Näissä luksuspiirakoissa maistuu kesä.

(2 piirasta)

Piirakkapohja:

300 g voita huoneenlämpöisenä
180 g sokeria
½t l suolaa
9 dl vehnäjauhoja
1 dl kylmää vettä

1. Nypi voi ja kuivat aineet keskenään. Lisää kylmä vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Pakkaa kelmuun ja laita pariksi tunniksi jääkaappiin lepäämään. Kauli taikina ohueksi ja painele vuoan pohjalle ja reunoille.

2. Laita pohjan päälle leivin paperi ja kuivia herneitä paistopainoksi. Paista 180 asteessa n. 10 minuuttia kunnes pohja on kypsä.

Täyte:

800 g tuoretta mustikkaa
kourallinen mesiangervonlehtiä tai n. 15 kpl kallioimarteen juurta
2 sitruunan kuori ja mehu
360 g sokeria
200 g rahkaa
200 g Philadelphia-tuorejuustoa
12 liivatearkkia (tai 8 ravintolakokoista)

1. Kallioimarretta käytettäessä, pese juuret todella huolellisesti hangaten ja murskaa sen jälkeen rakenne veitsen hamarapuolella.

2. Laita mustikat, kallioimarre tai mesiangervo, sitruuna ja sokeri kattilaan ja kiehauta. Ota kattila sivuun, laita kelmu tiukasti päälle ja anna maustua kunnes seos on jäähtynyt. Paseeraa siivilän läpi siten, että saat 600 g mustikkasosetta.

3. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Sekoita kaikki muut ainekset keskenään tasaiseksi. Sulata liotetut liivatteet kattilassa n. 1dl massaan ja sekoita nopeasti joukkoon. Kaada massa pohjien päälle ja laita kylmään hyytymään.

Koivunlehti-jogurttijäädyke:

800 g turkkilaista jogurttia
8 kananmunaa
360 g sokeria
1 rkl tomusokeria
2 dl sitruunamehua
eeilu kourallinen rauduskoivunlehtiä
8 dl kuohukermaa

1. Laita ensin sitruunamehu ja koivunlehdet kattilaan, kiehauta ja laita kelmun alle maustumaan. Poraa koivunlehtineste sauvasekoittimella tai blenderillä tasaiseksi.

2. Erottele kananmunat. Vatkaa erikseen keltuaiset ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi, valkuaiset ja tomusokeri kuohkeaksi vaahdoksi ja kerma kuohkeaksi vaahdoksi.

3. Yhdistä ensin jogurtti ja koivu-sitruunamehu. Taittele tämän joukkoon keltuaisvaahto, sitten valkuaisvaahto ja viimeiseksi kermavaahto.

4. Vuoraa vuoka leivinpaperilla ja kaada massa vuokaan. Painele leivinpaperi massan pinnalle ja laitta pakkaseen. Ota astia huoneen lämpöön hetki ennen tarjoilua, poista päällimmäinen leivinpaperi ja kumoa tarjoilu vadille. Ota toinen leivinpaperi pois ja leikkaa sopiviin paloihin.