Kevät tekee tuloaan mutta ovatko vitamiinivarastomme ihan lopuillaan? Mistä saisi virtaa jatkaa kohti aurinkoa? Lue ravitsemustieteilijän vinkit kevättalven vitamiinitankkaukseen.

Olemmeko kuluttaneet elimistön vitamiinivarastot talvella loppuun?

Vain D-vitamiini voi olla vähissä. Jo syksyllä aurinko paistaa liian vinosti, jotta ihomme tuottaisi tarpeeksi D-vitamiinia. Emme saa sitä lisää auringosta koko talvena ellemme tee etelänmatkaa.

Varsinkin nuoret kärsivät myös folaatin vähyydestä. Folaatti saattaa suojata sydän- ja verisuonitaudeilta. Monet nuoret eivät pidä ruisleivästä eivätkä ilmeisesti jaksa kuoria hedelmiä ja kasviksia, joista sitä saa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Mitä elimistömme tarvitsee juuri nyt?

D-vitamiinia saa parhaiten vitaminoiduista margariineista ja maitotuotteista sekä kalasta. Folaattia taas on paljon täysjyväviljassa ja vihreissä kasviksissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Nykytiedon mukaan C-vitamiini ei estä flunssaa mutta voi lyhentää potemisaikaa helpottamalla hengitysoireita. Tällöinkin puhutaan ihan tavanomaisista määristä, ei mega-annoksista. C-vitamiinia saa hedelmistä, marjoista ja kasviksista.

Varastointi syö kasvisten C-vitamiinia ja pakastus marjojen vitamiineja. Onko niissä vielä ytyä?

Paloittelu ja keittäminenkin vähentävät vitamiineja mutta eivät niin paljon, että kasvikset muuttuisivat paperiksi. Jos syö suositellut 4–5 kourallista kasviksia, hedelmiä ja marjoja päivässä, saa taatusti runsaasti vitamiineja ja hoitaa itseään luonnon omilla monivitamiinipillereillä.

Kummat ovat terveellisimpiä kotimaiset kasvihuonetomaatit ja -kurkut vai etelän auringosta lennätetyt?

Kummatkin ovat terveellisiä. Kotimaisia kannattaa suosia, kun niitä saa. Ulkomaiset takaavat monipuolisen tarjonnan ympäri vuoden.

Kenen kannattaisi käyttää vitamiinilisiä?

Normaali kaupasta ostettu ruoka riittää täyttämään vitamiinivarastot. Poikkeuksena ovat laihduttajat, raskaana olevat, lapset ja vanhukset, joille suositellaan tiettyjä vitamiinilisiä.

Pitää myös muistaa, että vitamiineja voi saada liikaa, jos käyttää monia vitamiinivalmisteita ja elintarvikkeita, jotka on vitamiineilla terästetty. Vitamiinin liikasaantikin on haitallista.

Vastaajana ravitsemustieteen dosentti Satu Männistö.

Lue lisää:

riittävästä vitamiinisaannista

D-vitamiinista

5 KOURALLISTA KASVIKSIA PÄIVÄSSÄ

= 2 dl salaattia tai raastetta

+ 1 dl keitettyjä kasviksia

+ 1 tomaatti tai porkkana

+ 1 hedelmä

+ 2 dl marjoja

Sisältö jatkuu mainoksen alla