Mitä eroa on keksillä ja välipalakeksillä vain onko mitään? Tarkista ainakin, että eväskeksissäsi on riittävästi proteiinia ja kuitua ja että sen rasvasta pääosa on pehmeää.

Välipalapatukoiden pakkauksissa komeilevat lupaukset täysjyväviljasta, vitamiineista, kuiduista ja kivennäisaineista. Mihin ostajan kannattaisi huomionsa kiinnittää?

– Ensin kannattaa tarkistaa tuotteen proteiini- ja kuitupitoisuus. Molempia saisi olla mahdollisimman paljon, neuvoo UKK-instituutin ravitsemusasiantuntija Jatta Puhkala.

Proteiinia ja kuitua on hyvä suosia siksi, että ne pitävät pitkään kylläisenä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Toinen patukoista tarkistettava parivaljakko on sokeri ja rasva. Sokeria saisi olla korkeintaan 30 prosenttia kaikista hiilihydraateista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Vähemmän olisi tietysti parempi, mutta tässä tuoteryhmässä vajaa kolmannes on vielä siedettävä määrä.

Rasvaa ei tarvitse varsinaisesti karttaa, mutta kaksi kolmannesta siitä tulisi olla tyydyttymätöntä eli hyvää, pehmeää kasvirasvaa. Eläinrasvaa ei välipalapatukoista löydykään, mutta kovetettua pahaa kasvirasvaa kyllä.

Yksittäispakkaus hämää

Raja keksien ja välipalakeksien välillä on häilyvä. Joskus kätevä yksittäispakkaus tuntuu riittävän syyksi puhua välipalakeksistä. Välipala-etuliite ei tee tuotteesta automaattisesti terveellistä.

Välipalapatukoiden terveysvaikutuksia mainostetaan hieman harhaanjohtavasti. Joka toinen keksi tuntuu olevan ”erinomainen beetaglukaanin lähde” tai ”hyvin täysjyväinen”.

– Täysjyväiseksi saa kutsua leipää, jos on siitä puolet on täysjyväviljaa. Kaikissa kekseissä tämä sääntö ei täyty, ja silti pakkauksista puhutaan täysjyvästä, Jatta Puhkala huomauttaa.  

Beetaglukaani on kauran vesiliukoinen kuitu. Se auttaa hallitsemaan veren kolesterolitasoa ja haitallisen LDL-kolesterolin määrää. Kaura on siis todellinen terveystuote, jos oletetaan, että keksissä on mainitsemisen arvoinen määrä beetaglukaania. Osassa välipalakekseistä tämä lupaus pitää.

Kätevää reissuruokaa

Välipalakeksit ovat kätevää reissuruokaa, yksittäispakatut sujahtavat vaikka taskuun. Suurin osa tavallisen keksihyllyn sokerihuurretuista vehnäkakkusista on myös ravintoarvoiltaan huonompia kuin välipalakeksit.

– Suuressa osassa välipalatuotteissa suolan määrä on kohdillaan, joten myös se laskettakoon niiden eduksi, Puhkala toteaa.

Tee itse: Aprikoosikeksit

Lue lisää: Kuitu vie nälän

Tarpeeksi proteiinia: Hyvässä keksissä on proteiinia ainakin 8–10 g/100 g.

Runsaasti kuitua: Kuitua olisi hyvä olla enemmän kuin 6 g/100 g.

Sopivasti sokeria: Sokeria saisi olla korkeintaan 30 prosenttia kaikista hiilihydraateista.

Hyvää rasvaa: rasvasta 2/3 tulisi olla tyydyttymätöntä eli hyvää, pehmeää kasvirasvaa.

Alle 10 grammaa hiilaria jos löytyy, niin voi joskus syödä, muuten silkkaa roskaa.

 

Ja jos on ihan pakko syödä leipää, syö reikäleivän reikiä. Ne eivät lihota eikä aiheuta muitakaan oireita, kuten peräpukamia tai muuta suolivaivaa. Tällöin saadaan ihminen, jolla on terve reikä terveessä perseessä.

  • ylös 10
  • alas 14
Sisältö jatkuu mainoksen alla