Kasvisruokakilpailumme voittajat käyttävät kekseliäästi syksyn satoa. Maa-artisokka taipuu rieskoiksi, pavut siliävät sopaksi, punajuuret taputellaan pihveiksi ja kesäkurpitsa paistuu ranskalaisiksi. Kannattaa kokeilla!

1. sija Sari Nieminen, Kausala:

Pähkinäiset maa-artisokkarieskat

500 g tuoreita
maa-artisokkia (400 g sosetta)
¾ tl suolaa
1–2 tl kuivattua kirveliä
2 kananmunaa
½ dl pähkinäjauhetta
1 dl sämpylä- tai hiivaleipäjauhoja
3 dl ohrajauhoja

1. Kuori maa-artisokat ja keitä ne paloiteltuina niukassa vedessä kypsiksi, 5–10 min. Valuta keitinvesi talteen. Soseuta artisokat ja lisää soseeseen noin ½ dl keitinvettä. Jäähdytä.
2. Sekoita soseeseen suola, kirveli, munat, pähkinäjauhe ja jauhot.
3. Nosta taikina kasoiksi pellille leivinpaperin päälle, ripauta päälle jauhoja ja taputtele jauhotetuin käsin ohuiksi rieskoiksi.
4. Pistele rieskat haarukalla ja paista 250-asteisessa uunissa vajaa 20 minuuttia. Tarjoa lämpiminä esim. raejuuston ja puolukkasurvoksen kanssa.

4 annosta (9–12 kappaletta) Valmistusaika 45 min
Laktoositon
Yhdessä annoksessa:
energiaa 320 kcal
hiilihydraatteja 45 g
rasvaa 8 g (tyydyttynyt 1 g)
proteiinia 10 g
kuitua 10 g
suolaa 0,6 %

Raadin komentti: Loistava idea valita pikkurieskoihin soseutettua maa-artisokkaa samaan tapaan kuin tehdään lepuskoita perunasoseesta; nämä rieskat valloittivat jokaisen.

 

2. sija Kaija Nieminen, Kausala:

Fenkoli-punajuuripihvit

300 g raakaa punajuurta
200 g perunaa
50 g fenkolia
1 sipuli
3 kananmunaa
1 tl suolaa
½ tl mustapippuria
paistamiseen
rypsiöljyä

1. Kuori ja raasta punajuuret, perunat ja fenkoli karkeaksi raasteeksi. Kuori ja hienonna sipuli. Siirrä kasvisraasteet ja hienonnettu sipuli kulhoon ja sekoita joukkoon munat ja mausteet. Sekoita tasainen massa.
2. Kuumenna ohukaispannu ja rasvaa kolot. Paista seoksesta ohuita pihvejä keskilämmöllä kerran kääntäen. Tarjoa yrttisen kermaviilikastikkeen kanssa.

4 annosta (12–14 kpl)
Valmistusaika 30 min
Laktoositon, gluteeniton
Yhdessä annoksessa:
energiaa 230 kcal
hiilihydraatteja 14 g
rasvaa 16 g (tyydyttynyt 1,5 g)
proteiinia 7 g
kuitua 3 g
suolaa 0,9 %

Raadin komentti: Kauniit ja maukkaat raastepihvit, joita yrttinen kermaviilikastike loistavasti täydentää. Fenkolin yhdistäminen juureksiin hyvä idea.

3. sija Terhi Heimonen, Sotkamo:

Kukkakaali-valkopapusosekeitto

1 keskikokoinen kukkakaali
400 g (5 dl) keitettyjä valkoisia papuja (noin 160 g kuivattuina papuina)
1 rkl (vegaanista) margariinia (esim. Keiju laktoositon 70%)
1 rkl kuivattua timjamia
(2 rkl lupiinijauhoa)
1 dl kaurakermaa (esim. Oatly tai Nordic Ruoka Sipuli)
1 rkl kasviliemijauhetta tai
½ kuutiosta (gluteenitonta)
2 rkl valkoviinietikkaa
½ rkl (ruusu)suolaa
pinnalle
paahdettua sipulirouhetta
tuoretta timjamia

1. Liota papuja yön yli väljässä vedessä, huuhtele ja keitä eri vedessä kypsiksi pakkauksen ohjeen mukaan, noin tunnin ajan. Jos käytät tölkkipapuja, huuhtele ne hyvin lävikössä.
2. Huuhtele ja paloittele kukkakaali. Poista suojalehdet ja varsi muuhun käyttöön, jos haluat valkoisen, samettisen keiton. Keitä kukkakaalin nuput kypsiksi, noin 10 min. Valuta ja ota keitinliemi talteen.
3. Soseuta kukkakaali, pavut ja tilkka keitinlientä. Lisää keitinlientä niin, että saat sakeudeltaan sopivaa sosekeittoa. Sekoita joukkoon timjami, mahdollinen lupiinijauho sekä kerma ja kuumenna kiehumispisteeseen. Lisää nokare rasvaa, viinietikka ja suola.
4. Annostele keitto ja ripauta pintaan paahdettua sipulirouhetta ja tuoretta timjamia.

