Kun vähennät suolaa, saat enemmän terveyttä. Jokainen ripautus suolapurkista on liikaa: munuaiset väsyvät, verimäärä suurenee ja verenpaine nousee.

1 Mitä ruokasuola on?

Ruokasuola on natriumin ja kloridin yhdiste. Se tuli arkeemme, kun huomattiin ruoan säilyvän suolattuna paremmin. Kun säilöntämenetelmät ovat kehittyneet, suolaa voisi vähentää.

2 Kumpaa vahdin, natriumia vai ruokasuolaa?

Natriumin lukutaitoa tarvitaan. Tuoteselosteessa ilmoitettu natrium muutetaan ruokasuolaksi kertomalla natrium 2,5:llä. Tulos paljastaa todellisen, vahdittavan suolamäärän.

3 Mihin elimistö tarvitsee suolaa?

Vesitasapainon ja verimäärän ylläpitämiseen. Natrium ja kalium ovat työpari, joka pitää elimistön nesteet oikeissa paikoissa ja toiminnassa. Kun suolaa on liikaa, elimistö joutuu tekemään turhaa työtä. Liiasta suolasta munuaiset väsyvät, verimäärä suurenee ja verenpaine nousee.

4 Voinko itse vaikuttaa natrium-kaliumtasapainoon?

Juuri siihen suolan vähentämisellä pyritään. Kun syö runsaasti kasviksia, marjoja ja hedelmiä, saa paljon kaliumia. Se vähentää natriumin vaikutusta. Siksikin kasvisten syöminen kannattaa. Pyrkimys on vähentää itsensä suolaaminen korkeintaan 2 grammaan natriumia päivässä eli 5 grammaan suolaa.

5 Paljonko tarvitsemme suolaa?

Elimistössä on noin 100 grammaa natriumia. Kaiken tarpeellisen natriumin saamme ravinnosta ilman, että ruokaan lisätään hippustakaan suolaa. Kasviksissa, hedelmissä, lihassa, maidossa on luonnostaan ihmiselle sopiva määrä suolaa. Lisätty suola on epäterveellistä ja tarpeetonta.

6 Voiko suolaa saada liian vähän?

Ei terve ihminen. Jos on matala verenpaine, suolankäyttöään ei tarvitse vahtia niin tarkasti kuin normaalipaineisen.

7 Miten vältän suolaa jo ruokakaupassa?

Osta raaka-aineita marinoitujen tuotteiden sijasta. Lihojen marinadeissa on paljon salasuolaa. Valitse alle 1 % suolaa sisältäviä muroja ja myslejä. Valitse aina vähäsuolainen leipä, sillä suurin osa salasuolasta syödään leivässä.

8 Mistä kuluttaja erottaa vähäsuolaiset tuotteet?

Sydänmerkki on hyvä osviitta. ”Suolaa vähennetty” tai ” vähemmän suolaa” sanaparit johdattavat terveellisiin valintoihin. Kun syö vähäsuolaista (alle 0,7g/100g) leipää, kuudesta palasta kertyy noin 20 % naisen suositellusta suolamäärästä. Jos syö tavallista leipää, kuudesta palasta saa jo 1/3 naisen suolansaannista. Kotileipuri voi itse säädellä suolaustaan. Suolan voi jättää kokonaan poiskin.

9 EU on tiukentanut vähäsuolaisen tuotteen rajaa. Mitä se merkitsee?

Tarkoitus on ohjata teollisuutta ja kuluttajia vähentämään suolan käyttöä. Ainakin aluksi voi käydä toisin päin, sillä tiukemmat rajat merkitsevät ”vähäsuolainen” merkinnän poistumista. Jatkossa vähäsuolaiseksi saa sanoa tuotetta, jossa suolaa on alle 0,3 g/100 g.

10 Voiko suolan maun saada ruokaan ilman suolaa?

Voi. Hapan ja suolainen maistuvat kielellä vierekkäin, joten sitruunalla ja viinietikalla kannattaa makuaistia hämätä. Perinteiseen hapanruisleipään tarvitaan vähemmän suolaa. Tabasco, sinappi, sitruunamehu ja etikka maustavat suolanmakuisesti.

11 Voiko suolan korvata jollakin?

Mausteyrtit antavat niin paljon makua, että suolaa voi vähentää. Pippurit, sipulit, palsternakka, porkkana ja selleri korvaavat suolaa. Mausteyrttiseoksista kannattaa valita suolaton. Makuaisti tottuu vähäsuolaiseen parissa viikossa.

12 Voiko soijakastiketta käyttää suolan sijasta?

Voi, mutta siinä on puolet suolaa! Liha- ja kasvisliemikuutioissa on myös paljon suolaa. Valitse niistä suolaton tai vähäsuolaisin.

13 Onko vuorisuola parempi kuin tavallinen suola?

Ainoastaan mineraalisuolat, joissa osa natriumista on korvattu kaliumilla, ovat oikein käytettyinä parempia kuin tavalliset suolat. Myös monet mausteseokset ja aromisuola sisältävät natriumia. Niiden
kanssa on syytä olla tarkkana. Valitse valmiste, jossa ei ole lainkaan tai vähiten natriumia.

14 Miten Pansuolaa ja Seltiniä käytetään oikein?

Mittaa aina mineraalisuola! Pansuolassa ja Seltinissä osa natriumista on korvattu muun muassa kaliumilla.
Jos lisää mineraalisuolaa maun mukaan, sitä tulee käyttäneeksi yhtä paljon kuin tavallista ruokasuolaa. Mineraalisuola lisätään ruokaan aina mittaamalla, ei maistamalla.

15 Entä Antisalt?

Sen sanotaan poistavan suolan haittoja. Se on käytännössä mahdotonta. Natriumin haittoja voi poistaa ainoastaan vähentämällä natriumin käyttöä.

16 Voiko ruoan valmistaa ilman suolaa?

Voi. Kun suolan lisää valmiiseen ruokaan, suolaa tarvitaan vähemmän. Silloin myös jokainen ruokailija saa päättää suolapitoisuutensa itse. Ruoan pinnalla suola maistuu eniten.

17 Voiko suolaa huuhtoa pois?

Voi. Suolasienistä, fetajuustosta ja oliiveista kannattaa huuhtoa enin suola pois. Jos liottaa 100 grammaa tonnikalasäilykettä puoli tuntia vedessä, sen natriummäärä laskee 220 milligrammasta 10 milligrammaan.

18 Saako liikaa suolaa ruoasta pois?

Lientä voi laimentaa vedellä ja kasviksia voi lisätä, mutta suolaa ei saa pois.

19 Lihottaako suola?

Ei, mutta se sitoo elimistöön nestettä. Kun vähentää suolankäyttöä, turvotus vähenee ja painokin voi vähän laskea. Verenpaine laskee parhaiten, kun vähentää yhtä aikaa suolaa ja liikakiloja.

Asiantuntijana laillistettu ravitsemusterapeutti FT Maarit Korhonen Itä-Suomen yliopistosta.

Lue lisää terveellisestä ravinnosta.

Kotikokin suolasäännöt

  • Mittaa. Älä koskaan suolaa maun mukaan.
  • Perunoiden, kasvisten, riisin ja makaronin kypsentämisessä ei käytetä suolaa eikä suolaa sisältäviä mausteseoksia.
  • Vähäsuolaista leipää vähintään 2–3 kertaa viikossa.
  • Tarjoa runsassuolaisia valmisruokia tai puolivalmisteita harvemmin kuin kerran viikossa.
  • Suolan makua voi korvata pippureilla, sipuleilla, yrteillä, porkkanalla, sellerillä ja palsternakalla.

