Kurpitsakeitossa on mausteina inkivääriä, kanelia, chiliä ja muskottipähkinää.

KUUDELLE
Yksi annos 80 kcal, gluteeniton, maidoton, laktoositon, munaton

500-600 g oranssia talvikurpitsaa (ilman kuorta ja siemeniä)
1 keltasipuli
1 porkkana
1 jauhoinen peruna
2 tl rypsiöljyä
8-10 dl vettä
2 rkl kanafondia
2 tl raastettua tuoretta inkivääriä
vähän chilijauhetta tai cayennepippuria
kanelia
muskottipähkinää
suolaa

PINNALLE
6 rkl kypsää villiriisiseosta tai täysjyväriisiä
silputtua persiljaa

1. Poista kurpitsalohkosta kuori, siemenet ja pehmeä osa. Leikkaa lohko 2-3 sentin viipaleiksi.
2. Puolita kuorittu peruna, viipaloi porkkana ja sipuli.
3. Levitä kasvikset leivinpaperin päälle uunipellille ja pirskota päälle vähän rypsiöljyä. Paahda 225 asteessa 30-40 minuuttia.
4. Kaada kasvikset kattilaan, lisää vesi ja kanafondi. Hauduta kunnes kasvikset ovat pehmenneet.
5. Soseuta hienoksi sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa.
6. Mausta inkivääriraasteella ja maistellen muilla mausteilla.
7. Anna kiehahtaa ja lisää tarvittaessa mausteita. Jos keitto on liian sakeaa, lisää vähän vettä.

Jaa keitto lautasiille ja nosta pinnalle 1-2 ruokalusikallista villiriisiseosta

VINKKI

• Valmista keitto jo edellisenä päivänä. Jäähdytä se ja säilytä kylmässä. Lämmitä ja tarkista maku vielä ennen tarjoilua.

• Sekoita kylmän riisin joukkoon persiljasilppua ennen tarjoilua.

• Käytä varovasti vahvaa chiliä tai cayennepippuria ja huomioi, että mausteiden maku voimistuu, jos keitto saa vetäytyä seuraavaan päivään.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Suu kaipaa makeaa, mutta onko se viisaampaa nauttia vanhana kunnon sokerina vai uusina makeutusaineina?

Jokainen on varmasti törmännyt kaupan hyllyllä herkulliselta näyttävään tuotteeseen, jonka kyljessä komeilee teksti “sokeriton”.  Millä nämä tuotteet makeutetaan ja onko makeutusaineiden käytöllä samanlaisia terveyshaittoja kuin sokerilla? Kokosimme keskeisiä faktoja makeutusaineiden ja sokerin eroista.

Millä aineilla sokeri korvataan “sokerittomissa” tuotteissa?

Yleisimpiä elintarvikkeissa käytettyjä keinotekoisia makeutusaineita ovat aspartaami, asesulfaami-K, sakariini ja syklamaatti. Lisäksi makeuttamiseen käytetään luonnollisia sokerialkoholeja, kuten ksylitolia.

Sisältävätkö makeutusaineet vähemmän kaloreita kuin sokeri?

Useat makeutusaineet sisältävät hyvin vähän, jos lainkaan kaloreita. Kalorimäärä pysyy alhaisena myös siksi, että makeutusainetta tarvitaan usein pienempi määrä saman makeuden saavuttamiseksi. Esimerkiksi aspartaami on 200 kertaa makeampaa kuin sokeri, jolloin sen käyttömäärä voidaan pitää hyvin pienenä.

Kumpi on parempi hampaille, sokeri vai makeutusaineet?

Sokeri aiheuttaa happohyökkäyksen ja aiheuttaa näin reikiintymistä. Useimmilla makeutusaineilla ei ole tällaista vaikutusta. Hampaille harmittomia ovat esimerkiksi aspartaami ja asesulfaami K. Makeutuksessa käytetyistä sokerialkoholeista ksylitoli jopa edistää hampaiden terveyttä, sillä se estää reikiintymistä. Sen makeutus teho on yhtä suuri kuin sokerin ja sitä käytetäänkin usein purukumien ja pastillien makeuttamiseen.

 

Onko makeutusaineiden käyttö turvallista?

Makeutusaineiden kaikkia pitkäaikaisvaikutuksia ei vielä tiedetä, mutta nykytietämyksen valossa niiden kohtuullinen käyttö on turvallista. Makeutusaineiden runsaalla käytöllä on kuitenkin todettu olevan samoja terveyshaittoja kuin sokerilla. Niiden säännöllinen runsas käyttö kasvattaa riskiä sydän- ja verisuonisairauksiin, sekä aikuisiän diabetekseen.

Kaikille makeutusaineille ei ole asetettu päivittäistä saantisuositusta, mutta esimerkiksi aspartaamin enimmäissuositus vuorokaudessa on 40 mg painokiloa kohti. Esimerkiksi 70-kiloisella henkilöllä määrä täyttyy neljästä litrasta virvoitusjuomia.

 

Kirjoittaja opiskelevat Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa terveystieteiden kandidaatti- ja maisteriohjelmassa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Terveystieteet, liikuntatieteellinen tiedekunta

 

 

 

 

 

 

 

 

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Minulla on helikobakteerin aiheuttama mahakatarri. Bakteeri on häädetty, mutta oireet eivät tunnu hävinneen. Tarvitsisin luotettavia ruokaohjeita sekä listan tuotteista: mitä saa syödä ja mitä ei. Netistä kun etsii, niin yhdessä sanotaan yhtä ja toisessa toista.

Mikäli oireet jatkuvat hoidon päättymisen jälkeen, on syytä hakeutua lääkärin arvioitavaksi, sillä sairaus voi uusia ja tällöin tarvitaan uusi hoito.

Lääkärin vastaanottoa odotellessa voi kokeilla seuraavia: alkoholijuomien, kahvin sekä rasvaisten, käristettyjen ja mausteisten ruokien välttäminen sekä useimpien hedelmä- ja marjamehujen välttäminen niiden happamuuden vuoksi.

Ruokarytmin säännöllisyys helpottaa useimpia vatsavaivoja eli valveillaoloaikana on hyvä nauttia ruokaa ja juomaa noin kolmen tunnin välein. Annoskokojen kohtuullisuuteen on hyvä kiinnittää huomiota. Kysymyksestä ei käy ilmi, tupakoiko kysyjä. Tupakoinnin lopettaminen usein helpottaa oireita.
 

Ursula Schwab
ravitsemusterapian professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.