6 annosta Valmistusaika (kuivatut pavut liotus ja keitto 13 h) 25 min
Munaton, laktoositon, gluteeniton
Yhdessä annoksessa:
energiaa 140 kcal
hiilihydraatteja 13 g
rasvaa 5 g (tyydyttynyt 1 g)
proteiinia 8 g
kuitua 7 g
suolaa 1 %

Raadin komentti:Uudenlainen, valkoinen, proteiinipitoinen sosekeitto.

Kunniamaininta Anne Maria Ylisaari, Turku:

Kesäkurpitsaranskalaiset

2 kiinteää kesäkurpitsaa (noin 350 g)
½–1 dl maitoa
noin 1½ dl gramjauhoa (eli kikherne­jauhoa)
½–1 tl kuivattua oreganoa
noin 4 dl rypsiöljyä uppopaistamiseen
suolaa

1. Leikkaa kesäkurpitsat ranskalaisten perunoiden kokoisiksi pitkulaisiksi tikuiksi (paksuus noin 1 cm). Kasta tikut maidossa ja pyörittele sen jälkeen jauho-oreganoseoksessa.
2. Kuumenna öljy padassa tai kattilassa 180-asteiseksi. Uppopaista kurpitsatikut kullanruskeiksi ja nosta reikäkauhalla talouspaperin päälle valumaan.
3. Ripauta päälle kevyesti suolaa tai jauha suolaa myllystä. Tarjoa heti esimerkiksi valkosipulimajoneesin kera.

4 annosta Valmistusaika 25 min
Munaton, gluteeniton
Yhdessä annoksessa:
energiaa 160 kcal
hiilihydraatteja 8 g
rasvaa 12 g (tyydyttynyt 0,7 g)
proteiinia 4 g
kuitua 2 g
suolaa 0,6 %

Raadin komentti: Mukava idea friteerata öljyssä kesäkurpitsaa tuttujen peruna-, juures- ja bataattitikkujen sijaan.

Lisää maukkaita reseptejä
Kasvisviikko
Lisää yrttejä
Sopivasti kuitua
Sieniruokia

Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Magnesium on keskeinen tekijä sadoissa aineenvaihdunnan tapahtumissa. Puutostilasta kärsivät vain harvat, sillä magnesiumia saa vaikka mistä.

Hivenaine magnesiumin tärkeyttä ei pidä väheksyä. Se osallistuu solujen perusaineenvaihdunnan säätelyyn, aivojen välittäjäaineiden toimintaan, perintötekijöiden rakentumiseen sekä hermojen ja lihasten yhteispelin sujumiseen.

Magnesiumin saantisuositus on miehillä 350 milligrammaa ja naisilla 280 mg päivässä. Puutostila on harvinainen ja johtuu yleensä runsaasta virtsanerityksestä, joka voi liittyä munuaissairauteen, diabetekseen, pitkäaikaiseen nesteenpoistolääkkeiden käyttöön tai alkoholismiin. Ajan kanssa lieväkin puutos voi kuitenkin johtaa ongelmiin. Oireita ovat väsymys, oksentelu, vapina ja lihasten nykiminen.

Magnesiumlisien tehoa suonenvedon estämiseen ei ole todistettu pätevillä tutkimuksilla, mutta niitä voi hyvin käyttää, jos ne tuntuvat auttavan.

Asiantuntija: sisätautien erikoislääkäri Pertti Mustajoki

 

NÄISTÄ SAAT MAGNESIUMIA

Vehnälese 822 mg/100 g

Siemenet 447 mg

Pähkinät 208 mg

Tumma suklaa 130 mg

Banaani 31 mg

Tyrnimarja 30 mg

Kala 30 mg

Kaurapuuro 30 mg

Avokado 29 mg

Jauheliha 25 mg

Vadelma 25 mg

Lähde: Fineli.fi

Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Pitääkö superfoodeista pitää taukoa? Käytän macaa, spirulinaa ja chiaa. Voiko superfoodeja ja kanelia käyttää, jos maksa -arvot ovat kohonneet?