Sydänmerkki suolahyllyllä

  • Selt in-suoloissa on sydänmerkki. Seltin-mineraalisuolassa on 40 % suolaa eli natriumkloridia, 32 % kaliumkloridia ja 8 % magnesiumsulfaattia. Seltin-valikoimassa on tavallisen mineraalisuolan lisäksi yrtti- ja grillimaustetut tuotteet. Valitse tuote, jossa on sydänmerkki ja jodia. Kilpirauhasen toiminnan turvaavaa jodia saa myös kaalista, sipulista ja sienistä.
  • Pan Yrtti -suola pääsee samoihin mineraalipitoisuuksiin: 34 % suolaa eli natriumkloridia ja 19 % yrttejä. Loput ovat säilöntäaineita, maissitärkkelystä, maltodekstriiniä ja sokeria.
  • Vuorisuolan ja merisuolan ero on vain tuotannollinen. Vuorisuola kaivetaan suolakaivoksista ja merisuola kuivatetaan merivedestä. Molemmat ovat kokonaan suolaa.
Kuva Shutterstock

Magnesium on keskeinen tekijä sadoissa aineenvaihdunnan tapahtumissa. Puutostilasta kärsivät vain harvat, sillä magnesiumia saa vaikka mistä.

Hivenaine magnesiumin tärkeyttä ei pidä väheksyä. Se osallistuu solujen perusaineenvaihdunnan säätelyyn, aivojen välittäjäaineiden toimintaan, perintötekijöiden rakentumiseen sekä hermojen ja lihasten yhteispelin sujumiseen.

Magnesiumin saantisuositus on miehillä 350 milligrammaa ja naisilla 280 mg päivässä. Puutostila on harvinainen ja johtuu yleensä runsaasta virtsanerityksestä, joka voi liittyä munuaissairauteen, diabetekseen, pitkäaikaiseen nesteenpoistolääkkeiden käyttöön tai alkoholismiin. Ajan kanssa lieväkin puutos voi kuitenkin johtaa ongelmiin. Oireita ovat väsymys, oksentelu, vapina ja lihasten nykiminen.

Magnesiumlisien tehoa suonenvedon estämiseen ei ole todistettu pätevillä tutkimuksilla, mutta niitä voi hyvin käyttää, jos ne tuntuvat auttavan.

Asiantuntija: sisätautien erikoislääkäri Pertti Mustajoki

 

NÄISTÄ SAAT MAGNESIUMIA

Vehnälese 822 mg/100 g

Siemenet 447 mg

Pähkinät 208 mg

Tumma suklaa 130 mg

Banaani 31 mg

Tyrnimarja 30 mg

Kala 30 mg

Kaurapuuro 30 mg

Avokado 29 mg

Jauheliha 25 mg

Vadelma 25 mg

Lähde: Fineli.fi

Kuva Shutterstock

Pitääkö superfoodeista pitää taukoa? Käytän macaa, spirulinaa ja chiaa. Voiko superfoodeja ja kanelia käyttää, jos maksa -arvot ovat kohonneet?

Maca eli andienkrassi eli perun ginseng (Lepidium meyenii) on Andeilta peräisin oleva juurikasvi, jota on käytetty jo inkakulttuurissa. Suomessa sitä käytetään kuivattuna, jauhettuna juurena. Juuri sisältää aminohappoja, hiilihydraatteja, hieman rasvaa ja kivennäisistä mm. kalsiumia, kaliumia ja jodia. Macan väitetään lisäävän vireyttä, seksuaalista halua, hedelmällisyyttä ja helpottavan vaihdevuosioireita. Vaikutuksista ei ole tieteellistä näyttöä.

Haittoja ei ole systemaattisesti tutkittu, mutta ei ole toisaalta tietoa siitäkään, että maca aiheuttaisi maksahaittoja.

