Trendikkäät siemenet sopivat niin herkkävatsaisen kuin astronautinkin ruokavalioon. Siemenillä täydennetyistä näkkäreistä saat kivennäis- ja hivenaineita, kuitua, hyvää rasvaa ja pro­teiinia.

2 dl kylmää vettä
¾ tl suolaa
½ dl (tummia) seesaminsiemeniä
2 rkl rypsiöljyä
1 rkl hunajaa
½ dl kauraleseitä
1 dl vehnäjauhoja
2 dl spelttijauhoja
2 dl ruisjauhoja

Pintaan
kananmunaa
1 dl auringonkukansiemeniä
1 dl kurpitsansiemeniä

1. Sekoita kaikki aineet tasaiseksi, kimmoisaksi taikinaksi. Lisää jauhoja niin paljon, että taikina irtoaa hyvin käsistä. Taikina saa olla napakka.

2. Jaa taikina kahtia ja kauli jauhotetulla pöydällä ohuiksi levyiksi. Leikkaa taikinapyörällä tai veitsellä sopiviksi paloiksi, esim. 7 x 10 cm:n paloiksi.

3. Siirrä palat leivinpaperin päälle pellille. Voitele pinta kevyesti munalla ja taputtele päälle siemeniä. Paista 250-asteisessa uunissa noin 8 min.

18 näkkäriä
Valmistusaika 20 min
Laktoositon

Yhdessä näkkärissä
● energiaa 150 kcal
● hiilihydraatteja 11 g
● rasvaa 8,3 g (tyydyttynyt 0,8 g)
● proteiinia 5 g
● kuitua 2,6 g
● suolaa 0,6 %

Mitä ja mihin?

Seesaminsiemeniä on Suomessa käytetty pitkään sämpylöiden, keksien ja leipien päällä sekä hummustahnassa. Valkoiset seesaminsiemenet ovat kuorittuja ja tummat kuoripäällisiä. Niissä on rasvaa, proteiinia, kuitua, folaattia ja kalsiumia.

Käytä seesaminsiemeniä salaatteihin, smoothieen, puuroihin, leipiin, kasvispihvien leivittämiseen ja esim. piiraspohjiin. Maukasta seesamisuolaa varten paahda siemenet ja jauha tehosekoittimessa merisuolan kanssa. Voit lisätä kuivattua yrttiä. Seoksen avulla on helppo vähentää suolan käyttöä.

Auringonkukkan siemenet ovat suosittua naposteltavaa monissa maissa. Paahdettuina ne sopivat salaatteihin, sosekeittojen päälle, mysliin ja leivontaan. Rasvaa niissä on runsaasti, myös proteiinia, kuitua, kivennäisaineita ja vitamiineja.

Kurpitsansiemeniä on helppo syödä sormin, pannulla paahdettuina, varovasti soijakastikkeella maustettuina. Pähkinäiset siemenet sopivat hyvin mysliin, kasvispiirakoihin, leipiin, salaatteihin, tuorepuuroihin tai puurojen päälle tai niistä voi tehdä pestoa.