Maca eli andienkrassi eli perun ginseng (Lepidium meyenii) on Andeilta peräisin oleva juurikasvi, jota on käytetty jo inkakulttuurissa. Suomessa sitä käytetään kuivattuna, jauhettuna juurena. Juuri sisältää aminohappoja, hiilihydraatteja, hieman rasvaa ja kivennäisistä mm. kalsiumia, kaliumia ja jodia. Macan väitetään lisäävän vireyttä, seksuaalista halua, hedelmällisyyttä ja helpottavan vaihdevuosioireita. Vaikutuksista ei ole tieteellistä näyttöä.

Haittoja ei ole systemaattisesti tutkittu, mutta ei ole toisaalta tietoa siitäkään, että maca aiheuttaisi maksahaittoja.

Spirulina on siniviherlevää, jota käytetään kuivattuna jauheena ja kapseleina. Se sisältää proteiinia, hiilihydraattia, rasvoja, vitamiineja ja mineraaleja. Käyttömäärien pitäisi kuitenkin olla runsaita, jotta spirulinan sisältämillä ravintoaineilla olisi merkitystä ruokavaliossa. Spirulinan on väitetty auttavan mm. pitkittyneeseen väsymykseen, rasva-aineenvaihdunnan häiriöihin ja tehostavan vastustuskykyä, mutta tieteellistä näyttöä näistä vaikutuksista ei ole. On julkaistu potilastapaus, jossa spirulinan epäiltiin aiheuttaneen maksavaurion. Siniviherlevien sisältämiä myrkkyjä voi olla mukana myös spirulinatuotteissa. Muina haittoina voi esiintyä suolisto-oireita, kuten vatsan turvotusta, ripulia ja ilmavaivoja. Jos maksa-arvot ovat koholla, spirulinavalmiste pitää lopettaa ja kääntyä lääkärin puoleen. Maksa-arvot on tarkistettava muutaman viikon kuluttua valmisteen lopettamisesta. Jos maksa-arvot korjaantuvat spirulinan käytön loputtua, maksahaitta saattaa olla spirulinan aiheuttama. Muut syyt maksa-arvojen koholla oloon on tietysti myös selvitettävä.

Chia (Salvia hispanica L.) on mintulle sukua oleva viljelykasvi, jonka siemeniä ja niistä puristettua öljyä käytetään ravintona. Chia on nyt suosittua FODMAP-ruokavaliossa, koska sen ajatellaan tasapainottavan vatsan toimintaa. Ravintosisältö on tyypillinen siemenille, eli chia sisältää kuitua, pehmeää rasvaa ja proteiineja. Tutkimustietoa chian terveysvaikutuksista tai haitoista on rajallisesti, eikä sen mahdollisista maksavaikutuksista ole mitään tietoa.

Lue lisää FODMAP-ruokavaliosta

Jauhettu kanelipuun kuori, mausteena käytetty kaneli, on tavanomaisina määrinä turvallista. Tavallisemman eli kassiakanelin runsasta käyttöä on syytä välttää sen sisältämän haitallisen kumariinin vuoksi. Ceyloninkanelissa kumariinipitoisuus on huomattavasti pienempi. Kaneliöljy ja kanelipuun kuoriuutteet sisältävät kanelijauheeseen verrattuna moninkertaisia määriä kasvin ainesosia, ja ne ovatkin aiheuttaneet haittavaikutuksia. Paikallisesti käytettynä kaneliöljy voi aiheuttaa allergisia reaktioita ja ihottumaa. Suun kautta nautittu kaneliöljy voi suurina annoksina lamata keskushermostoa.

Kaneliöljyä ja kaneliuutteita on vältettävä, jos sairastaa maksasairautta, koska kanelin sisältämä kinnamaldehydi on maksalle haitallista. Mausteena kanelia voi silti käyttää ruoassa.

Kasveista valmistettuja ravintolisiä olisi parasta käyttää vain kuuriluonteisesti, koska niiden pitkäaikaiskäytön turvallisuutta ei ole yleensä varmistettu.

Mainituista "superfoodeista" ainakin spirulina ja kaneliuutteet voivat aiheuttaa maksavaurion, joten ne on jätettävä kokonaan pois käytöstä, jos maksa-arvot ovat koholla.
 

Eeva Sofia Leinonen
sisätautien erikoislääkäri

 

 

Ursula Schwab
ravitsemusterapian professori

 

 

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Spiruliinan syöjä

Voiko superfoodeista olla harmia?

Vierailija kirjoitti: Astronautit syö spiruliinaa eikä heillä ole maksavaurioita. Spiruliina on kasvatettua levää eli ruokaa. Liika hiilari rasvoittaa maksa ja siten saa rasvamaksan. Artikkelissa ei sanota että Spiruliina AIHEUTTAA maksavaurion vaan että VOI aiheuttaa maksavaurion, aivan kuten liika hiilarikin VOI. Kiinalaiset ovat kovia riisinsyöjiä, onko heillä kaikilla rasvamaksa?
Lue kommentti