Spirulina on siniviherlevää, jota käytetään kuivattuna jauheena ja kapseleina. Se sisältää proteiinia, hiilihydraattia, rasvoja, vitamiineja ja mineraaleja. Käyttömäärien pitäisi kuitenkin olla runsaita, jotta spirulinan sisältämillä ravintoaineilla olisi merkitystä ruokavaliossa. Spirulinan on väitetty auttavan mm. pitkittyneeseen väsymykseen, rasva-aineenvaihdunnan häiriöihin ja tehostavan vastustuskykyä, mutta tieteellistä näyttöä näistä vaikutuksista ei ole. On julkaistu potilastapaus, jossa spirulinan epäiltiin aiheuttaneen maksavaurion. Siniviherlevien sisältämiä myrkkyjä voi olla mukana myös spirulinatuotteissa. Muina haittoina voi esiintyä suolisto-oireita, kuten vatsan turvotusta, ripulia ja ilmavaivoja. Jos maksa-arvot ovat koholla, spirulinavalmiste pitää lopettaa ja kääntyä lääkärin puoleen. Maksa-arvot on tarkistettava muutaman viikon kuluttua valmisteen lopettamisesta. Jos maksa-arvot korjaantuvat spirulinan käytön loputtua, maksahaitta saattaa olla spirulinan aiheuttama. Muut syyt maksa-arvojen koholla oloon on tietysti myös selvitettävä.

Chia (Salvia hispanica L.) on mintulle sukua oleva viljelykasvi, jonka siemeniä ja niistä puristettua öljyä käytetään ravintona. Chia on nyt suosittua FODMAP-ruokavaliossa, koska sen ajatellaan tasapainottavan vatsan toimintaa. Ravintosisältö on tyypillinen siemenille, eli chia sisältää kuitua, pehmeää rasvaa ja proteiineja. Tutkimustietoa chian terveysvaikutuksista tai haitoista on rajallisesti, eikä sen mahdollisista maksavaikutuksista ole mitään tietoa.

Lue lisää FODMAP-ruokavaliosta

Jauhettu kanelipuun kuori, mausteena käytetty kaneli, on tavanomaisina määrinä turvallista. Tavallisemman eli kassiakanelin runsasta käyttöä on syytä välttää sen sisältämän haitallisen kumariinin vuoksi. Ceyloninkanelissa kumariinipitoisuus on huomattavasti pienempi. Kaneliöljy ja kanelipuun kuoriuutteet sisältävät kanelijauheeseen verrattuna moninkertaisia määriä kasvin ainesosia, ja ne ovatkin aiheuttaneet haittavaikutuksia. Paikallisesti käytettynä kaneliöljy voi aiheuttaa allergisia reaktioita ja ihottumaa. Suun kautta nautittu kaneliöljy voi suurina annoksina lamata keskushermostoa.

Kaneliöljyä ja kaneliuutteita on vältettävä, jos sairastaa maksasairautta, koska kanelin sisältämä kinnamaldehydi on maksalle haitallista. Mausteena kanelia voi silti käyttää ruoassa.

Kasveista valmistettuja ravintolisiä olisi parasta käyttää vain kuuriluonteisesti, koska niiden pitkäaikaiskäytön turvallisuutta ei ole yleensä varmistettu.

Mainituista "superfoodeista" ainakin spirulina ja kaneliuutteet voivat aiheuttaa maksavaurion, joten ne on jätettävä kokonaan pois käytöstä, jos maksa-arvot ovat koholla.
 

Eeva Sofia Leinonen
sisätautien erikoislääkäri

 

 

Ursula Schwab
ravitsemusterapian professori

 

 

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Spiruliinan syöjä

Voiko superfoodeista olla harmia?

Vierailija kirjoitti: Astronautit syö spiruliinaa eikä heillä ole maksavaurioita. Spiruliina on kasvatettua levää eli ruokaa. Liika hiilari rasvoittaa maksa ja siten saa rasvamaksan. Artikkelissa ei sanota että Spiruliina AIHEUTTAA maksavaurion vaan että VOI aiheuttaa maksavaurion, aivan kuten liika hiilarikin VOI. Kiinalaiset ovat kovia riisinsyöjiä, onko heillä kaikilla rasvamaksa?
Lue kommentti