt oltiin. Toinen raskaus oli muuttanut kroppani lopullisesti.

Kukaan ei ollut kertonut minulle, että vääränlaisilla vatsalihasliikkeillä tai pompuilla saisin luultavasti pyykkilautavatsan sijaan erkautuneet vatsalihakset. Jälkikäteen olen miettinyt, miksei aiheesta toitoteta neuvolassa enempää.

Himotreenaamiseni lopahti muutamassa kuukaudessa, minkä jälkeen elämääni hiipivät pikkuhiljaa virtsankarkailu ja selkäkivut. Ajattelin, että tässä sitä nyt oltiin, toinen raskaus oli vain yksinkertaisesti muuttanut kroppani lopullisesti.

En osannut kyseenalaistaa oireita, vaan harmittelin niitä lähinnä itsekseni ja hyväksyin hiljaa kohtaloni.

Olisiko se erkauma?

Kerran istuin ravintolassa illallisella, jolla oli koossa iso joukko naisia. Puheeksi tulivat illan aikana myös synnytykset ja naisten vaivat.

Valittelin vierustoverilleni, kuinka en ollut toisen synnytykseni jälkeen tuntenut oloani enää kotoisaksi kropassani. Vatsani oli jäänyt pömpölle ja ryhti huonoksi. Tuntui, etten saanut yhteyttä keskivartalooni.

Kuin kohtalon johdatuksesta vierustoverini oli raskauden jälkeiseen kuntoutukseen perehtynyt hyvinvointivalmentaja. Hän totesi, että olin aloittanut treenaamisen liian aikaisin ja hankkinut itselleni vatsalihasten erkauman. Lantionpohjalihakset olivat mitä ilmeisimmin jääneet vahvistamatta.

Näistä kaikista pääsisin kuulemma eroon treenaamalla itseni oikealla tavalla kuntoon. Kun pääsin kotiin, itkin helpotuksesta. Minun ei tarvitsisikaan  kärsiä vaivoistani ikuisesti.

Lantionpohja kuntoon

Aloitin viisi viikkoa kestäneen verkkokurssin, jonka aikana opin oikeat harjoitteet. Ruuhkavuosien kiireisiin arkipäiviin sopi erinomaisesti, että hajoitteet pystyi toteuttamaan mihin aikaan vuorokaudesta tahansa, eikä se ei vienyt enempää kuin kymmenen minuuttia.

Minut yllätti, kuinka pienillä liikkeillä löysin tuntuman keskivartalooni. Supistelin lantiopohjanlihaksia pyöräillessäni, luennoilla ja työpöydän ääressä, keikuttelin itseäni tuolilla pienen pallon päällä, tein kyykkyjä ja lasten nukkuessa treenailin vatsalihaksiani jumppamatolla telkkaria katsellen.

Ymmärsin, miksi keskivartaloa kutsutaan korsetiksi.

Kahden viikon treenin jälkeen aloin tajuta, että minullahan oli jossain syvät vatsalihakset sekä lantiopohjalihakset. Ne piti vain ensin löytää.

Ensimmäisten viikkojen aikana tulin jälleen tietoiseksi keskivartalostani ja ymmärsin, miksi sitä kutsutaan korsetiksi. Se todellakin kannattelee vartaloani. Järkytti tajuta, että minulla oli todellakin ollut vatsalihasten välissä vuosikausia monen sentin mentävä kolo, jonne mahtui monta sormea.

Kolmannella viikolla aloin jo löytää voimaa uudelleen koko kroppaani. Satuin lähtemään juuri tuolloin viikonlopun ratsastusreissulle. Oli mahtavaa huomata, miten treeni oli vaikuttanut rakkaaseen harrastukseeni: minun oli paljon helpompi pitää tasapaino ja keventää pitkiäkin pätkiä. Kannattelin itseäni selvästi ryhdikkäämmin.

Hullumpi vaikutus ei ollut sekään, että lantionpohjalihasten treeni toi uudenlaista tuntumaa seksiin.

Vihdoin eroon kivuista

Viiden viikon harjoittelun jälkeen virtsankarkailu loppui, ja tietoisuus omasta kropastani kasvoi. Tunsin jälleen vatsalihasteni olemassaolon ja sain niihin tuntuman.

Kun vatsalihakset alkoivat kannatella paremmin keskivartaloani, ryhtini parani ja selkäkivut hellittivät. Oloni parani kokonaisvaltaisesti: keskivartalon ja lantiopohjalihasten kunto ei vaikuta vain fyysiseen, vaan myös henkiseen hyvinvointiin.”

 

Tämä Vauva- ja Meidän Perhe -lehden artikkeli on ilmestynyt alun perin Vauva.fi:ssä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla