Kun perhe kotiutui sairaalasta, heillä oli kaikki valmiina odottamassa. ”Vaatteitakin löytyy aina kokoon 80 asti.” Kuva: <span class="photographer">Milka Alanen</span>
Kun perhe kotiutui sairaalasta, heillä oli kaikki valmiina odottamassa. ”Vaatteitakin löytyy aina kokoon 80 asti.” Kuva: Milka Alanen

”Hän on esikoisemme, ja haluamme hankkia vain parasta”, tuoreet vanhemmat Juha ja Henna kertovat.

Harmaat merkkivaunut ehtivät odottaa eteisessä melkein kaksi kuukautta. Puuvillabodyt, harmaa collegepuku ja sininen röyhelömekko oli nekin pesty ja silitetty hyvissä ajoin valmiiksi pieneen vaatekaappiin.

Nyt Juha Mäkelän ja Henna Laineen esikoistytär on juuri kotiutunut. Vanhempien ajatukset ovat hyvin vaaleanpunaisia, mutta koti on pysynyt ennallaan.

– Suosimme väreistä eniten neutraaleja sävyjä, kuten harmaata ja valkoista, Juha kertoo.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kaikki tarvikkeet hankittiin lähes yhden kauppareissun aikana.

Värivalinnoille on myös käytännöllinen syy. Juha ja Henna ovat hankkineet lähes kaiken yhden kauppareissun aikana, ja silloin he eivät vielä tienneet vauvansa sukupuolta. Heille väreillä on väliä, joten oli helpompaa tehdä ostokset neutraaleissa sävyissä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ostoksiin Juha ja Henna varautuivat omilla säästöillään: kaupassa he maksoivat käsirahan, muutaman kuukauden päästä loput samalla, kun tavarat tulivat kotiin.

– Ennen ostopäätöstä teimme tietysti aika paljon taustatyötä, Juha kertoo.

– Testasimme eri vaihtoehtoja ja keräsimme kokemuksia blogeista ja tutuilta.

Taustatyötä tarvittiinkin, sillä tavaraa on melkoinen määrä: erityisen aurinkosuojattu turvakaukalo Isofix-telakan kera, lapsen mukana kasvava tuoli sekä siihen kuuluva vauvan istuin ja pinnasänky, jossa on ruumiinlämpöön reagoiva patja. Kotoa löytyy myös liikuteltava hoitopöydän ja ammeen yhdistelmä, leikkimattoa, sitteriä, unipesää, harmaita vilttejä, luonnonkumisia tutteja sekä vino pino vaatteita ja leluja.

Erityisesti vaunujen hankintaa Juha ja Henna pohtivat pitkään. Tärkeimpiä kriteerejä vaunuille olivat kestävyys, jälleenmyyntiarvo ja se, että ne saa helposti koottua ja taiteltua tarpeen vaatiessa pieneenkin tilaan.

– Toki talvikelejäkin mietimme, mutta se oli toissijainen asia. Enemmän vaikutti se, miten vaunut saa laitettua autoon, sillä autoilemme paljon, Juha kertoo.

Turhia hankintoja perhe ei ole tehnyt.

Käytännöllisyyden lisäksi myös sydän on vaikuttanut päätöksiin. Pieni tyttö on jo saanut ylleen Pätkis-puvun, jonka tuttava neuloi perheelle käsityönä. Rakkaita ovat myös Molon välikausihaalarit ja käsin neulottu pastellisävyinen vaunulelu. Juuri oikeanlaista lelua haettiin pitkään, kunnes se tuli vastaan Instagramissa.

Turhia hankintoja perhe ei ole tehnyt, mutta syöttötuolin vauvanistuin vähän mietityttää.

– Voi olla, ettei vauva ole heti alusta alkaen kanssamme pöydän ääressä. Saa nähdä tuleeko sitä käytettyä, Juha miettii.

Rahaa hankintoihin Henna ja Juha ovat käyttäneet monta tuhatta euroa. Silti jokainen sentti on tulevien vanhempien mielestä ollut sen arvoinen.

– Vaunut ja turvakaukalothan ovat jo turvallisuuskysymys, Juha sanoo.

– Toisekseen hän on ensimmäinen oma lapsemme, ja haluamme hankkia hänelle vain parasta.

Tämä Vauva- ja Meidän Perhe -lehden artikkeli on ilmestynyt alun perin Vauva.fi:ssä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla