Kun vähennät suolaa, saat enemmän terveyttä. Jokainen ripautus suolapurkista on liikaa: munuaiset väsyvät, verimäärä suurenee ja verenpaine nousee.

1 Mitä ruokasuola on?

Ruokasuola on natriumin ja kloridin yhdiste. Se tuli arkeemme, kun huomattiin ruoan säilyvän suolattuna paremmin. Kun säilöntämenetelmät ovat kehittyneet, suolaa voisi vähentää.

2 Kumpaa vahdin, natriumia vai ruokasuolaa?

Natriumin lukutaitoa tarvitaan. Tuoteselosteessa ilmoitettu natrium muutetaan ruokasuolaksi kertomalla natrium 2,5:llä. Tulos paljastaa todellisen, vahdittavan suolamäärän.

3 Mihin elimistö tarvitsee suolaa?

Vesitasapainon ja verimäärän ylläpitämiseen. Natrium ja kalium ovat työpari, joka pitää elimistön nesteet oikeissa paikoissa ja toiminnassa. Kun suolaa on liikaa, elimistö joutuu tekemään turhaa työtä. Liiasta suolasta munuaiset väsyvät, verimäärä suurenee ja verenpaine nousee.

4 Voinko itse vaikuttaa natrium-kaliumtasapainoon?

Juuri siihen suolan vähentämisellä pyritään. Kun syö runsaasti kasviksia, marjoja ja hedelmiä, saa paljon kaliumia. Se vähentää natriumin vaikutusta. Siksikin kasvisten syöminen kannattaa. Pyrkimys on vähentää itsensä suolaaminen korkeintaan 2 grammaan natriumia päivässä eli 5 grammaan suolaa.

5 Paljonko tarvitsemme suolaa?

Elimistössä on noin 100 grammaa natriumia. Kaiken tarpeellisen natriumin saamme ravinnosta ilman, että ruokaan lisätään hippustakaan suolaa. Kasviksissa, hedelmissä, lihassa, maidossa on luonnostaan ihmiselle sopiva määrä suolaa. Lisätty suola on epäterveellistä ja tarpeetonta.

6 Voiko suolaa saada liian vähän?

Ei terve ihminen. Jos on matala verenpaine, suolankäyttöään ei tarvitse vahtia niin tarkasti kuin normaalipaineisen.

7 Miten vältän suolaa jo ruokakaupassa?

Osta raaka-aineita marinoitujen tuotteiden sijasta. Lihojen marinadeissa on paljon salasuolaa. Valitse alle 1 % suolaa sisältäviä muroja ja myslejä. Valitse aina vähäsuolainen leipä, sillä suurin osa salasuolasta syödään leivässä.

8 Mistä kuluttaja erottaa vähäsuolaiset tuotteet?

Sydänmerkki on hyvä osviitta. ”Suolaa vähennetty” tai ” vähemmän suolaa” sanaparit johdattavat terveellisiin valintoihin. Kun syö vähäsuolaista (alle 0,7g/100g) leipää, kuudesta palasta kertyy noin 20 % naisen suositellusta suolamäärästä. Jos syö tavallista leipää, kuudesta palasta saa jo 1/3 naisen suolansaannista. Kotileipuri voi itse säädellä suolaustaan. Suolan voi jättää kokonaan poiskin.

9 EU on tiukentanut vähäsuolaisen tuotteen rajaa. Mitä se merkitsee?

Tarkoitus on ohjata teollisuutta ja kuluttajia vähentämään suolan käyttöä. Ainakin aluksi voi käydä toisin päin, sillä tiukemmat rajat merkitsevät ”vähäsuolainen” merkinnän poistumista. Jatkossa vähäsuolaiseksi saa sanoa tuotetta, jossa suolaa on alle 0,3 g/100 g.

10 Voiko suolan maun saada ruokaan ilman suolaa?

Voi. Hapan ja suolainen maistuvat kielellä vierekkäin, joten sitruunalla ja viinietikalla kannattaa makuaistia hämätä. Perinteiseen hapanruisleipään tarvitaan vähemmän suolaa. Tabasco, sinappi, sitruunamehu ja etikka maustavat suolanmakuisesti.

11 Voiko suolan korvata jollakin?

Mausteyrtit antavat niin paljon makua, että suolaa voi vähentää. Pippurit, sipulit, palsternakka, porkkana ja selleri korvaavat suolaa. Mausteyrttiseoksista kannattaa valita suolaton. Makuaisti tottuu vähäsuolaiseen parissa viikossa.

12 Voiko soijakastiketta käyttää suolan sijasta?

Voi, mutta siinä on puolet suolaa! Liha- ja kasvisliemikuutioissa on myös paljon suolaa. Valitse niistä suolaton tai vähäsuolaisin.

13 Onko vuorisuola parempi kuin tavallinen suola?

Ainoastaan mineraalisuolat, joissa osa natriumista on korvattu kaliumilla, ovat oikein käytettyinä parempia kuin tavalliset suolat. Myös monet mausteseokset ja aromisuola sisältävät natriumia. Niiden
kanssa on syytä olla tarkkana. Valitse valmiste, jossa ei ole lainkaan tai vähiten natriumia.

14 Miten Pansuolaa ja Seltiniä käytetään oikein?

Mittaa aina mineraalisuola! Pansuolassa ja Seltinissä osa natriumista on korvattu muun muassa kaliumilla.
Jos lisää mineraalisuolaa maun mukaan, sitä tulee käyttäneeksi yhtä paljon kuin tavallista ruokasuolaa. Mineraalisuola lisätään ruokaan aina mittaamalla, ei maistamalla.

15 Entä Antisalt?

Sen sanotaan poistavan suolan haittoja. Se on käytännössä mahdotonta. Natriumin haittoja voi poistaa ainoastaan vähentämällä natriumin käyttöä.

16 Voiko ruoan valmistaa ilman suolaa?

Voi. Kun suolan lisää valmiiseen ruokaan, suolaa tarvitaan vähemmän. Silloin myös jokainen ruokailija saa päättää suolapitoisuutensa itse. Ruoan pinnalla suola maistuu eniten.

17 Voiko suolaa huuhtoa pois?

Voi. Suolasienistä, fetajuustosta ja oliiveista kannattaa huuhtoa enin suola pois. Jos liottaa 100 grammaa tonnikalasäilykettä puoli tuntia vedessä, sen natriummäärä laskee 220 milligrammasta 10 milligrammaan.

18 Saako liikaa suolaa ruoasta pois?

Lientä voi laimentaa vedellä ja kasviksia voi lisätä, mutta suolaa ei saa pois.

19 Lihottaako suola?

Ei, mutta se sitoo elimistöön nestettä. Kun vähentää suolankäyttöä, turvotus vähenee ja painokin voi vähän laskea. Verenpaine laskee parhaiten, kun vähentää yhtä aikaa suolaa ja liikakiloja.

Asiantuntijana laillistettu ravitsemusterapeutti FT Maarit Korhonen Itä-Suomen yliopistosta.

Lue lisää terveellisestä ravinnosta.

Kotikokin suolasäännöt

  • Mittaa. Älä koskaan suolaa maun mukaan.
  • Perunoiden, kasvisten, riisin ja makaronin kypsentämisessä ei käytetä suolaa eikä suolaa sisältäviä mausteseoksia.
  • Vähäsuolaista leipää vähintään 2–3 kertaa viikossa.
  • Tarjoa runsassuolaisia valmisruokia tai puolivalmisteita harvemmin kuin kerran viikossa.
  • Suolan makua voi korvata pippureilla, sipuleilla, yrteillä, porkkanalla, sellerillä ja palsternakalla.

Sydänmerkki suolahyllyllä

  • Selt in-suoloissa on sydänmerkki. Seltin-mineraalisuolassa on 40 % suolaa eli natriumkloridia, 32 % kaliumkloridia ja 8 % magnesiumsulfaattia. Seltin-valikoimassa on tavallisen mineraalisuolan lisäksi yrtti- ja grillimaustetut tuotteet. Valitse tuote, jossa on sydänmerkki ja jodia. Kilpirauhasen toiminnan turvaavaa jodia saa myös kaalista, sipulista ja sienistä.
  • Pan Yrtti -suola pääsee samoihin mineraalipitoisuuksiin: 34 % suolaa eli natriumkloridia ja 19 % yrttejä. Loput ovat säilöntäaineita, maissitärkkelystä, maltodekstriiniä ja sokeria.
  • Vuorisuolan ja merisuolan ero on vain tuotannollinen. Vuorisuola kaivetaan suolakaivoksista ja merisuola kuivatetaan merivedestä. Molemmat ovat kokonaan suolaa.
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Suu kaipaa makeaa, mutta onko se viisaampaa nauttia vanhana kunnon sokerina vai uusina makeutusaineina?

Jokainen on varmasti törmännyt kaupan hyllyllä herkulliselta näyttävään tuotteeseen, jonka kyljessä komeilee teksti “sokeriton”.  Millä nämä tuotteet makeutetaan ja onko makeutusaineiden käytöllä samanlaisia terveyshaittoja kuin sokerilla? Kokosimme keskeisiä faktoja makeutusaineiden ja sokerin eroista.

Millä aineilla sokeri korvataan “sokerittomissa” tuotteissa?

Yleisimpiä elintarvikkeissa käytettyjä keinotekoisia makeutusaineita ovat aspartaami, asesulfaami-K, sakariini ja syklamaatti. Lisäksi makeuttamiseen käytetään luonnollisia sokerialkoholeja, kuten ksylitolia.

Sisältävätkö makeutusaineet vähemmän kaloreita kuin sokeri?

Useat makeutusaineet sisältävät hyvin vähän, jos lainkaan kaloreita. Kalorimäärä pysyy alhaisena myös siksi, että makeutusainetta tarvitaan usein pienempi määrä saman makeuden saavuttamiseksi. Esimerkiksi aspartaami on 200 kertaa makeampaa kuin sokeri, jolloin sen käyttömäärä voidaan pitää hyvin pienenä.

Kumpi on parempi hampaille, sokeri vai makeutusaineet?

Sokeri aiheuttaa happohyökkäyksen ja aiheuttaa näin reikiintymistä. Useimmilla makeutusaineilla ei ole tällaista vaikutusta. Hampaille harmittomia ovat esimerkiksi aspartaami ja asesulfaami K. Makeutuksessa käytetyistä sokerialkoholeista ksylitoli jopa edistää hampaiden terveyttä, sillä se estää reikiintymistä. Sen makeutus teho on yhtä suuri kuin sokerin ja sitä käytetäänkin usein purukumien ja pastillien makeuttamiseen.

 

Onko makeutusaineiden käyttö turvallista?

Makeutusaineiden kaikkia pitkäaikaisvaikutuksia ei vielä tiedetä, mutta nykytietämyksen valossa niiden kohtuullinen käyttö on turvallista. Makeutusaineiden runsaalla käytöllä on kuitenkin todettu olevan samoja terveyshaittoja kuin sokerilla. Niiden säännöllinen runsas käyttö kasvattaa riskiä sydän- ja verisuonisairauksiin, sekä aikuisiän diabetekseen.

Kaikille makeutusaineille ei ole asetettu päivittäistä saantisuositusta, mutta esimerkiksi aspartaamin enimmäissuositus vuorokaudessa on 40 mg painokiloa kohti. Esimerkiksi 70-kiloisella henkilöllä määrä täyttyy neljästä litrasta virvoitusjuomia.

 

Kirjoittaja opiskelevat Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa terveystieteiden kandidaatti- ja maisteriohjelmassa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Terveystieteet, liikuntatieteellinen tiedekunta

 

 

 

 

 

 

 

 

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Minulla on helikobakteerin aiheuttama mahakatarri. Bakteeri on häädetty, mutta oireet eivät tunnu hävinneen. Tarvitsisin luotettavia ruokaohjeita sekä listan tuotteista: mitä saa syödä ja mitä ei. Netistä kun etsii, niin yhdessä sanotaan yhtä ja toisessa toista.

Mikäli oireet jatkuvat hoidon päättymisen jälkeen, on syytä hakeutua lääkärin arvioitavaksi, sillä sairaus voi uusia ja tällöin tarvitaan uusi hoito.

Lääkärin vastaanottoa odotellessa voi kokeilla seuraavia: alkoholijuomien, kahvin sekä rasvaisten, käristettyjen ja mausteisten ruokien välttäminen sekä useimpien hedelmä- ja marjamehujen välttäminen niiden happamuuden vuoksi.

Ruokarytmin säännöllisyys helpottaa useimpia vatsavaivoja eli valveillaoloaikana on hyvä nauttia ruokaa ja juomaa noin kolmen tunnin välein. Annoskokojen kohtuullisuuteen on hyvä kiinnittää huomiota. Kysymyksestä ei käy ilmi, tupakoiko kysyjä. Tupakoinnin lopettaminen usein helpottaa oireita.
 

Ursula Schwab
ravitsemusterapian professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.