Kasvisruokakilpailumme voittajat käyttävät kekseliäästi syksyn satoa. Maa-artisokka taipuu rieskoiksi, pavut siliävät sopaksi, punajuuret taputellaan pihveiksi ja kesäkurpitsa paistuu ranskalaisiksi. Kannattaa kokeilla!

1. sija Sari Nieminen, Kausala:

Pähkinäiset maa-artisokkarieskat

500 g tuoreita
maa-artisokkia (400 g sosetta)
¾ tl suolaa
1–2 tl kuivattua kirveliä
2 kananmunaa
½ dl pähkinäjauhetta
1 dl sämpylä- tai hiivaleipäjauhoja
3 dl ohrajauhoja

1. Kuori maa-artisokat ja keitä ne paloiteltuina niukassa vedessä kypsiksi, 5–10 min. Valuta keitinvesi talteen. Soseuta artisokat ja lisää soseeseen noin ½ dl keitinvettä. Jäähdytä.
2. Sekoita soseeseen suola, kirveli, munat, pähkinäjauhe ja jauhot.
3. Nosta taikina kasoiksi pellille leivinpaperin päälle, ripauta päälle jauhoja ja taputtele jauhotetuin käsin ohuiksi rieskoiksi.
4. Pistele rieskat haarukalla ja paista 250-asteisessa uunissa vajaa 20 minuuttia. Tarjoa lämpiminä esim. raejuuston ja puolukkasurvoksen kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

4 annosta (9–12 kappaletta) Valmistusaika 45 min
Laktoositon
Yhdessä annoksessa:
energiaa 320 kcal
hiilihydraatteja 45 g
rasvaa 8 g (tyydyttynyt 1 g)
proteiinia 10 g
kuitua 10 g
suolaa 0,6 %

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Raadin komentti: Loistava idea valita pikkurieskoihin soseutettua maa-artisokkaa samaan tapaan kuin tehdään lepuskoita perunasoseesta; nämä rieskat valloittivat jokaisen.

 

2. sija Kaija Nieminen, Kausala:

Fenkoli-punajuuripihvit

300 g raakaa punajuurta
200 g perunaa
50 g fenkolia
1 sipuli
3 kananmunaa
1 tl suolaa
½ tl mustapippuria
paistamiseen
rypsiöljyä

1. Kuori ja raasta punajuuret, perunat ja fenkoli karkeaksi raasteeksi. Kuori ja hienonna sipuli. Siirrä kasvisraasteet ja hienonnettu sipuli kulhoon ja sekoita joukkoon munat ja mausteet. Sekoita tasainen massa.
2. Kuumenna ohukaispannu ja rasvaa kolot. Paista seoksesta ohuita pihvejä keskilämmöllä kerran kääntäen. Tarjoa yrttisen kermaviilikastikkeen kanssa.

4 annosta (12–14 kpl)
Valmistusaika 30 min
Laktoositon, gluteeniton
Yhdessä annoksessa:
energiaa 230 kcal
hiilihydraatteja 14 g
rasvaa 16 g (tyydyttynyt 1,5 g)
proteiinia 7 g
kuitua 3 g
suolaa 0,9 %

Raadin komentti: Kauniit ja maukkaat raastepihvit, joita yrttinen kermaviilikastike loistavasti täydentää. Fenkolin yhdistäminen juureksiin hyvä idea.

3. sija Terhi Heimonen, Sotkamo:

Kukkakaali-valkopapusosekeitto

1 keskikokoinen kukkakaali
400 g (5 dl) keitettyjä valkoisia papuja (noin 160 g kuivattuina papuina)
1 rkl (vegaanista) margariinia (esim. Keiju laktoositon 70%)
1 rkl kuivattua timjamia
(2 rkl lupiinijauhoa)
1 dl kaurakermaa (esim. Oatly tai Nordic Ruoka Sipuli)
1 rkl kasviliemijauhetta tai
½ kuutiosta (gluteenitonta)
2 rkl valkoviinietikkaa
½ rkl (ruusu)suolaa
pinnalle
paahdettua sipulirouhetta
tuoretta timjamia

1. Liota papuja yön yli väljässä vedessä, huuhtele ja keitä eri vedessä kypsiksi pakkauksen ohjeen mukaan, noin tunnin ajan. Jos käytät tölkkipapuja, huuhtele ne hyvin lävikössä.
2. Huuhtele ja paloittele kukkakaali. Poista suojalehdet ja varsi muuhun käyttöön, jos haluat valkoisen, samettisen keiton. Keitä kukkakaalin nuput kypsiksi, noin 10 min. Valuta ja ota keitinliemi talteen.
3. Soseuta kukkakaali, pavut ja tilkka keitinlientä. Lisää keitinlientä niin, että saat sakeudeltaan sopivaa sosekeittoa. Sekoita joukkoon timjami, mahdollinen lupiinijauho sekä kerma ja kuumenna kiehumispisteeseen. Lisää nokare rasvaa, viinietikka ja suola.
4. Annostele keitto ja ripauta pintaan paahdettua sipulirouhetta ja tuoretta timjamia.

6 annosta Valmistusaika (kuivatut pavut liotus ja keitto 13 h) 25 min
Munaton, laktoositon, gluteeniton
Yhdessä annoksessa:
energiaa 140 kcal
hiilihydraatteja 13 g
rasvaa 5 g (tyydyttynyt 1 g)
proteiinia 8 g
kuitua 7 g
suolaa 1 %

Raadin komentti:Uudenlainen, valkoinen, proteiinipitoinen sosekeitto.

Kunniamaininta Anne Maria Ylisaari, Turku:

Kesäkurpitsaranskalaiset

2 kiinteää kesäkurpitsaa (noin 350 g)
½–1 dl maitoa
noin 1½ dl gramjauhoa (eli kikherne­jauhoa)
½–1 tl kuivattua oreganoa
noin 4 dl rypsiöljyä uppopaistamiseen
suolaa

1. Leikkaa kesäkurpitsat ranskalaisten perunoiden kokoisiksi pitkulaisiksi tikuiksi (paksuus noin 1 cm). Kasta tikut maidossa ja pyörittele sen jälkeen jauho-oreganoseoksessa.
2. Kuumenna öljy padassa tai kattilassa 180-asteiseksi. Uppopaista kurpitsatikut kullanruskeiksi ja nosta reikäkauhalla talouspaperin päälle valumaan.
3. Ripauta päälle kevyesti suolaa tai jauha suolaa myllystä. Tarjoa heti esimerkiksi valkosipulimajoneesin kera.

4 annosta Valmistusaika 25 min
Munaton, gluteeniton
Yhdessä annoksessa:
energiaa 160 kcal
hiilihydraatteja 8 g
rasvaa 12 g (tyydyttynyt 0,7 g)
proteiinia 4 g
kuitua 2 g
suolaa 0,6 %

Raadin komentti: Mukava idea friteerata öljyssä kesäkurpitsaa tuttujen peruna-, juures- ja bataattitikkujen sijaan.

Lisää maukkaita reseptejä
Kasvisviikko
Lisää yrttejä
Sopivasti kuitua
Sieniruokia

Sisältö jatkuu mainoksen alla