Lihaksia voi ensi alkuun herätellä lempeällä kotijumpalla ja venyttelyllä, mutta kovemman treenin aika on vasta, kun keskivartalon tuki on palautunut.
Lihaksia voi ensi alkuun herätellä lempeällä kotijumpalla ja venyttelyllä, mutta kovemman treenin aika on vasta, kun keskivartalon tuki on palautunut.

Liikunta kannattaa aloittaa omaa kehoa kuunnellen ja ilman kiirettä. Katso jutun lopusta video, jolla on ohjeet ensimmäiseen kotijumppaan synnytyksen jälkeen.

Vaikka mieli halajaisi nopeasti liikkeelle synnytyksen jälkeen, liikunta kannattaa aloittaa lempeästi, muistuttaa äitiysliikuntaan erikoistunut personal trainer Riina Laaksonen.

– Raskaus on iso stressi keholle, sillä se muuttaa hormonitoimintaa ja tuo myös fyysisiä muutoksia.

Kun vauva saapuu, oma keho voi tuntua alkuun vieraalta. Vatsa- ja lantionpohjalihaksiin ei saa heti tuntumaa kuten ennen. Raskausvatsan kannattelu on saattanut kasvattaa selän notkoa ja muuttaa ryhtiä. Keskivartalon lihakset ja ryhti onkin saatava kuntoon ennen reipasta liikuntaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Rauhalliset kävelylenkit vaunujen kanssa ja liikkuvuutta lisäävät venyttelyhetket kotona ovat paras startti oman kehon haltuun ottamiseen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Vaunukävelylenkkejä ja lantionpohjanharjoituksia voi alkaa tehdä mahdollisimman pian synnytyksen jälkeen. Juoksu ja lihaskuntotreenit kannattaa aloittaa vasta aikaisintaan jälkitarkastuksen jälkeen ja silloinkin kehon tuntemuksia tarkasti kuulostellen.

Laaksonen suosittelee dynaamisia venytyksiä, eli rauhallisesti soljuvaa liikettä, jossa venytykseen pysähdytään vain hetkeksi. Tämä lisää kehon liikkuvuutta. Kaikkia tavallisia venytyksiä voi tehdä myös dynaamisesti.

– Venytyksiä kannattaa tehdä lempeästi tunnustellen, sillä nivelet ovat hormonien vaikutuksesta liikkuvammat kuin normaalisti.

Juoksun ja muiden tärähdyksiä aiheuttavien lajien aika on vasta, kun keho on täysin palautunut.

Tuoreiden äitien yleisin virhe on aloittaa liikkuminen liian kovaa liian nopeasti synnytyksen jälkeen, Laaksonen tietää. Hän teki itsekin saman virheen alkaessaan juosta kahden kuukauden kuluttua synnytyksestä.

– Vatsalihasteni erkauma paheni, ja lantionpohjan lihakset rasittuivat.

Kärsin virtsankarkailusta ja jouduin kuntouttamaan erkaumaa pitkään.

Tiettyjä lajejaja liikkeitä on syytä välttää, kunnes keskivartalo ja sen tuki on kunnossa. Lankutukset, punnerrukset, suorien vatsalihasten rutistukset ja isoilla painoilla tehtävät liikkeet ovat kieltolistalla, sillä ne aiheuttavat painetta vatsaonteloon.

Myös juoksun ja muiden tärähdyksiä aiheuttavien lajien aika on vasta, kun keho on täysin palautunut.

– Tärähtelyt altistavat kohdun ja emättimen laskeumalle. Vaikka ongelmia ei heti olisi, niitä voi tulla vuosien kuluttua.

Kivut tai epämukavuuden tunne voivat olla merkkejä siitä, että palautuminen on vielä kesken. Kun selkäkipuja ja virtsankarkailua ei ole eikä vatsan keskilinjaan muodostu ”harjannetta” treeniliikkeitä tehtäessä, on todennäköisesti valmis kovempaankin liikuntaan.

– Jos omasta palautumisestaan on epävarma, kannattaa käydä lääkärin tai äitiysfysioterapeutin pakeilla.

Tämä Vauva- ja Meidän Perhe -lehden artikkeli on ilmestynyt alun perin Vauva.fi:ssä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla