Anneka kärsi hyperemeesistä, eli voimakkkaasta raskauspahoinvoinnista, odottaessaan toukokuussa synytynyttä esikoistaan. Hyperemeesiin sairastuu noin prosentti odottajista.
Anneka kärsi hyperemeesistä, eli voimakkkaasta raskauspahoinvoinnista, odottaessaan toukokuussa synytynyttä esikoistaan. Hyperemeesiin sairastuu noin prosentti odottajista.

Anneka, 26, voi pahoin koko raskausajan. Hän oli hyperemeesin takia myös sairaalahoidossa.

Pane viinirypäleitä pakastimeen ja imeskele niitä jäisinä. Murra hapankorpuista pieniä palasia ja syö ne voin kanssa. Näillä nikseillä olo voisi kuulemma helpottaa.

Anneka pakasti rypäleet ja mursi korput. Puoliso kantoi kaupasta erimakuisia mehujäitä.

Mikään kikka ei tepsinyt. Riutunut keho oireili korkealla sykkeellä ja jatkuvalla päänsäryllä. Vesikään ei pysynyt sisällä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ylös tulivat myös pahoinvointilääkkeet, pyöreät valkoiset tabletit, joilla Annekan vointia hoidettiin pitkin raskautta sairaalassa. Lääkkeet olivat samoja, joilla helpotetaan syöpäpotilaiden oloa rankkojen hoitojen jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Riutunut keho oireili korkealla sykkeellä ja jatkuvalla päänsäryllä. Vesikään ei pysynyt sisällä.

Annekalle lääkkeet piti tiputtaa suoraan suoneen. Kun olo kotona kävi sietämättömäksi, Anneka lähti käymään sairaalassa tiputuksessa. Lääkkeet ja nesteytys eivät vieneet kuvotusta kokonaan mutta helpottivat jonkin verran. Letkuissa makaaminen oli henkisesti raskasta.

– Sairaalassa tuntui aina siltä, etten jaksa yhtään enempää. Toivoin vain, että olo loppuisi, senkin uhalla, ettei vauva enää kasvaisi sisälläni, Anneka sanoo hiljaisella äänellä.

Etova olo ja vellova fiilis. Varmasti jokainen raskautta suunnitteleva nainen on varautunut lievään kuvotukseen.

Vaikea, sairaalahoitoa vaativa pahoinvointi sen sijaan tulee usein täytenä yllätyksenä. Annekakaan ei ollut kuullut hyperemeesistä, ennen kuin lääkäri kirjoitti termin hänen papereihinsa.

Hyperemeesistä on kyse silloin, kun pahoinvointi saa odottajan kehon kuivumaan ja painon laskemaan tietyn verran. Hyperemeesistä kärsii tiettävästi noin prosentti odottajista, Suomessa siis satoja äitejä joka vuosi. 

Pahoinvoinnin syytä ei tiedetä. Pahimmillaan elämä on jatkuvaa yökkäilyä läpi raskauden kuten Annekalla.

Lue koko juttu tilaajien tähtiartikkelina alta:

Tämä Vauva- ja Meidän Perhe -lehden artikkeli on ilmestynyt alun perin Vauva.fi:ssä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla