Savukalapiirakka on loistava eväs töihin tai vaikkapa kesäiselle piknikille.

Savukalapiirakka
20-36 PALAA

Yksi pala 110-200 kcal

POHJA
2½ dl rasvatonta maitoa
20 g tuorehiivaa (noin puolet hiivapalasta)
¼ tl suolaa
5 dl sämpyläjauhoseosta
3 rkl rypsiöljyä

TÄYTE
600 g puhdistettua savukalaa esimerkiksi lohta
600 g fenkolia
3 dl kevytmaitoa
3 kananmunaa
200 g vähärasvaista yrteillä tai ruohosipulilla maustettua tuorejuustoa (rasvaa 15 %)
2 dl hienonnettua tilliä tai tillin ja persiljan sekoitusta

PINNALLE
1-2 ruukkua rucolaa

1. Tee ensin pohja. Murusta hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen, vatkaa joukkoon suola ja osa jauhoista. Lisää loput jauhoista alustaen ja viimeiseksi öljy. Jätä taikina pehmeäksi. Peitä liinalla ja anna kohota vedottomassa paikassa. Kauli taikina uunipellin ja reunojen kokoiseksi, ohueksi levyksi leivinpaperin päällä. Nosta uunipellille ja anna kohota 15-20 minuuttia peitettynä.
2. Kuutioi fenkolit ja keitä ne vähässä vedessä pehmeiksi. Voit myös höyrykeittää ne.
3. Levitä paloiteltu savukala, fenkolipalat ja tilli kohonneen pohjan päälle. Yhdistä munamaito ja tuorejuusto sekoita huolella. Kaada tasaisesti piirakalle.
4. Kypsennä uunin keskiosassa 200 asteeessa noin 25 minuuttia.
5. Anna jäähtyä hetki ennen leikkaamista paloiksi. Ripottele päälle rucolaa. Voit lisätä osan rucolasta myös piirakan täytteen joukkoon ennen kypsennystä.

VINKKI

• Tuorehiivan voi korvata kuivahiivalla. Sekoita puoli pussia jauhojen joukkoon ja lämmitä maito noin 42-asteiseksi. Lisää lämmitetty neste jauhojen joukkoon.

• Voit käyttää myös savustettua kirjolohta tai siikaa.

• Fenkolin tilalle käyvät kevyesti paistetut kesäkurpitsasuikaleet tai höyrykeitetyt parsakaalin kukinnot.