Voit käyttää kakun päälliseen mansikoita, mustikoita, herukoita tai kivettömiä kirsikoita.

12 PALAA
Yksi annos 230 kcal, gluteeniton, laktoositon, munaton

POHJA
¾ dl pullomargariinia
3 rkl sokeria
3 rkl gluteenitonta vaaleaa jauhoa
1 tl leivinjauhetta
1 ½ dl kaurahiutaleita (puhdaskauraa)

RAHKAHYYTELÖ
2 dl laktoositonta vispikermaa (20 %)
250 g rahkaa
½ dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
100 g valkosuklaata
4 liivatetta
tilkka kiehuvaa vettä

PINNALLE
½ l vadelmia
1 dl hyytelösokeria
2 dl omenamehua
sitruunamelissaa

1. Sekoita kaikki pohjan ainekset keskenään ja painele taikina leivinpaperilla vuorattuun irtopohjavuokaan. Paista 225 asteessa noin 15 minuuttia, kunnes pinta on saanut hiukan väriä. Anna jäähtyä.
2. Vatkaa kerma vaahdoksi, sekoita rahka, sokerit sekä karkeaksi rouhittu valkosuklaa. Suklaassa saa olla sattumia.
3. Liota liivatteita kylmässä vedessä noin 5 minuuttia. Purista kuivaksi ja liuota pieneen määrään kiehuvaa vettä. Lisää ohuena nauhana kermaseokseen.
4. Kaada täyte kaurapohjan päälle ja laita jääkaappiin hyytymään seuraavaan päivään tai vähintään 6 tunniksi.
5. Asettele jäiset vadelmat hyytyneen kakun pinnalle. Kuumenna omenamehu ja liuota siihen hyytelösokeri. Sivele mehu vadelmien pinnalle pullasudilla. Säilytä kakkua jääkaapissa tarjoilu-hetkeen saakka, jolloin voit vielä koristella sen sitruunamelissan lehdillä.

HUOM! Jos käytät kakkupohjaan tavallisia vehnäjauhoja, lyhenee paistoaika noin 5 minuuttiin.

Kokeile myös näitä reseptejä:

Valkosuklaa-mustaherukkatorttu

Basilika-pannacotta

Hiekkakakut

VINKKI

• Saat vaihtelua kakun päälliseen käyttämällä mansikoita, mustikoita, herukoita tai kivettömiä kirsikoita.

• Kakun kiilteen voi valmistaa hyytelösokerin sijaan liivatelehdistä. Käytä silloin 3 liivatelehteä 2 desiin mehua.

• Täytteen kevytvispikerman voi korvata vähärasvaisemmalla vaahtoutuvalla vaniljakastikkeella (9 %).

OIVALLUS

• Keliaakikko eli gluteenitonta ruokavaliota noudattava ei voi syödä vehnää, ohraa ja ruista. Sopivia viljoja ovat puhdas kaura, riisi, maissi, tattari, hirssi, quinoa, amarantti ja teff.

• Valmiit gluteenittomat leivonnaiset ovat usein vähäkuituisia, runsaasti rasvaa ja sokeria sisältäviä. Gluteenitonta ruokavaliota noudattavat vieraasi ilahtuvatkin varmasti enemmän itseleivotuista juhlatarjoiluista.