Punajuuren makeahko maku sopii hyvin jälkiruokiin ja leivonnaisiin.

2 pientä tai yksi isompi kakku
30 viipaletta

Yksi viipale 70 kcal, maidoton, laktoositon

200 g (2 kpl) hienoksi raastettua raakaa punajuurta
½ dl appelsiinimehua
100 g tummaa maidotonta suklaata (kaakaopitoisuus 70 %)
75 g pullomargariinia
1 dl kolmen leseen seosta
2½ dl erikoisvehnäjauhoja
1½ tl leivinjauhetta
2 kananmunaa
1¼ dl fariinisokeria

PINNALLE
½ dl tomusokeria
vettä
tilkka sitruunamehua

1. Voitele kaksi pientä (runsas ½ l) tai yksi isompi (runsas 1 l) kakkuvuoka. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.

2. Raasta punajuuret hienoksi raasteeksi ja sekoita appelsiinimehu joukkoon.

3. Laita paloiteltu suklaa margariinin kanssa kattilaan ja sulata miedolla lämmöllä tasaiseksi välillä sekoittaen. Anna jäähtyä viitisen minuuttia.

4. Sekoita leseet, jauhot ja leivinjauhe hyvin keskenään. Vatkaa munat ja fariinisokeri kovaksi vaahdoksi.

5. Sekoita jauhot ja suklaa-rasvaseos punajuurirasteen joukkoon ja lisää lopuksi muna-sokerivaahto. Kaada tai lusikoi taikina voideltuihin vuokiin ja vedä taikinan keskelle lusikalla vuoan mittainen ura. Paista 175 asteessa uunin toiseksi alimmalla tasolla.

6. Kypsymisaika vaihtelee 20-45 minuuttia vuoan korkeudesta ja koosta riippuen. Kokeile kypsyyttä puutikulla ja ota kakku heti uunista pois, kun taikinaa ei enää tartu tikkuun. Anna kakun jäähtyä vuoassa.

7. Kumoa ja koristele halutessasi sokeri-vesikuorrutuksella. Vatkaa tomusokerin joukkoon sen verran vettä, että siitä tulee paksuhkosti juoksevaa. Lisää tilkka sitruunamehua ja valuta raidoiksi kakun päälle.

VINKKI

• Kakkuun voi lisätä myös pieniksi pilkottuja kuivattuja hedelmiä.

• Kakun voi valmistaa myös pienissä annosvuoissa.

• Sellofaaniin pakattuna kakku on komeaa herkkua tuliaislahjaksi.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Suu kaipaa makeaa, mutta onko se viisaampaa nauttia vanhana kunnon sokerina vai uusina makeutusaineina?

Jokainen on varmasti törmännyt kaupan hyllyllä herkulliselta näyttävään tuotteeseen, jonka kyljessä komeilee teksti “sokeriton”.  Millä nämä tuotteet makeutetaan ja onko makeutusaineiden käytöllä samanlaisia terveyshaittoja kuin sokerilla? Kokosimme keskeisiä faktoja makeutusaineiden ja sokerin eroista.

Millä aineilla sokeri korvataan “sokerittomissa” tuotteissa?

Yleisimpiä elintarvikkeissa käytettyjä keinotekoisia makeutusaineita ovat aspartaami, asesulfaami-K, sakariini ja syklamaatti. Lisäksi makeuttamiseen käytetään luonnollisia sokerialkoholeja, kuten ksylitolia.

Sisältävätkö makeutusaineet vähemmän kaloreita kuin sokeri?

Useat makeutusaineet sisältävät hyvin vähän, jos lainkaan kaloreita. Kalorimäärä pysyy alhaisena myös siksi, että makeutusainetta tarvitaan usein pienempi määrä saman makeuden saavuttamiseksi. Esimerkiksi aspartaami on 200 kertaa makeampaa kuin sokeri, jolloin sen käyttömäärä voidaan pitää hyvin pienenä.

Kumpi on parempi hampaille, sokeri vai makeutusaineet?

Sokeri aiheuttaa happohyökkäyksen ja aiheuttaa näin reikiintymistä. Useimmilla makeutusaineilla ei ole tällaista vaikutusta. Hampaille harmittomia ovat esimerkiksi aspartaami ja asesulfaami K. Makeutuksessa käytetyistä sokerialkoholeista ksylitoli jopa edistää hampaiden terveyttä, sillä se estää reikiintymistä. Sen makeutus teho on yhtä suuri kuin sokerin ja sitä käytetäänkin usein purukumien ja pastillien makeuttamiseen.

 

Onko makeutusaineiden käyttö turvallista?

Makeutusaineiden kaikkia pitkäaikaisvaikutuksia ei vielä tiedetä, mutta nykytietämyksen valossa niiden kohtuullinen käyttö on turvallista. Makeutusaineiden runsaalla käytöllä on kuitenkin todettu olevan samoja terveyshaittoja kuin sokerilla. Niiden säännöllinen runsas käyttö kasvattaa riskiä sydän- ja verisuonisairauksiin, sekä aikuisiän diabetekseen.

Kaikille makeutusaineille ei ole asetettu päivittäistä saantisuositusta, mutta esimerkiksi aspartaamin enimmäissuositus vuorokaudessa on 40 mg painokiloa kohti. Esimerkiksi 70-kiloisella henkilöllä määrä täyttyy neljästä litrasta virvoitusjuomia.

 

Kirjoittaja opiskelevat Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa terveystieteiden kandidaatti- ja maisteriohjelmassa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Terveystieteet, liikuntatieteellinen tiedekunta

 

 

 

 

 

 

 

 

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Minulla on helikobakteerin aiheuttama mahakatarri. Bakteeri on häädetty, mutta oireet eivät tunnu hävinneen. Tarvitsisin luotettavia ruokaohjeita sekä listan tuotteista: mitä saa syödä ja mitä ei. Netistä kun etsii, niin yhdessä sanotaan yhtä ja toisessa toista.

Mikäli oireet jatkuvat hoidon päättymisen jälkeen, on syytä hakeutua lääkärin arvioitavaksi, sillä sairaus voi uusia ja tällöin tarvitaan uusi hoito.

Lääkärin vastaanottoa odotellessa voi kokeilla seuraavia: alkoholijuomien, kahvin sekä rasvaisten, käristettyjen ja mausteisten ruokien välttäminen sekä useimpien hedelmä- ja marjamehujen välttäminen niiden happamuuden vuoksi.

Ruokarytmin säännöllisyys helpottaa useimpia vatsavaivoja eli valveillaoloaikana on hyvä nauttia ruokaa ja juomaa noin kolmen tunnin välein. Annoskokojen kohtuullisuuteen on hyvä kiinnittää huomiota. Kysymyksestä ei käy ilmi, tupakoiko kysyjä. Tupakoinnin lopettaminen usein helpottaa oireita.
 

Ursula Schwab
ravitsemusterapian professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.