
Onko väliä käyttääkö sokeria vai maketusaineita? Entä peittoaako ruususuola muut suolat? Asiantuntija vastaa.
Onko sokeri luonnon hyvää, makeutusaineet keinopahaa?
Joissakin tilanteissa sokeri päihittää heittämällä makeutusaineet. Esimerkiksi leivonnaisiin sokeri tuo kuohkeutta ja kullanruskeaa väriä, jota ei makeutusaineilla saa.
Sokerista saa kuitenkin kuin varkain energiaa, mikä saattaa lihottaa ja altistaa sairauksille, kuten tyypin 2 diabetekselle. Myös hammasmätää eli kariesta aiheuttavat bakteerit villiintyvät sokerista.
Makeutusaineet taas sisältävät niukasti energiaa eivätkä vahingoita hampaita.
Makeutusaineita ovat muun muassa syklamaatti, asesulfaami K ja steviakasvista uutetut steviaglykosidit.
Aspartaami on aminohappojohdannainen ja voi siksi maistua kitkerältä ja metalliselta. Makeutusaineiden turvallisiksi todetut saantisuositukset on tutkittu tarkoin.
On lähinnä makuasia, haluaako käyttää makeutusaineita vai kohtuullisesti sokeria.
Onko ruususuola terveellisempää kuin ruokasuola?
Suolan päivittäinen saantisuositus on teelusikallinen, viisi milligrammaa, ja se täyttyy varkain. Yleensä suositellaan jodioidun suolan käyttöä, sillä jodia on vaikea saada muuten riittävästi, ja sitä tarvitaan esimerkiksi kilpirauhasen normaaliin toimintaan.
Jos käyttää paljon erikoissuoloja, jodin saanti voi kärsiä. Ruususuolaa markkinoidaan ruokasuolaa terveellisempänä, mutta näin ei ole.
Myös ruususuola eli vuorisuola nostaa verenpainetta.
– Ruususuola sisältää jonkin verran myös muita mineraaleja, kuten kaliumkloridia, rautaoksidia ja magnesiumsulfaattia, mutta käytännössä niin pieniä määriä, ettei niillä ole merkitystä. Mineraaleja saadakseen ruususuolaa pitäisi syödä niin paljon, että siitä olisi jo haittaa. Mineraaleja saa enemmän vaikkapa ruisleivästä, toteaa ravitsemusasiantuntija Heli Reinivuo THL:stä.
Tämä artikkeli on ilmestynyt Hyvä terveys -lehdessä. Tilaajana voit lukea kaikki numerot maksutta digilehdet.fi-palvelusta