Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Kilpirauhanen tarvitsee toimiakseen jodia. Maito on sen tärkein lähde. Osa suomalaisista saa jodia liian vähän.

Suomalaisten jodin saanti on vähentynyt 2000-luvulla niin, että asiantuntijat ovat huolestuneet. Syynä pidetään kotiruoan kokkailun vähenemistä sekä jodioimattoman sormisuolan ja merisuolan yleistymistä.

Tärkeimmät jodin lähteet ovat maitotuotteet ja jodioitu ruokasuola. Myös kananmunista, kalasta ja joistain merilevistä saa jodia.

Valmis- ja ravintolaruoissa on käytetty paljolti jodioimatonta suolaa. Nyt ainakin osa elintarvikeyrityksistä on herännyt huoleen ja siirtynyt tai on siirtymässä jodioidun suolan käyttöön.

Päivän suositus on 150 mikrogrammaa jodia: sen saa kasaan juomalla 5 desilitraa maitoa tai piimää ja käyttämällä lisäksi puoli teelusikkaa jodioitua suolaa. Suolan käyttöä ei siis ole syytä lisätä, mutta ruoanvalmistukseen kannattaa valita jodioitu suola.

Toimiva kilpirauhanen

Jodinpuute aiheuttaa struumaa. Kilpirauhanen kasvaa liikaa, kun se pyrkii huolehtimaan riittävästä jodinsaannista.

Sikiö puolestaan tarvitsee jodia keskushermoston kehittymiseen, älykkyysosamäärän kasvattamiseen ja pituuskasvuun.

Liikaakin jodia voi saada, jos käyttää merileviä sisältäviä ravinnelisiä. Tavallisesta ruoasta sitä ei kerry liiaksi.

Asiantuntijana ETT Marika Laaksonen.