Proteiinien tarve

Proteiinien tarpeeksi on laskettu 0,8 grammaa painokiloa kohti päivittäin – monilla se on pienempikin. Tämä tarkoittaa 45–55 grammaa hyvälaatuista eläinkunnan proteiinia, jossa on kaikkia välttämättömiä aminohappoja.

Proteiinien osuus aikuisen kokonaisenergiasta on suositusten mukaan 10–15 prosenttia. Suositus koskee myös odottavia ja imettäviä äitejä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Runsastakaan proteiininsaantia, mikä tarkoittaa 15–20 prosenttia kokonaisenergiasta, ei tiedetä terveelle ihmiselle haitalliseksi, mutta ei siitä ole myöskään hyötyä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Eläinproteiinit parhaita

Eläinproteiineissa on kaikkia ihmiselle välttämättömiä aminohappoja. Niitä kutsutaankin hyvälaatuisiksi proteiineiksi.
Kaikkiruokaiselle riittää pienempi proteiinimäärä kuin kasvissyöjälle, koska eläinproteiini on aminohappokoostumukseltaan täydellisempää kuin kasviproteiini.

Kasviproteiineista puuttuu ainakin yksi välttämätön aminohappo. Tästä syystä kasvissyöjän on tärkeää nauttia samalla aterialla useiden kasvikunnan tuotteiden yhdistelmiä. Esimerkiksi vehnän ja palkokasvien, perunan ja soijan, riisin ja soijan sekä maissin ja papujen aminohappokoostumukset täydentävät toisiaan.

Puoli litraa maitoa päivittäin tyydyttää useimpien välttämättömien aminohappojen tarpeen.

Maidossa on runsaasti lysiiniaminohappoa, jota kasvikunnan tuotteissa on niukanlaisesti. Täten maito ja leipä yhdessä ovat hyvää proteiiniravintoa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla