Mikä on motiivi lapsen hankkimiselle? Haluanko sitä itse, vai vaikuttavatko ulkopuolisten toiveet päätökseen. Kuva: iStockphoto
Mikä on motiivi lapsen hankkimiselle? Haluanko sitä itse, vai vaikuttavatko ulkopuolisten toiveet päätökseen. Kuva: iStockphoto

Vaikea päätös: lapsia vai ei? Vapaaehtoisesta lapsettomuudesta kirjan kirjoittanut Niku Hooli kertoo, millä perusteella valitsi lapsettomuuden.

Koulutus, kumppani, vakituinen työ ja sitten ne lapset. Tämä on monelle tuttu polku, mutta Niku Hooli, 32, päätti valita toisin. Hoolilla ja hänen vaimollaan Anna-Sofia Niemisellä, 32, ei ole lapsia, eikä niitä tulekaan.

Nyt Hooli ja Nieminen ovat kirjoittaneet kirjan Aikuisten perhe – Miksi valitsemme lapsettomuuden, jossa kerrotaan tarinoita vapaaehtoisen lapsettomuuden takana. 

Valinta lapsen yrittämisestä on parisuhteen isoimpia päätöksiä varsinkin silloin, jos lapsia ei vielä ole. Mutta samanlaista keskustelua käydään myös niissä kodeissa, joissa pohditaan toisen tai kolmannen lapsen hankkimista.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Näitä asioita Hooli pohti:

Mikä on motiivini lapsen hankkimiselle?

Kun Hooli listasi syitä hankkia lapsi hän huomasi, että ulkopuolelta tulevia tekijöitä oli paljon. Listalta löytyi muun muassa isovanhempien mahdollinen ilahtuminen lastenlapsista ja lähentyminen lapsiperheellisten ystävien kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hoolin oli mietittävä: Mitä minä itse haluan?

Hän teki vielä toisen listan, johon merkitsi asioita, jotka tekevät hänet onnelliseksi. Lapsi ei välttämättä ollutkaan sellainen asia, jota hän itse halusi, vaan se, mitä yhteiskunta oletti hänen haluavan.

Miten lapsi vaikuttaa elämääni myöhemmin?

Vauvat ja pienet lapset ovat ajatuksena ihania. Mutta mitä sitten kun lapsi kasvaa? Millaista elämä olisi koululaisen tai teini-ikäisen kanssa?

Aika usein lapsia suunnitellessa mietitään vauva- tai taaperovuosia, jolloin lapset ovat suloisia mutta sitovia. Tämä aika on kuitenkin hyvässä ja pahassa melko lyhyt osa vanhemmuutta.

Ymmärränkö, kuinka paljon lapsi minua tarvitsee? 

Hooli kertoo miettineensä jokapäiväisiä tilanteita siltä kantilta, että hänellä olisi lapsi: aamukahvin juomista, vessakäyntejä, työpäiväänsä. Tätä kautta hän yritti ymmärtää sitä, miten paljon lapsi tuo sitovuutta elämään.

Samaa pohdintaa voi soveltaa silloinkin, kun vanhemmat miettivät pikkusisaruksen yrittämistä. Miten elämä muuttuu toisen tai kolmannen lapsen syntyessä perheeseen?

Kaipaanko muutosta elämääni?

Hooli tuli lopulta pohdinnassaan siihen tulokseen, että hän pitää nykyisestä elämästään sellaisena kuin se on. On vapauttavaa, kun voi uppoutua inspiroivaan työprojektiin ilman aikarajoituksia. Kulttuuririennoista ei tarvitse kieltäytyä, eikä niihin käytetty aika ole keneltäkään pois.

Lapsi muuttaa elämää enemmän kuin mikään muu asia. Yksi suurimmista ahaa-elämyksistä koko lapsenhankinta prosessissa olikin Hoolille se, ettei hän kaipaa elämäänsä muutosta. Kaikki on hyvin juuri näin.

Aikuisten perhe – Miksi valitsemme lapsettomuuden (Kosmos) julkaistaan 12.3.2019.

 

Tämä Vauva- ja Meidän Perhe -lehden artikkeli on ilmestynyt alun perin Vauva.fi:ssä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla