Marjoissa ja kasviksissa on antioksidantteja, jotka sieppaavat vapaita happiradikaaleja ja estävät niiden muodotumista soluissa. Tärkeimpiä niistä ovat flavonoidit, C- ja E-vitamiini.
Flavonoidi ja lähde
Flavonolit: sipuli, lehtikaali, parsakaali, salaatti, omena, viinirypäle, marjat, tee, punaviini
Flavonit: selleri, persilja
Flavanonit: sitrushedelmät
Katekiinit: tee, omena
Antosyanidiinit: marjat, kirsikka, viinirypäle, punaviini
Isoflavonoidit: soijapapu
Flavonoidit saattavat ehkäistä
- allergioita
- tulehduksia
- virusinfektioita
- veritulppia
- syöpiä
- sepelvaltimotautia
- aivohalvausta
Tutkimustulokset ovat kuitenkin alustavia. Vielä ei myöskään tiedetä, mitä yksittäisiä flavonoideja ruoasta tulisi saada ja miten ne imeytyvät elimistössä.