
Ostan usein usein ulkomaisia mustikoita, koska niitä saa marketista tuoreena. Ne maistuvat makeammilta ja ovat suurempia kuin kotimaiset. Onko niiden ravintoarvot samat kuin kotimaisissa? Kotimainen mustikkahan on melkein kuin lääkettä.
Marjojen, kuten muidenkin ruoka-aineiden, ravintosisältö vaihtelee kasvupaikan ja muiden ympäristötekijöiden mukaan. Ravintosisältötaulukoissa esiintyvät tiedot ovat siis keskiarvoja suuresta näytemäärästä kyseistä ruoka-ainetta. Ulkomaisten mustikoiden ravintosisällössä on mitä todennäköisimmin joitakin eroja kotimaisiin verrattuna, mutta käytännön merkitystä tällä ei ole. Mustikat, kuten muutkin marjat, ovat hyviä kuidun lähteitä ja ne täydentävät ruokavalion vitamiini- ja kivennäisainepitoisuutta monipuolisesti. Lisäksi marjoissa on runsaasti antioksidantteja. Hienoa, että tuoreita marjoja on ruokavaliossa usein. Suositus on, että marjoja ja hedelmiä syötäisiin 2–3 annosta päivässä. Noin desilitra marjoja vastaa yhtä hedelmäannosta.
Ursula Schwab
ravitsemusterapian apulaisprofessori
Kysy asiantuntijalta
Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.