Punajuuren makeahko maku sopii hyvin jälkiruokiin ja leivonnaisiin.

2 pientä tai yksi isompi kakku
30 viipaletta

Yksi viipale 70 kcal, maidoton, laktoositon

200 g (2 kpl) hienoksi raastettua raakaa punajuurta
½ dl appelsiinimehua
100 g tummaa maidotonta suklaata (kaakaopitoisuus 70 %)
75 g pullomargariinia
1 dl kolmen leseen seosta
2½ dl erikoisvehnäjauhoja
1½ tl leivinjauhetta
2 kananmunaa
1¼ dl fariinisokeria

PINNALLE
½ dl tomusokeria
vettä
tilkka sitruunamehua

1. Voitele kaksi pientä (runsas ½ l) tai yksi isompi (runsas 1 l) kakkuvuoka. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.

2. Raasta punajuuret hienoksi raasteeksi ja sekoita appelsiinimehu joukkoon.

3. Laita paloiteltu suklaa margariinin kanssa kattilaan ja sulata miedolla lämmöllä tasaiseksi välillä sekoittaen. Anna jäähtyä viitisen minuuttia.

4. Sekoita leseet, jauhot ja leivinjauhe hyvin keskenään. Vatkaa munat ja fariinisokeri kovaksi vaahdoksi.

5. Sekoita jauhot ja suklaa-rasvaseos punajuurirasteen joukkoon ja lisää lopuksi muna-sokerivaahto. Kaada tai lusikoi taikina voideltuihin vuokiin ja vedä taikinan keskelle lusikalla vuoan mittainen ura. Paista 175 asteessa uunin toiseksi alimmalla tasolla.

6. Kypsymisaika vaihtelee 20-45 minuuttia vuoan korkeudesta ja koosta riippuen. Kokeile kypsyyttä puutikulla ja ota kakku heti uunista pois, kun taikinaa ei enää tartu tikkuun. Anna kakun jäähtyä vuoassa.

7. Kumoa ja koristele halutessasi sokeri-vesikuorrutuksella. Vatkaa tomusokerin joukkoon sen verran vettä, että siitä tulee paksuhkosti juoksevaa. Lisää tilkka sitruunamehua ja valuta raidoiksi kakun päälle.

VINKKI

• Kakkuun voi lisätä myös pieniksi pilkottuja kuivattuja hedelmiä.

• Kakun voi valmistaa myös pienissä annosvuoissa.

• Sellofaaniin pakattuna kakku on komeaa herkkua tuliaislahjaksi.