Savumuikuista tehty piirakka herauttaa veden kielelle.

KYMMENELLE

Yksi annos 125 kcal, laktoositon

250 g (puoli pkt) pakastettua ruistaikinaa
1 prk savustettuja muikkuja öljyssä
400 g varhaiskaalia tai pakastevihanneksia
1 dl hienonnettua tilliä
2 ½ dl laktoositonta ruokakermaa
2 kananmunaa
ripaus suolaa
mustapippuria myllystä

1. Painele sulanut taikina palloksi ja kauli sen jälkeen jauhotetulla pöydällä tai leivinpaperin päällä irtopohjavuokaan (24 cm) sopivaksi. Painele taikinalevy vuokaan reunoja myöten ja anna levähtää kylmässä.

2. Paloittele varhaiskaali ja hauduta pannulla kunnes neste haihtuu. Jos käytät pakastevihanneksia, keitä ne. Levitä jäähtyneet kasvikset ja hienonnettu tilli taikinalle.

3. Vatkaa munat, ruokakerma ja mausteet sekaisin. Kaada noin 2/3 osa seoksesta kasviksille. Valuta öljy muikuista ja levitä ne vuokaan ympyrän muotoon. Lisää loput munamaidosta.

4. Paista 225 asteessa uunin alimmalla tasolla 20-30 minuuttia kunnes täyte on hyytynyt. Anna jäähtyä ennen kuin nostat piirakan leikattavaksi.

Kokeile myös:

Silliherkku foliossa

Rukiiset peltisilakat

VINKKI

  • Piirakkaan sopii mikä tahansa kypsä tai savustettu kala, myös purkkisardiinit ja tonnikala.
  • Mikäli kala on uponnut munamaitoon, koristele kypsä piirakka rucolan lehdillä.
  • Erityisen juhlavaa tarjoiltavaa muikkupiirakka on, kun tarjoat sen lisänä kevytranskankermaa muikunmädillä ja mustapippurilla.
  • Jos käytät irtopohjavuokaa, leivinpaperia ei tarvita.
  • Tomaatti-sipulisalaatti sopii kalaisan piirakan lisukkeeksi.

 

OIVALLUS

  • Rasvaisissa kaloissa, kuten muikussa on terveydelle erittäin hyödyllisiä omega-3-rasvahappoja (EPA ja DHA). Tätä arvokasta rasvaa on myös lohessa, kirjolohessa, makrillissa, sillissä ja sardiinissa.
  • Kalaa kannattaa syödä vähintään 2-3 kertaa viikossa eri kalalajeja vaihdellen.
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Suu kaipaa makeaa, mutta onko se viisaampaa nauttia vanhana kunnon sokerina vai uusina makeutusaineina?

Jokainen on varmasti törmännyt kaupan hyllyllä herkulliselta näyttävään tuotteeseen, jonka kyljessä komeilee teksti “sokeriton”.  Millä nämä tuotteet makeutetaan ja onko makeutusaineiden käytöllä samanlaisia terveyshaittoja kuin sokerilla? Kokosimme keskeisiä faktoja makeutusaineiden ja sokerin eroista.

Millä aineilla sokeri korvataan “sokerittomissa” tuotteissa?

Yleisimpiä elintarvikkeissa käytettyjä keinotekoisia makeutusaineita ovat aspartaami, asesulfaami-K, sakariini ja syklamaatti. Lisäksi makeuttamiseen käytetään luonnollisia sokerialkoholeja, kuten ksylitolia.

Sisältävätkö makeutusaineet vähemmän kaloreita kuin sokeri?

Useat makeutusaineet sisältävät hyvin vähän, jos lainkaan kaloreita. Kalorimäärä pysyy alhaisena myös siksi, että makeutusainetta tarvitaan usein pienempi määrä saman makeuden saavuttamiseksi. Esimerkiksi aspartaami on 200 kertaa makeampaa kuin sokeri, jolloin sen käyttömäärä voidaan pitää hyvin pienenä.

Kumpi on parempi hampaille, sokeri vai makeutusaineet?

Sokeri aiheuttaa happohyökkäyksen ja aiheuttaa näin reikiintymistä. Useimmilla makeutusaineilla ei ole tällaista vaikutusta. Hampaille harmittomia ovat esimerkiksi aspartaami ja asesulfaami K. Makeutuksessa käytetyistä sokerialkoholeista ksylitoli jopa edistää hampaiden terveyttä, sillä se estää reikiintymistä. Sen makeutus teho on yhtä suuri kuin sokerin ja sitä käytetäänkin usein purukumien ja pastillien makeuttamiseen.

 

Onko makeutusaineiden käyttö turvallista?

Makeutusaineiden kaikkia pitkäaikaisvaikutuksia ei vielä tiedetä, mutta nykytietämyksen valossa niiden kohtuullinen käyttö on turvallista. Makeutusaineiden runsaalla käytöllä on kuitenkin todettu olevan samoja terveyshaittoja kuin sokerilla. Niiden säännöllinen runsas käyttö kasvattaa riskiä sydän- ja verisuonisairauksiin, sekä aikuisiän diabetekseen.

Kaikille makeutusaineille ei ole asetettu päivittäistä saantisuositusta, mutta esimerkiksi aspartaamin enimmäissuositus vuorokaudessa on 40 mg painokiloa kohti. Esimerkiksi 70-kiloisella henkilöllä määrä täyttyy neljästä litrasta virvoitusjuomia.

 

Kirjoittaja opiskelevat Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa terveystieteiden kandidaatti- ja maisteriohjelmassa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Terveystieteet, liikuntatieteellinen tiedekunta

 

 

 

 

 

 

 

 

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Minulla on helikobakteerin aiheuttama mahakatarri. Bakteeri on häädetty, mutta oireet eivät tunnu hävinneen. Tarvitsisin luotettavia ruokaohjeita sekä listan tuotteista: mitä saa syödä ja mitä ei. Netistä kun etsii, niin yhdessä sanotaan yhtä ja toisessa toista.

Mikäli oireet jatkuvat hoidon päättymisen jälkeen, on syytä hakeutua lääkärin arvioitavaksi, sillä sairaus voi uusia ja tällöin tarvitaan uusi hoito.

Lääkärin vastaanottoa odotellessa voi kokeilla seuraavia: alkoholijuomien, kahvin sekä rasvaisten, käristettyjen ja mausteisten ruokien välttäminen sekä useimpien hedelmä- ja marjamehujen välttäminen niiden happamuuden vuoksi.

Ruokarytmin säännöllisyys helpottaa useimpia vatsavaivoja eli valveillaoloaikana on hyvä nauttia ruokaa ja juomaa noin kolmen tunnin välein. Annoskokojen kohtuullisuuteen on hyvä kiinnittää huomiota. Kysymyksestä ei käy ilmi, tupakoiko kysyjä. Tupakoinnin lopettaminen usein helpottaa oireita.
 

Ursula Schwab
ravitsemusterapian professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.