Ongelmani on poikaystäväni ruokavalio ja kihti. Haluaisin auttaa mutten natkuttaa. Hän tuntuu elävän lähinnä karkilla ja limpparilla, kahvilla ja tupakalla. Aamupala on suht ok ainakin silloin kun hän herää meiltä. Töissä hänellä on eväänä roiskeläppäpitsoja, ehkä lihapiirakkaa, usein ei mitään muuta kuin kahvi, karkit ja limppari. Kotona ei ole koskaan kasviksia. Kokatessaan hän tekee makaronilaatikkoa vaaleasta makaronista tai paistaa jauhelihaa ja syö sen sellaisenaan. Hän on jatkuvasti väsynyt, ja joku paikka kipeänä. Monet terveelliset ruoka-aineet ovat kihdin takia kiellettyjen listalla, kuten avokado, retiisi, merenelävät, pavut, soijatuotteet... Saisiko helppoja ja terveellisiä ruokavinkkejä kihtipotilaalle?

Kihdissä veren virtsahappo- eli uraattipitoisuus on suurentunut. Virtsahapon suolat kertyvät nivelonteloihin ja tämä voi aiheuttaa äkillisen ja kivuliaan niveltulehduksen. Aiemmin kihtipotilaan ruokavalio oli tiukka, mutta nykyisin ohjeet ovat huomattavasti väljemmät, kunhan kiinnittää muutamaan asiaan huomiota.

Jos on ylipainoa, laihduttaminen helpottaa kihdin hoitoa. Jo 5–10 % painonpudotus auttaa. Laihtumisen tulee tapahtua hitaasti, ½–1 kg viikossa. Nopea laihduttaminen lisää veren virtsahappopitoisuutta ja voi laukaista kihtikohtauksen. Paasto ei kihtipotilaalle sovi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Alkoholi lisää virtsahapon muodostumista ja vähentää sen erittymistä virtsaan, joten alkoholin käyttöä tulee tarvittaessa vähentää. Esim. lasillinen viiniä aterian yhteydessä on sopiva määrä. Oluessa on varsin runsaasti puriiniaineita, joten sitä on syytä välttää kokonaan. Muita runsaasti puriiniaineita sisältäviä ruoka-aineita ovat sisäelimet sekä kalan ja siipikarjan nahka. Näitä on hyvä syödä vain satunnaisesti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kohtalaisesti puriiniaineita sisältäviä ruoka-aineita ovat liha, kala, siipikarja ja äyriäiset. Niitä voi syödä mutta suuria kerta-annoksia välttäen. Kihtikohtauksen aikana päivittäisenä käyttömääränä on pidetty 150 g.

Runsas juominen lisää virtsahapon erittymistä virtsaan. Noin 2 litraa päivässä on ohjeellinen juomien määrä, ellei ole sairautta, minkä vuoksi nestemäärää pitäisi rajoittaa. Joskus kihti on seurausta nesteenpoistolääkkeiden käytöstä. Ruoan suolan karsiminen vähentää yleensä myös nesteenpoistolääkkeiden tarvetta ja helpottaa kihdin hoitoa.

Poikaystäväsi ei siis tarvitse rajoittaa kasvisten, marjojen, hedelmien eikä täysjyväviljavalmisteiden käyttöä. Kaikille suositeltu terveyttä edistävä ruoka sopii kihtipotilaalle erinomaisesti. Esimerkiksi Sydänliiton ja Diabetesliiton materiaaleista internetsivuilta löytyy hyviä ruokaohjeita.

Ursula Schwab
ravitsemusterapian apulaisprofessori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla