
Nämä maukkaat tahnat maistuvat leivän päällä tai vaikkapa kasvisdippinä.
gluteeniton, maidoton, laktoositon, munaton
LINSSITAHNA
1 dl punaisia linssejä
5 dl vettä
½ tl suolaa
1 rkl oliiviöljyä
1 tl currya
½ tl jauhettua korianteria
2 rkl silputtua tuoretta korianteria
1. Huuhtele linssejä, kunnes huuhteluvesi on kirkasta. Keitä linssit kypsiksi pakkauksen ohjeen mukaan, noin 10-12 minuuttia. Soseuta valutetut linssit sauvasekoittimella.
2. Lisää tahnaan mausteet ja anna vetäytyä jääkaapissa noin puoli tuntia.
TONNIKALATAHNA
1 prk vaaleaa tonnikalaa paloina öljyssä
1 sitruuna
mustapippuria myllystä
1. Pese sitruuna huolellisesti ja raasta siitä ohuelti 2 teelusikallista kuorta.
2. Kumoa tonnikalatölkin sisältö kulhoon öljyineen, purista joukkoon puolikkaan sitruunan mehu ja sekoita tasaiseksi massaksi. Mausta sitruunankuorella ja mustapippurilla.
VINKKI
- Papu-, herne- ja linssiruokia maustamaan sopivat yrtit, pippurit ja chilit sekä erilaiset intialaiset mausteet.
- Tahnat maistuvat myös hapankorppujen kanssa tai niihin voi dippailla raakoja kasvissuikaleita.
OIVALLUS
- Kuivatut palkokasvit sisältävät paljon proteiineja, hitaita hiilihydraatteja, liukoista kuitua sekä kivennäisaineita ja B-ryhmän vitamiineja. Rasvaa niissä on niukasti soijapapua lukuun ottamatta.
- Purkkitonnikalassa on runsaasti proteiinia, jonkin verran D-vitamiinia, B-ryhmän vitamiineja, kaliumia, fosforia ja seleeniä. Veteen säilötyssä tonnikalassa on 95 kcal/100 g, öljyyn säilötyssä 155.