Vaikka munasolu pääsee hedelmöittymään, raskaus ei välttämättä ala. Kuva: 123rf
Vaikka munasolu pääsee hedelmöittymään, raskaus ei välttämättä ala. Kuva: 123rf

Yleensä kohdun solut hyväksyvät sellaisen munasolun, joka on sopivasti hyökkäävä.

Helsingin Sanomat kertoo uusista tutkimuksista, jotka selittävät sitä, miten kohtu valikoi, jatkuuko raskaus vai ei. Yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan naiset kokevat varhaisia keskenmenoja jopa enemmän kuin raskauksia.

Varhaisissa keskenmenoissa on kyse siitä, että naisen kohdun omat solut ikään kuin torjuvat kohtuun kiinnittyvän munasolun. Kohdun solujen ensisijainen tehtävä on turvata naisen terveys. Nämä solut tekevät siis koko ajan valintaa siitä, onko kohtuun kiinnittyvä ulkopuolinen asia naisen terveyden kannalta hyvä asia vai ei.

Yleensä kohdun solut hyväksyvät sellaisen munasolun, joka on sopivasti hyökkäävä. Mikäli hedelmöittyneen munasolun solut ovat liian aggressiivisia, se aiheuttaa kohdun soluille liiallista stressiä. Tämä puolestaan aiheuttaa luontaisen hylkimisreaktion eli keskenmenon.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Käytännössä siis kohdun solujen stressinsietokyvyllä on suuri rooli siinä, pääseekö raskaus alkamaan ja jatkumaan. Tutkimuksissa on tosin havaittu, että myöskään liian vastaanottavaiset solut eivät ole hyväksi: ne saattavat päästää raskauden alkamaan ja  istukan kasvamaan, mutta raskaus keskeytyy kuitenkin myöhemmin. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Useimmissa tapauksissa nainen ei edes tiedä olleensa raskaana, sillä keskenmeno tapahtuu heti, kun hedelmöittynyt munasolu kiinnittyy kohtuun. Käytännössä raskaus ei pääse siis edes alkamaan kunnolla, kun keskenmeno jo tapahtuu.

Keskenmenot ovat valitettavan yleisiä silloinkin, kun raskaus on jo todettu: tilastojen mukaan 10–15 prosenttia raskauksista päättyy keskenmenoon, suuri osa niistä ennen raskausviikkoa 12. Toisaalta odottaja voi ajatella näinkin: kun raskaus on päässyt alkamaan ja jatkumaan näin pitkälle, on jo suuri todennäköisyys sille, että kaikki menee jatkossakin hyvin.

Tämä Vauva- ja Meidän Perhe -lehden artikkeli on ilmestynyt alun perin Vauva.fi:ssä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla