Näissä luksuspiirakoissa maistuu kesä.

(2 piirasta)

Piirakkapohja:

300 g voita huoneenlämpöisenä
180 g sokeria
½t l suolaa
9 dl vehnäjauhoja
1 dl kylmää vettä

1. Nypi voi ja kuivat aineet keskenään. Lisää kylmä vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Pakkaa kelmuun ja laita pariksi tunniksi jääkaappiin lepäämään. Kauli taikina ohueksi ja painele vuoan pohjalle ja reunoille.

2. Laita pohjan päälle leivin paperi ja kuivia herneitä paistopainoksi. Paista 180 asteessa n. 10 minuuttia kunnes pohja on kypsä.

Täyte:

800 g tuoretta mustikkaa
kourallinen mesiangervonlehtiä tai n. 15 kpl kallioimarteen juurta
2 sitruunan kuori ja mehu
360 g sokeria
200 g rahkaa
200 g Philadelphia-tuorejuustoa
12 liivatearkkia (tai 8 ravintolakokoista)

1. Kallioimarretta käytettäessä, pese juuret todella huolellisesti hangaten ja murskaa sen jälkeen rakenne veitsen hamarapuolella.

2. Laita mustikat, kallioimarre tai mesiangervo, sitruuna ja sokeri kattilaan ja kiehauta. Ota kattila sivuun, laita kelmu tiukasti päälle ja anna maustua kunnes seos on jäähtynyt. Paseeraa siivilän läpi siten, että saat 600 g mustikkasosetta.

3. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Sekoita kaikki muut ainekset keskenään tasaiseksi. Sulata liotetut liivatteet kattilassa n. 1dl massaan ja sekoita nopeasti joukkoon. Kaada massa pohjien päälle ja laita kylmään hyytymään.

Koivunlehti-jogurttijäädyke:

800 g turkkilaista jogurttia
8 kananmunaa
360 g sokeria
1 rkl tomusokeria
2 dl sitruunamehua
eeilu kourallinen rauduskoivunlehtiä
8 dl kuohukermaa

1. Laita ensin sitruunamehu ja koivunlehdet kattilaan, kiehauta ja laita kelmun alle maustumaan. Poraa koivunlehtineste sauvasekoittimella tai blenderillä tasaiseksi.

2. Erottele kananmunat. Vatkaa erikseen keltuaiset ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi, valkuaiset ja tomusokeri kuohkeaksi vaahdoksi ja kerma kuohkeaksi vaahdoksi.

3. Yhdistä ensin jogurtti ja koivu-sitruunamehu. Taittele tämän joukkoon keltuaisvaahto, sitten valkuaisvaahto ja viimeiseksi kermavaahto.

4. Vuoraa vuoka leivinpaperilla ja kaada massa vuokaan. Painele leivinpaperi massan pinnalle ja laitta pakkaseen. Ota astia huoneen lämpöön hetki ennen tarjoilua, poista päällimmäinen leivinpaperi ja kumoa tarjoilu vadille. Ota toinen leivinpaperi pois ja leikkaa sopiviin paloihin.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Suu kaipaa makeaa, mutta onko se viisaampaa nauttia vanhana kunnon sokerina vai uusina makeutusaineina?

Jokainen on varmasti törmännyt kaupan hyllyllä herkulliselta näyttävään tuotteeseen, jonka kyljessä komeilee teksti “sokeriton”.  Millä nämä tuotteet makeutetaan ja onko makeutusaineiden käytöllä samanlaisia terveyshaittoja kuin sokerilla? Kokosimme keskeisiä faktoja makeutusaineiden ja sokerin eroista.

Millä aineilla sokeri korvataan “sokerittomissa” tuotteissa?

Yleisimpiä elintarvikkeissa käytettyjä keinotekoisia makeutusaineita ovat aspartaami, asesulfaami-K, sakariini ja syklamaatti. Lisäksi makeuttamiseen käytetään luonnollisia sokerialkoholeja, kuten ksylitolia.

Sisältävätkö makeutusaineet vähemmän kaloreita kuin sokeri?

Useat makeutusaineet sisältävät hyvin vähän, jos lainkaan kaloreita. Kalorimäärä pysyy alhaisena myös siksi, että makeutusainetta tarvitaan usein pienempi määrä saman makeuden saavuttamiseksi. Esimerkiksi aspartaami on 200 kertaa makeampaa kuin sokeri, jolloin sen käyttömäärä voidaan pitää hyvin pienenä.

Kumpi on parempi hampaille, sokeri vai makeutusaineet?

Sokeri aiheuttaa happohyökkäyksen ja aiheuttaa näin reikiintymistä. Useimmilla makeutusaineilla ei ole tällaista vaikutusta. Hampaille harmittomia ovat esimerkiksi aspartaami ja asesulfaami K. Makeutuksessa käytetyistä sokerialkoholeista ksylitoli jopa edistää hampaiden terveyttä, sillä se estää reikiintymistä. Sen makeutus teho on yhtä suuri kuin sokerin ja sitä käytetäänkin usein purukumien ja pastillien makeuttamiseen.

 

Onko makeutusaineiden käyttö turvallista?

Makeutusaineiden kaikkia pitkäaikaisvaikutuksia ei vielä tiedetä, mutta nykytietämyksen valossa niiden kohtuullinen käyttö on turvallista. Makeutusaineiden runsaalla käytöllä on kuitenkin todettu olevan samoja terveyshaittoja kuin sokerilla. Niiden säännöllinen runsas käyttö kasvattaa riskiä sydän- ja verisuonisairauksiin, sekä aikuisiän diabetekseen.

Kaikille makeutusaineille ei ole asetettu päivittäistä saantisuositusta, mutta esimerkiksi aspartaamin enimmäissuositus vuorokaudessa on 40 mg painokiloa kohti. Esimerkiksi 70-kiloisella henkilöllä määrä täyttyy neljästä litrasta virvoitusjuomia.

 

Kirjoittaja opiskelevat Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa terveystieteiden kandidaatti- ja maisteriohjelmassa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Terveystieteet, liikuntatieteellinen tiedekunta

 

 

 

 

 

 

 

 

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Minulla on helikobakteerin aiheuttama mahakatarri. Bakteeri on häädetty, mutta oireet eivät tunnu hävinneen. Tarvitsisin luotettavia ruokaohjeita sekä listan tuotteista: mitä saa syödä ja mitä ei. Netistä kun etsii, niin yhdessä sanotaan yhtä ja toisessa toista.

Mikäli oireet jatkuvat hoidon päättymisen jälkeen, on syytä hakeutua lääkärin arvioitavaksi, sillä sairaus voi uusia ja tällöin tarvitaan uusi hoito.

Lääkärin vastaanottoa odotellessa voi kokeilla seuraavia: alkoholijuomien, kahvin sekä rasvaisten, käristettyjen ja mausteisten ruokien välttäminen sekä useimpien hedelmä- ja marjamehujen välttäminen niiden happamuuden vuoksi.

Ruokarytmin säännöllisyys helpottaa useimpia vatsavaivoja eli valveillaoloaikana on hyvä nauttia ruokaa ja juomaa noin kolmen tunnin välein. Annoskokojen kohtuullisuuteen on hyvä kiinnittää huomiota. Kysymyksestä ei käy ilmi, tupakoiko kysyjä. Tupakoinnin lopettaminen usein helpottaa oireita.
 

Ursula Schwab
ravitsemusterapian professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.