Kvinoassa on enemmän proteiinia kuin pastassa ja perunassa ja vähemmän hiilihydraatteja kuin riisissä. Kokeilemisen arvoinen lisuke siis: terveellinen ja maistuva!

Pähkinäiseltä maistuva kvinoa on erinomainen lisuke. Kvinoakasvin syötävät siemenet sisältävät huikeat määrät proteiinia (14 %), hyvälaatuista rasvaa (3 %), vitamiineja ja kivennäisaineita.

Hyvänmakuisesta kvinoasta löytyy muun muassa rautaa, magnesiumia, fosforia, kalsiumia ja ravintokuitua.

Gluteeniton vaihtoehto

Kasvissyöjille se on erinomainen proteiinin lähde, sillä se sisältää lysiiniä ja muita välttämättömiä aminohappoja.

Gluteenittomana se täydentää mukavasti myös keliaakikon ruokavaliota.

Kvinoan proteiini on hyvin sulavaa, joten se sopii herkkävatsaisille.

Kokeile vaikka kvinoa-kasvistagliatellea broilerfileiden kanssa. Annos on pullollaan hyvälaatuista proteiinia.

Kvinoa-kasvistagliatelle broilerilla

(4 annosta)

kvinoa-kasvistagliatelle

2 dl kvinoaa
4 dl vettä
0,5 tl suolaa
0,5 tl jauhettua korianteria
1 pieni kesäkurpitsa
2 porkkanaa
1 rkl kylmäpuristettua rypsiöljyä paistamiseen
ripaus suolaa
ripaus vastarouhittua mustapippuria
2 rkl sitruunanmehua

hernepesto

1 ps (200 g) pakasteherneitä
0,5 dl paahdettuja kuorittuja manteleita tai cashewpähkinöitä
0,5 dl hienoksi raastettua parmesaania
100 g maustamatonta tuorejuustoa (rasvaa 13 %)
ripaus vastarouhittua mustapippuria

lisäksi

4 broilerin ohutta rintafileetä
0,5 tl suolaa
reilu ripaus vastarouhittua mustapippuria
1 rkl kylmäpuristettua rypsiöljyä paistamiseen

1. Valmista kvinoa-kasvistagliatelle. Huuhtele kvinoa huolellisesti tiheässä siivilässä runsaan juoksevan veden alla, jotta kvinoan kuoressa oleva karvas saponiini-aine liukenee. Kiehauta kattilassa keitinvesi, lisää kvinoa ja keitä kypsäksi keskilämmöllä kannen alla noin 15 minuuttia.

2. Valuta kvinoa siivilässä ja mausta lopuksi suolalla ja korianterilla. Pidä kvinoa lämpimänä kannen alla.

3. Huuhtele kesäkurpitsa ja kuori porkkanat. Ota kasviksista kuorimaveitsellä ohuita suikaleita. Kuumenna öljy pannussa. Paista kasvissuikaleita melko kovalla lämmöllä muutama minuutti, kunnes ne pehmenevät ja saavat hieman väriä. Mausta ne suolalla, pippurilla ja sitruunanmehulla. Yhdistä kvinoa ja kasvissuikaleet. Tarkista maku.

4. Kuumenna pakasteherneet mikrossa ja anna jäähtyä. Rouhi mantelit hienoksi tehosilppurissa. Lisää jäähtyneet herneet ja parmesaani. Lisää lopuksi tuorejuusto ja mausta pippurilla. Tarkista maku.

5. Mausta broilerin rintafileet suolalla ja pippurilla. Kuumenna öljy pannussa ja paista siinä broileri kypsäksi ja kauniin väriseksi kummaltakin puolelta.
Tarjoa kvinoa-kasvistagliatelle broilerinfileen ja hernepeston kanssa.
Vinkki: Voit korvata kvinoan myös bulgurilla tai kuskusilla.

Valmistusaika 30 min
Gluteeniton, munaton

Yhdessä annoksessa

• energiaa 465 kcal
• hiilihydraattia 37 g
• rasvaa 19 g (tyydyttynyt 8 %, yksittäistyydyttymätön 14 %, monityydyttymätön 7 %)
• proteiinia 33 g
• kuitua 2 %
• suolaa 0,4 %

Lue lisää:

Resepti: Kvinoa-hernerouhekroketit
Proteiineja joka aterialle
Proteiineja sopivasti
Pähkinäallergisen ruokavalio

  • enemmän proteiineja kuin pastassa ja perunassa
  • enemmän kuituja ja vähemmän hiilihydraatteja kuin riisissä
  • ideaali aminohappokoostumus: sisältää kaikkia terveydelle välttämättömiä aminohappoja
  • rautaa, magnesiumia, fosforia, kalsiumia ja ravintokuitua