Kuitupitoisen ruoan syöminen on tutkitusti terveellistä. Tuoreen katsauksen mukaan kuitu voi myös auttaa pidentämään elinikää.

Eteläkorealaistutkijoiden tulokset julkaistiin American Journal of Epidemiology -lehdessä, ja niiden perusteella runsaasti kuituja ruoastaan saavat menehtyivät tutkimusten seuranta-aikana noin viidenneksen epätodennäköisemmin kuin kuituja vain vähän syövät. Yhteys koski vihanneksista saatavia kuituja, mutta varsinkin viljakuituja. Tutkimuksesta kertoi Uutispalvelu Duodecim.

Kaikki leivät sisältävät kuitua, vaikka vaaleassa leivässä sitä on vähemmän kuin tummassa. Olipa vilja mitä vain, sitä enemmän leivässä on kuitua, mitä enemmän siihen on leivottu jyvän kuoriosaa. Kuusi viipaletta runsaskuituista ruisleipää riittää päivittäiseksi kuidun lähteeksi.

Ravinnon kuidut on monissa tutkimuksissa yhdistetty mm. pienempään riskiin sairastua sydäntauteihin, aivohalvaukseen, verenpainetautiin sekä diabetekseen. On kuitenkin epäselvää, miten suurelta osin yhteydet johtuvat juuri kuidusta ja kuinka paljon kuitupitoisten ruoka-aineiden muista terveellisistä vaikutuksista.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Muiden terveysvaikutusten lisäksi kuitujen lisääminen ruokaan helpottaa monia vatsavaivoja, mutta kaikki kuidut eivät sovi kaikille. Herkkävatsaisen kannattaa valita liukoista ja painoaan tarkkailevan liukenematonta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Täältä löydät vatsaa helliviä, runsaskuituisia ruokaohjeita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla