Savumuikuista tehty piirakka herauttaa veden kielelle.

KYMMENELLE

Yksi annos 125 kcal, laktoositon

250 g (puoli pkt) pakastettua ruistaikinaa
1 prk savustettuja muikkuja öljyssä
400 g varhaiskaalia tai pakastevihanneksia
1 dl hienonnettua tilliä
2 ½ dl laktoositonta ruokakermaa
2 kananmunaa
ripaus suolaa
mustapippuria myllystä

1. Painele sulanut taikina palloksi ja kauli sen jälkeen jauhotetulla pöydällä tai leivinpaperin päällä irtopohjavuokaan (24 cm) sopivaksi. Painele taikinalevy vuokaan reunoja myöten ja anna levähtää kylmässä.

2. Paloittele varhaiskaali ja hauduta pannulla kunnes neste haihtuu. Jos käytät pakastevihanneksia, keitä ne. Levitä jäähtyneet kasvikset ja hienonnettu tilli taikinalle.

3. Vatkaa munat, ruokakerma ja mausteet sekaisin. Kaada noin 2/3 osa seoksesta kasviksille. Valuta öljy muikuista ja levitä ne vuokaan ympyrän muotoon. Lisää loput munamaidosta.

4. Paista 225 asteessa uunin alimmalla tasolla 20-30 minuuttia kunnes täyte on hyytynyt. Anna jäähtyä ennen kuin nostat piirakan leikattavaksi.

Kokeile myös:

Silliherkku foliossa

Rukiiset peltisilakat

VINKKI

  • Piirakkaan sopii mikä tahansa kypsä tai savustettu kala, myös purkkisardiinit ja tonnikala.
  • Mikäli kala on uponnut munamaitoon, koristele kypsä piirakka rucolan lehdillä.
  • Erityisen juhlavaa tarjoiltavaa muikkupiirakka on, kun tarjoat sen lisänä kevytranskankermaa muikunmädillä ja mustapippurilla.
  • Jos käytät irtopohjavuokaa, leivinpaperia ei tarvita.
  • Tomaatti-sipulisalaatti sopii kalaisan piirakan lisukkeeksi.

 

OIVALLUS

  • Rasvaisissa kaloissa, kuten muikussa on terveydelle erittäin hyödyllisiä omega-3-rasvahappoja (EPA ja DHA). Tätä arvokasta rasvaa on myös lohessa, kirjolohessa, makrillissa, sillissä ja sardiinissa.
  • Kalaa kannattaa syödä vähintään 2-3 kertaa viikossa eri kalalajeja vaihdellen.