
73-vuotias lukija kysyy D-vitamiinista. Hän käyttää nykyisin Möllerin kalanmaksaöljyä, aikaisemmin D-vitamiinia. Kumpi on parempi vai kenties molemmat yhdessä?
Kalanmaksaöljy sisältää D-vitamiinin lisäksi myös A-vitamiinia. Suomalaisten keskimääräinen A-vitamiinin saanti on hyvällä tasolla. Saamme sitä mm. vitaminoiduista leipärasvoista. Myös maksaruoista saamme A-vitamiinia, mutta maksaruokia ei suositella käytettäväksi kuin pari kertaa kuukaudessa mm. niiden runsaan A-vitamiinipitoisuuden vuoksi. Lisäksi A-vitamiinin esiastetta, beetakaroteenia, saamme kasviksista, marjoista ja hedelmistä.
D-vitamiinia suositellaan kaikille 60-vuotta täyttäneillä valmisteena 20 mikrogrammaa päivässä ympäri vuoden. Kalamaksaöljyä parempi vaihtoehto on käyttää D-vitamiinivalmistetta, jolloin pelkoa liiallisesta A-vitamiinin saannista yhdessä ruoasta tulevan A-vitamiinin kanssa ei ole.
Ursula Schwab
ravitsemusterapian apulaisprofessori
Kysy asiantuntijalta
Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.