
Suomalaiset marjat, täysjyvävilja, rypsiöljy ja nokkkonen ovat varsinaista superruokaa. Ulkomaiset superfoodit ne hakkaavat hinnassa ja puhtaudessa. Kokeile välipalalla tai lounaalla näitä helppoja voimareseptejä.
Voimapuuro lounaaksi
Rikastettu puuro vastaa ravitsemussuositusten mukaista lounasta.
1 annos
3/4 dl ruishiutaleita
1/2 dl kauraleseitä
2 dl rasvatonta maitoa
1/2 dl vettä
2 tl rypsiöljyä
2 dl marjasosetta (mustikoita, mansikoita, mustaherukkaa)
1 tl hunajaa
Lisää kypsään puuroon rypsiöljy ja syö hunajalla makeutetun marjasoseen kanssa.
Superpirtelö
Tujaus rypsiöljyä ja kauraleselisä tekevät pirtelöstä lähes ateriaa vastaavan välipalan.
2 annosta
4 dl marjoja (vaihdellen mustikkaa, mansikkaa, mustaherukoita, suomalaisia vadelmia, muutama tyrnimarja)
2–3 dl kauraleseitä
2tl rypsiöljyä
ripaus hunajaa ja vaniljasokeria
Soseuta kaikki ainekset sauvasekoittimella. Nauti kylmänä. Säilyy jääkaapissa noin vuorokauden.
Reseptit: ravitsemustieteen lehtori Sari Aalto Savonia ammattikorkeakoulusta.
Lue lisää:
Tyrni, mustaherukka:
Sisältävät runsaasti kivennäisaineita ja lähes kaikkia vitamiineja. Tyrnissä on C-vitamiinia huikeat 165 mg/100 g, mustaherukassa 120 mg/100 g. Molemmissa terveydelle edullisia antioksidantteja, flavonoideja ja polyfenoleja.
Rypsiöljy:
Rasvahapoista vain 5,7 % tyydyttyneitä, loput pehmeitä rasvahappoja. Ei lainkaan haitallisia transrasvahappoja. Suosituksen mukaisen määrän välttämättömiä omega-3- ja omega-6-rasvahappoja saa kahdesta ruokalusikallisesta päivässä. Paljon E-vitamiinia (18 mg/100g).
Kaura, ruis, täysjyvävehnä:
Erinomaisia kuidun lähteitä. Edullisia ja ravintorikkaita: runsaasti B-ryhmän vitamiineja ja kivennäisaineita. Kauran beetaglukaanikuitu alentaa kolesteroliarvoja.
Nokkonen, lehtipinaatti (eli mangoldi):
Sisältävät runsaasti C-vitamiinia ja folaattia sekä monipuolisesti kivennäisaineita. Niissä on myös kalsiumia, lehtivihreää, antioksidantteja ja flavonoideja.
han totta, paitsi rypsiöljy, jolle ei ole osoitettu mitään terveyshyötyjä: kolesteroliarvoja sillä voi manipuloida, mutta ei ole osoitettu, että rypsiöljy auttaisi mihinkään sairauteen tai ehkäisisi mitään sairautta: saa korjata, jos on uutta tutkimustietoa jollakin.
Sen sijaan oliiviöljystä on kovaa näyttöä hyödyistä.
Ja hamppuöljyn teho on todistettu ihon hoidossa suomalaisessa tutkimuksessa jo 2005:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16019622
Oliiviöljyä ei Suomessa voi tuottaa, mutta miksi Suomen leveysasteilla Kanadassa tuotetaan menestyksellisesti rypsiöljyä paljon monipuolisemman rasvahappokoostumuksen omaavaa hamppuöljyä, mutta Suomessa jumitetaan rypsiöljyyn?